Drama altora, chivernisirea noastră

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Urraaa, Portul Galaţi poate suplini... Odesa! Care port Galaţi?

De o enormă importanţă internaţională înainte de ocupaţia sovietică de după război, portul gălăţean a fost abandonat postdecembrist, cu nepăsare criminală, de ani buni! Nici măcar un mic muzeu al Marinei nu suntem în stare să facem!

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că Portul Galați poate deveni "un fel de noua Odesă a Ucrainei", iar exporturile acestei ţări să treacă prin Galaţi. Practic, blocada Federaţiei Ruse asupra portului Odesa ne avantajează!

Am mai scris recent într-un editorial că războiul din Donbas va aduce şi beneficii unor terţi - ţări europene, precum a noastră, care vor participa cândva, pe bani UE, la reconstrucţia statului ucrainean măcelărit de ruşi.

Culmea, ceea ce ne lega pe vremea Cominternului de URSS (istoricul Giurescu spunea că noi le dădeam rușilor petrolul, iar ei, în schimb, ne... jecmăneau grâul), calea ferată "largă" (sovieticii aveau linia ferată mai largă ca precauţie la un război în care Occidentul ar folosi propriul ecartament, mai îngust), ne oferă acum şansa primirii exporturilor ucrainene - parte pentru piaţa românească, parte pentru cea europeană, îngăduitoare cu exportatori dintr-o ţară bombardată, însă, desigur, cu taxe... Bine că n-am demolat sau vândut calea ferată!

Cândva, în Războiul Crimeii, început în 1853, confruntare mondială care a permis apoi crearea primelor state naţionale - România, Italia, Germania - conflictul a început tocmai de la rivalitatea Galaţiului cu Odesa, rusească pe atunci, amândouă porto-franco. Pentru că cerealele românești de export erau mai ieftine şi mai bune decât cele ruseşti, remorcate de umerii edecarilor de pe Volga. Şi să nu uităm, pe atunci armata ţaristă stăpânea Galaţiul şi restul ţării!

Portul nostru, abandonat criminal decenii întregi, chiar şi ca mentalitate de vechi dunăreni, a mai trezit cândva lăcomii. Întâmplător, am tras cu urechea la discuţia ministrului Transporturilor, Băsescu, cu factori economici gălăţeni: era dispus, dacă ieşea un primar de la partidul său, să ofere Port Bazinul Nou Primăriei. Dezastru: gheşeft momentan pentru Primărie, ar fi înscenat, cred, ruina unui port nefinanţat!

Din nou, beneficiem, fără niciun efort, de nenorocirile altora. Aşa cum, fără a oferi şi noi ceva în schimb ca judeţ, am constatat că regiunea franceză Aquitaine, cu care eram înfrăţiţi, a urcat, prin regionalizarea de care noi nu suntem în stare, de la 2,5 milioane la 5,7 milioane de locuitori...

Citit 2810 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 00:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.