Cine mai are nevoie de presă liberă?

Cine mai are nevoie de presă liberă?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

3 mai, Ziua Internațională a Libertății Presei. O sărbătoresc muncind și mă bucur că e așa. Știrile se perindă pe televizoarele din redacție, semn că și alți colegi de breaslă, de la noi și din toată lumea, muncesc astăzi. De prin redacții sau încă de la distanță, după doi ani de pandemie care ne-au făcut misiunea mult mai grea.

O fetiță olimpică a venit după un ziar apărut chiar de ziua ei, în care o notiță îi consemna distincția obținută, martor al unei clipe de bucurie pe care ne-a împărtășit-o. O mamă din Timișoara s-a aruncat de la etajul 10 împreună cu cei doi copii mici. Au pierit toţi trei, încă nu se ştie care au fost motivele tragediei. În comentarii, lumea înjură jurnalistul care nu pusese cei trei "i" regulamentari la copiii.

Potrivit mesajului Înaltului Reprezentant al UE dat publicității pe 2 mai 2021, "într-o perioadă în care acoperirea mediatică liberă și independentă este mai importantă ca niciodată, libertatea presei continuă să fie amenințată. Jurnaliștii se confruntă în continuare cu condiții de muncă dificile, cu presiuni financiare și politice tot mai mari, cu supraveghere, precum și cu violențe și pedepse cu închisoarea arbitrare atunci când exercită profesia. Potrivit Observatorului UNESCO, la nivel mondial, 76 de jurnaliști au fost uciși din 2020, în timp ce mulți alții au fost arestați, hărțuiți sau amenințați. Violența de gen îndreptată împotriva jurnalistelor reprezintă un motiv special de îngrijorare".

De atunci, jurnaliştii continuă să moară, unii aici, aproape, în războiul din Ucraina, alţii mai departe, în afara Europei, în ţările aflate la coada clasamentului în ceea ce priveşte libertatea presei. Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti, în 2021, 45 de jurnaliști au fost omorâți în întreaga lume. Iar anul acesta, doar în Ucraina, în primele două luni de război, peste 20 de jurnaliști și profesioniști media și-au pierdut viața.

Între timp, în perioada 2-5 mai 2022, UNESCO şi Republica Uruguay găzduiesc, la Punta del Este, în format hibrid, Conferinţa internaţională anuală a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, unde se va aborda impactul erei digitale asupra libertăţii de exprimare, a siguranţei jurnaliştilor, dar şi asupra accesului la informaţii şi confidenţialitate.

În ceea ce mă priveşte, nu îmi pot scoate din cap zidul unde, în fiecare an, se adăugau numele jurnaliştilor morţi la datorie, zid aflat în Muzeul Mass Media din Washington, pe care l-am vizitat în 2017 şi care, între timp, a fost închis, pe 31 decembrie 2019, după ce funcţiona din 1997. Cine mai are nevoie de presă liberă?

Citit 1599 ori Ultima modificare Marți, 03 Mai 2022 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.