Hai la școală, varianta cu politicieni

Hai la școală, varianta cu politicieni
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Anul acesta, în premieră de când îmi amintesc eu cum e cu școala, au început cursurile cu zece zile mai devreme decât eram obișnuiți. Dacă mă întrebați pe mine, nu cred că această decizie va schimba în bine calitatea actului de învățământ și nici atitudinea față de școală, atât a elevilor, cât și a profesorilor.

În primul rând, vacanța de vară a fost mai scurtă și nu am auzit pe nimeni să se bucure de așa ceva. În al doilea rând, școala începe cu destule modificări în regimul examenelor naționale, cu multe incertitudini și unele inovații legislative pe trăgaci. Al câtelea experiment să fie? Greu de spus, cine să le mai țină contul?

Între timp, politicienii de toate culorile încearcă să adune capital electoral de la părinți, ținând discursuri, ducându-și copiii sau nepoții la școală, postând fotografii emoționante pe canalele de social media. Cui nu îi plac niște copii de clasa 0, frumușei în uniforme și cu flori în mâini, în marea majoritate cu ochii strălucind de curiozitate? Din păcate, curiozitatea aceasta, dorința de a ști, de a afla, se cam pierd în primii ani de școală, sufocate de teste, de cereri din ce în ce mai absurde, în care, de multe ori, calitatea actului predării se pierde în donații către fondul clasei - acum, se pare, interzis - și topuri de hârtie de xerox, suluri de hârtie igienică și pachete cu șervețele umede fără de care părinții nu au voie să se prezinte în a doua zi de școală.

În atare condiții, când ministrul Educației iese la rampă și dă asigurări că vor fi manuale pentru elevi - ca și cum asta nu ar fi o condiție de bază a presupusei gratuități a învățământului, la ce performanțe să ne mai așteptăm? Oricum, elevii buni sunt încă plecați prin vacanțe cu părinții, se vor pregăti mai mult în particular și vor obține rezultate pe la concursuri, care să-i propulseze ulterior cât mai sus în lupta pentru admiterea în facultățile străine.

Degeaba vă duceți în prima zi de școală să dați bine în fotografii, domnilor politicieni. Oricum, elevii de azi știu bine ce vă poate pielea. Spre deosebire de părinţii lor, îşi cunosc drepturile, nu se sfiesc să şi le susţină, pedepsind, în felul lor, impostura. La București, la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr", elevii de clasa a XII-a, care au deja drept de vot, l-au huiduit pe proaspăt însuratul deputat AUR George Simion, care încerca să ţină un discurs. Semn că, din fericire, tinerii noştri stau bine la capitolul discernământ. Politica nu are ce căuta la şcoală, decât în varianta finanţări asigurate şi proiecte duse la bun sfârşit. Dar aici, evident, e mai greu cu laudele.

Citit 2082 ori Ultima modificare Marți, 06 Septembrie 2022 14:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.