Intrăm și în isteria gazelor?

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un prieten îmi spunea recent, cu un început de neliniște că, la iarnă, în România s-ar putea să avem o poliție a temperaturilor. Adică cineva va veni să verifice temperatura în casele românilor, pentru ca aceasta să nu fie mai mare de 19 grade. Prietenul, om cu scaun la cap, tobă de carte, dar nu foarte familiarizat cu căutatul pe Google pentru a verifica autenticitatea unei știri, spunea că a auzit informația respectivă la unul din posturile tv de moravuri mai... ușoare.

Nu se spunea în emisiunea respectivă pe ce se bazează informația cu pricina, nu se sufla o vorbă despre cum ar putea să funcționeze o astfel de poliție a temperaturilor. Cum și cu ce drept ar putea să-ți intre cineva în casă să-ți "ia" temperatura la centrală? Vei fi obligat să-l lași să intre, în condițiile în care dreptul la proprietate este încă garantat prin Constituție? Ce fel de legitimație ar trebui să-ți prezinte "polițistul temperaturii"? Cum s-ar putea face un astfel de control: prin sondaj sau e băgată toată lumea la grămadă? Nu cumva ar trebui să angajăm încă o Românie, pentru a controla temperatura din toate casele României? Ok, și dacă te "găsește" cu mai mult de 19 grade în casă, ce se întâmplă? Îți oprește centrala și pleacă? Mai vine apoi din când în când să te verifice dacă te încălzești "regulamentar"? Te amendează? Te bate la palmă cu rigla?

Sunt atât de multe întrebări legitime care se impun atunci când te întâlnești cu o astfel de știre, încât nu ai cum să nu-ți dai seama că e doar o "știre" aruncată pentru audiență, fără niciun suport real.

Discuția respectivă s-a purtat în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre UE să reducă consumul de gaze cu 15 la sută, în ipoteza celui mai rău scenariu, acela în care Rusia întrerupe complet livrările de gaz către Europa. "Toți consumatorii - administratori publici, clienți particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie și sectoarele industriale - pot și trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului", a argumentat Comisia Europeană. Deja Spania a respins inițiativa, la fel și Portugalia. Vor urma, cu siguranță, și alte refuzuri. Și, oricum, propunerea Comisiei Europene urmează să fie dezbătută de Consiliul UE, care va lua o decizie împreună cu Parlamentul European. E imposibil de crezut că, la nivelul UE, s-ar lua vreodată în considerare ideea unei "poliții a temperaturilor". Nu idolatrizez UE, dar oamenii ăia mai au și alte treburi de făcut.

Românul însă "știe el mai bine", așa că n-ar fi exclus ca isteria gazelor să se extindă, așa cum s-a mai întâmplat recent în cazul uleiului sau al hârtiei igienice. Singura problemă este că gazul pentru centrală nu-l poți lua de la supermarket. Că dacă s-ar putea, mulți și-ar face stocuri pentru la iarnă.

Citit 1247 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2022 01:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.