Să nu lăsăm ura să strige mai tare decât omenia!
Foto: Marian Calestru

Să nu lăsăm ura să strige mai tare decât omenia!
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Galaţiul avea, ieri-dimineaţă, circa 1.000 de cetăţeni în plus. Atâţia refugiaţi ucraineni rămăseseră în oraşul nostru, alţii preferând să ne folosească drept punct de tranzit către alte zări, fără îndoială mai sigure, mai îndepărtate de graniţă, de război, de ruşi. Numai în 24 de ore, trecuseră graniţa pe la Galaţi 3.200 de refugiaţi. După şocul iniţial al strămutării, mulţi dintre cei care rămân aici încearcă să îşi continue viaţa, se duc la cumpărături, se familiarizează cu oraşul. Îi auzim vorbind în jurul nostru, unora le vedem maşinile prin oraş, îi privim cu o curiozitate legitimă sau cu milă, dar, unii dintre noi, cu iritare. Să nu uităm, însă, că sunt oameni, dincolo şi înainte de orice. Oameni care îşi doresc o viaţă liniştită şi demnă, care nu au nicio vină pentru războiul care le sfâşie acum ţara, după cum nu au vină nici pentru modul în care sunt tratate minorităţile naţionale în Ucraina - un subiect pe care îl tot văd rostogolit prin reţelele de socializare şi care denotă, înainte de orice, o lipsă elementară de înţelegere a istoriei şi a implicaţiilor sale pe termen lung. Aşa cum germanii de astăzi, care s-au adunat să protesteze, la ei acasă, faţă de invadarea Ucrainei, nu au nicio vină pentru ceea ce a făcut armata germană sau SS-ul, conduse de Hitler, în Al Doilea Război Mondial, tot aşa nici ucrainenii care fug acum cu copiii de mână nu au vreo vină legată de consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov. Până la urmă, vina pentru cum sunt tratate minorităţile româneşti din alte state este în egală măsură a guvernelor României, care, în cele peste trei decenii trecute de la Revoluţie, nu au reuşit să le apere în mod eficient interesele.

Dincolo de asta, românii din Ucraina, studenţi în România, au fost printre primii voluntari care s-au oferit să îşi ajute conaţionalii, suferind, evident, alături de ei, fiindcă familiile, fraţii şi părinţii lor sunt în exact aceeaşi situaţie. Nu e niciun mister la mijloc, dacă trăieşti într-o ţară, indiferent care este aceea, devii mai sensibil la soarta vecinilor de pe stradă, chiar dacă nu sunteţi de aceeaşi etnie. Hai să ne gândim puţin cum ne-am dori să fie trataţi ai noştri, plecaţi pe unde sunt ei, cum ne-am dori să fim trataţi noi, dacă, Doamne fereşte, ne vine rândul într-o zi să ne refugiem pe la vecini.

Haideţi să facem în aşa fel încât generozitatea incredibilă a majorităţii românilor simpli, care au pus mână de la mână să le ofere ajutor semenilor loviţi de război, să nu fie umbrită de ura unora care, la aşa pericol, s-ar ascunde într-o gaură de şoarece.

Citit 1667 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2022 02:03

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de Nikolae
  Vineri, 04 Martie 2022 11:39
  82.76.145.***
  Din pacate, voit sau nu, le cam amestecați. Perfect de acord că o generație nu poate fi responsabilă pentru acțiunile generațiilor anterioare. Dar actuala generație este responsabilă de ce pățesc minoritățile din Ucraina. La fel cum orice popor este responsabil pentru acțiunile conducătorilor pe care i-au ales sau pe care îi tolerează la conducere și ucrainenii sunt responsabili pentru politicile pe care autoritățile lor le duc pentru deznaționalizarea minorităților. Toată lumea spune că trebuia de multă vreme ca organismele internaționale să intervină cumva pentru a dezamorsa situația din Ucraina. Ori tu îmi ceri să te ajut în timp ce faci tot posibilul ca neamul meu să dispară fără urmă de pe teritoriul tău. Cum spuneam trecutul e trecut dar prezentul ți viitorul sunt în mâinile noastre și în istorie vor rămâne consecințele faptelor noastre de azi.
  În ce-i privește strict pe refugiați trebuie să facem tot ce este posibil să-i ajutăm să treacă peste situația actuală și chiar și după să-i ajutăm să își refacă viețile. Și apoi poate vor înțelege că doar împreună se poate și că naționalismul , cel puțin cel exacerbat, pe care ei îl promovează nu își are rostul în realitatea lumii moderne.
  Totodată,trebuie înțeles faptul că pentru cei mai mulți dintre ei România este doar un popas în drumul lor spre vestul Europei. Aceștia nu sunt refugiați reali ci doar obișnuiții migranți economici care profită de actuala conjunctură. Îi vom găsi în Germania la sparanghel în locul românilor.
  3
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.