Minciunile și mimarea democrației, cale către barbarie

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Joi dimineață, ne-am trezit într-o altă lume. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei reprezintă un act barbar, demn de Evul Mediu. Fostul locotenent-colonel KGB detașat la Dresda a livrat Occidentului vreme îndelungată gaze, petrol și "gogoși", pentru a-și arăta, în sfârșit, adevărata față. Obsedat de refacerea Imperiului Țarist, autocratul Vladimir Putin a atacat, fără scrupule, țara vecină și invocă argumente istorice la îndemâna sa pentru a justifica o zi neagră din istoria Europei.

În plus, minciunile Kremlinului au întrecut orice limită de suportabilitate. "Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei", spunea, acum câteva zile, un purtător de cuvânt al președintelui Putin. Această propagandă ieftină amintește de vremuri pe care le credeam apuse. De fapt, actualul regim de la Moscova, după ce a înăbușit orice urmă de opoziție, mimează democrația și prosperitatea chiar în fața propriilor cetățeni.

Cu o organizare a regulilor pieței libere distorsionată profund de oligarhii apropiați puterii, "economia benzinărie" a Rusiei, așa cum a fost caracterizată recent de un cunoscut economist american, este incapabilă să ofere bunăstare, în condițiile în care cheltuielile publice sunt destinate, în măsură covârșitoare, înzestrării militare. De altfel, datele Băncii Mondiale arată că, în pofida resurselor sale naturale, PIB-ul Rusiei este mai apropiat de cel al Braziliei și sub cele ale Italiei sau Coreei de Sud, două state cu o populație mult mai mică.

Minciuna dusă la rang de virtute a acaparat întreaga societate. Furnizată cu regularitate de un regim total netransparent, ea este în măsură să alieneze un popor, altfel bine-cunoscut în lume pentru elitele culturale, științifice și, nu în ultimul rând, pentru sportivii extraordinari. Ultimul exemplu vine chiar de la recent încheiatele Jocuri Olimpice de Iarnă, acolo unde rușii, din nou, nu au putut concura sub propriul drapel, din cauza sancțiunilor impuse pentru repetatele cazuri de dopaj. Chiar și așa, tânăra patinatoare Kamila Valieva a fost depistată pozitiv în timpul competiției, iar evoluția sa ulterioară din proba liberă a fost puternic afectată de emoții negative. Certată de o antrenoare lipsită de orice tact, copila de 15 ani, cobai al unor iresponsabili, a izbucnit în lacrimi.

Între timp, lacrimile sunt mai la vest de Moscova, acolo unde un regim barbar își bombardează vecinii.

Citit 1219 ori Ultima modificare Joi, 24 Februarie 2022 23:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.