În căutarea "diamantului" salvator al Transurb

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Tocmai împlineam 18 ani, reuşisem la facultate şi l-am anunţat mândră pe tata: „De azi sunt pe picioarele mele!”. „Pe picioarele tale şi pe buzunarul meu”, mi-a replicat, zâmbind, tata. De scena asta - naivă pentru vremurile în care trăim - îmi aduc aminte când se învârtoşează vreun ales, uitând că nu vine cu banii lui de-acasă pentru a-şi pune în operă ideile. Ci ia decizii pe banii şi pe viitorul nostru.

„Suntem singuri pe tarla!”, spunea, în urmă cu un an, primarul Ionuţ Pucheanu, când promitea o revoluţie administrativă sub pălăria Primăriei, dar mai cu seamă la Transurb: „Din ianuarie-februarie, cel târziu, vom avea o viziune total schimbată asupra modului în care trebuie făcute lucrurile”. E drept, edilul-şef n-a precizat anul, dar uite că suntem în februarie 2022 şi Transurb e într-o situaţie şi mai… delicată, ca să nu spun altfel. La ghiulelele pe care le târa, a mai venit şi cocoaşa facturilor la energie şi la gaz. Iar banii par să fie mai puţini decât anul trecut.

Tot anul trecut, după ani de conducere PUR-ă, PC-istă şi ALDE-istă, a venit, la cârma Transurb, un director cu carnet de PSD. Priceput la cifre şi legi în zona economică - spun unii - dar nu şi la dialogul cu 800 de salariaţi nemulţumiţi. Dovadă că a ajuns să intre în întreprindere cu jandarmii şi să i se ceară demisia de salariaţi şi de Primărie. Despre cele două zile de transport public paralizat de grevele spontane ale salariaţilor nu mai spun. Însă tot de la sfârşitul lui noiembrie anul trecut, Transurb are un director interimar numit din interiorul întreprinderii. Adică nu trimis „de la partid”, ca în cazul celorlalţi, căruia nu a trebuit să-i arate nimeni unde-i toaleta, în prima zi de directorat. Şi nici să-i povestească nimeni cum (nu) merge treaba la Transurb, pentru că ştia şi vedea şi singur.

„Sper, în acest moment, ca domnul Paraschiv să fie acel «diamant» care a stat îngropat prin atelierele Transurb, și căruia i s-a oferit o mare șansă, atât pentru el, cât mai ales pentru societatea de transport”, ne declara primarul Ionuţ Pucheanu, în interviul de luni. Numai că oricâte carate ar valora ca om şi ca profesionist, oricât de tare ar străluci directorul prin praful halelor de reparaţii, adevărata decizie cu privire la Transurb este eminamente politică. Aleşii locali, prin majoritatea lor, decid cine primeşte sau nu abonament gratis, pe unde circulăm, de câte ori şi cu câte mijloace de transport. Şi aici am avea nevoie de nişte minţi briliante… Mai ales că deciziile lor sunt pe buzunarul nostru. Chiar dacă sunt ei singuri pe tarla...

Citit 1998 ori Ultima modificare Luni, 07 Februarie 2022 22:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.