Galaţiul, sufocat de gunoaie în fiecare weekend

Galaţiul, sufocat de gunoaie în fiecare weekend
Punga a fost schimbată, dar gunoiul a rămas dedesubt
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Curăţenia sau mai bine spus lipsa ei rămâne un punct nevralgic al Galaţiului. Seara, prin zonele aglomerate sau în proximitatea comercianţilor de fast-food, mai ales în weekend, coşurile sunt pline ochi, iar gunoaiele se adună împrejur.

Pe Faleza Inferioară, în zona de la Elice, la sfârşit de săptămână, coşurile existente devin insuficiente pentru multitudinea de ambalaje, pahare de plastic, beţe de la îngheţată sau vată pe băţ, doze de suc sau de bere etc.

În ceea ce-i priveşte pe comercianţii de mâncare rapidă, lucrurile sunt paradoxale: înăuntru, preocuparea pentru protecţia mediului a ajuns până la înlocuirea cu paie de hârtie a celor de plastic, dar afară, odată trecută bariera vizibilă sau nu a propriei terase, treaba se complică, evident, fiindcă municipalitatea devine responsabilă. Coşurile de gunoi stradale sunt puţine - ca pe strada Brăilei, de exemplu, unde, între McDonald's şi Privilege, nu există decât coşuri pentru excrementele câinilor (prea înguste pentru ambalaje mai voluminoase) şi acelea doar pe o singură parte a străzii.

Evident, aceeași situaţie se întâlneşte şi pe faleză: gogoşile se vând în cutii de carton, dar acestea ajung pe caldarâm, fiind prea mari să încapă în coşurile de tip semi-închis, cu capac. Soluţia cea mai la îndemână ar fi schimbarea coşurilor cu unele mai încăpătoare, precum cele instalate în zonele modernizate şi golirea lor mai frecventă, în aşa fel încât să nu rămână noaptea la cheremul câinilor vagabonzi.

În timpul concertelor dedicate Zilelor Municipiului Galaţi, la Elice s-au strâns între 20.000 şi 40.000 de oameni în fiecare seară, evident, cantitatea de deşeuri produsă de aceştia fiind foarte mare. S-a găsit soluţia golirii coşurilor stradale din zonă de către personalul Ecosal, chiar în timpul evenimentului, fără îndoială acest lucru făcând ca zona să nu arate ca după război a doua zi. Extinderea sistemului măcar pentru zilele de weekend ar rezolva măcar parţial situaţia, mai ales dacă şi poliţiştii locali aflaţi în patrulare ar avea grijă ca şi cetăţenii să respecte legea. Este clar că oamenilor nu le place mizeria, iar cei mai mulţi se străduiesc să păstreze curăţenia, evident dacă li se şi oferă condiţii să facă asta. Pentru ceilalţi, cei care lasă ambalaje prin autobuz, pe băncile din staţii, deşi au coşul alături, există mereu posibilitatea supravegherii cu camere şi a pedepsirii, în conformitate cu faptele. Adică nu cu o amendă pe care nu o plătesc niciodată, ci cu obligarea să-şi strângă propria mizerie. Ia să-i punem la muncă, imediat se civilizează!

Citit 1468 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2022 00:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.