24 de oameni au murit în acest an pe șoselele gălățene. Pietonii și bicicliștii, "campionii" tragediilor

24 de oameni au murit în acest an pe șoselele gălățene. Pietonii și bicicliștii, "campionii" tragediilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cele mai multe evenimente rutiere grave din județul Galați sunt cauzate de indisciplină și necunoașterea regulilor de circulație de către cei care nu au nevoie de permis de conducere. Asta susțin polițiștii rutieri, care în primele opt luni ale acestui an au numărat aproape 90 de evenimente rutiere grave, mare parte provocate de neatenția categoriilor menționate. Viteza și neacordarea de prioritate se mențin la un nivel alarmant în rândul cauzelor accidentelor.

Raziile mici și dese nu sunt întotdeauna cheia marilor succese în ceea ce privește disciplinarea participanților la trafic și creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, dar reușesc totuși, măcar temporar, să-i mai tragă pe dreapta pe cei care încalcă nonșalant normele Codului Rutier.

Mii de șoferi au rămas fără permise de conducere pentru că au comis abateri diferite în trafic, alte mii de pietoni fiind amendați pentru că s-au pus în pericol încălcând voit o regulă elementară, care se învață în primii ani de viață.

Cu toate acestea, o medie de 11 accidente grave petrecute lunar în Galați în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2022 arată că măsurile preventive sunt necesare, dar nu suficiente pentru prevenirea tragediilor.

Trei morți pe lună

89 este numărul accidentelor rutiere soldate cu morți și răniți grav, petrecute pe drumurile publice din județul Galați de la începutul anului până la sfârșitul verii. Numărul este comparabil cu cel din perioada similară a anului trecut. Îngrijorător este însă faptul că se păstrează constante și cauzele care generează astfel de evenimente, ceea ce arată că o amendă sau chiar un dosar penal nu mai reprezintă o sperietoare chiar așa de mare.

"În perioada 1 ianuarie - 31 august 2022, la nivelul judeţului Galaţi, au fost înregistrate 89 de evenimente rutiere grave, soldate cu decesul a 24 de persoane și rănirea gravă a altor 70. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, numărul evenimentelor rutiere grave se menţine constant, fiind înregistrate mai puține persoane decedate, cu o scădere de nouă, și mai multe persoane rănite grav, în creștere cu una", se precizează în bilanțul Poliței Rutiere Galați, la finele lunii august.

Principalii vinovați, care de cele mai multe ori au devenit și victime în accidentele rutiere grave, au fost pietonii, a căror indisciplină a provocat 18 accidente grave. Șase și-au pierdut viața și 12 au fost răniți grav, după ce s-au aruncat inconștient în calea mașinilor. Sunt urmați de bicicliști, ale căror abateri au dus la producerea a 15 evenimente cu consecințe grave, cinci persoane pierzându-și viața, iar alte zece ajungând să aibă nevoie de o lungă perioadă de recuperare medicală. Alte 24 de accidente, soldate cu moartea a patru persoane și rănirea gravă a 21 de oameni, au avut loc din vina șoferilor, care nu au acordat prioritate vehiculelor, au depășit viteza legală sau nu au oprit la trecerile de pietoni.

"Accidentele produse pe fondul acestor prime cinci cauze reprezintă 64 la sută din totalul accidentelor rutiere grave. Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 62,5 la sută din totalul deceselor, 25 la sută reprezentând indisciplina pietonilor, 20,83 la sută indisciplina bicicliștilor, 8,33 la sută nerespectarea regimului legal de viteză sau neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, 4,16 la sută neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 4,16 la sută neacordarea priorității de trecere pietonilor", a explicat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Prevenție printre șoferi drogați și fără permise

Diminuarea prezenței pe drumurile publice a factorilor generatori de evenimente rutiere grave s-a făcut printr-o serie de 130 de acțiuni punctuale ale poliției, dincolo de misiunile de rutină. Peste 23.000 de amenzi au fost aplicate în opt luni, după ce agenții au constatat că pietonii, bicicliștii și șoferii se întrec în a nesocoti Codul Rutier, cei mai taxați, peste 5.000, fiind vitezomanii. 2.461 de șoferi au rămas și fără permisele de conducere, peste 890 fiind prinși conducând cu viteze care depășeau mult limita legală. Peste 450 de șoferi au rămas pietoni pentru că au fost prinși "ușor" băuți la volan, tot atâția fiind obligați să predea permisul pentru că nu au acordat prioritate vehiculelor sau pietonilor.

Dincolo de noianul de contravenții, se observă câteva sute de abateri cu caracter penal. 265 este numărul infracțiunilor rutiere consemnate pe drumurile din județul Galați, cele mai multe, 102, fiind reprezentate de consumul de alcool. 35 de persoane au fost prinse șofând fără carnet, în timp ce alte 50 au riscat să conducă vehicule pentru care nu aveau categoria corespunzătoare înscrisă pe permis sau le fusese suspendat dreptul de a conduce. Nu în ultimul rând, trebuie remarcat un număr mare de șoferi prinși la volan sub influența drogurilor, 31 de astfel de situații soldându-se cu dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Citit 5484 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.