Industria navală, strategică preț de-o ordonanță

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

A durat mai puțin de o lună pentru ca industria navală din România, o industrie de top la nivel mondial, să treacă de la extaz la agonie. Era jumătatea lunii august când, la o reuniune a membrilor Asociației Naționale a Constructorilor de Nave (ANCONAV), ministrul gălățean al Economiei, Florin Spătaru, bun cunoscător al „fenomenului”, spunea că România ar putea fi țara care va defini pentru prima oară industria navală ca fiind industria strategică.

La nici o lună de zile de atunci, a „lovit” ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie. Foste speranțe, marile firme din industria construcțiilor de nave au devenit Cenușărese, fiind excluse de Guvern din categoria clienților finali ce pot beneficia de plata unui preț final plafonat de către furnizorul de energie electrică. În consecință, șantierele navale, dar și firmele din industria orizontală vor fi nevoite să suporte prețul total al energiei electrice facturat de furnizor, fără nicio măsură de protecție din cele promise de Guvern.

Urmările acestei „omisiuni” pot fi dramatice. Ținând cont de ponderea energiei electrice în fabricarea navelor, gradul de competitivitate al produselor românești destinate exclusiv exportului se va reduce cu un sfert, vor scădea fluxurile de numerar în valută și, în consecință, se vor bloca investiții, se va întârzia plata furnizorilor, dar și onorarea contractelor la export. Nu în ultimul rând, s-ar putea pierde mii de locuri de muncă din șantiere și din industria navală.

Deocamdată, nemulțumirile navaliștilor sunt la stadiul de scrisoare deschisă, care a fost adresată premierului și miniștrilor Economiei și Energiei. Alții, precum metalurgiștii, au trecut la nivelul următor și au început deja protestele.

Vineri dimineață, sediul Ministerului Energiei a fost pichetat de sindicaliști din cadrul FSS Metarom și din industria aluminiului. Și aici explozia prețurilor la energie a lovit puternic. Producția ALRO a fost redusă cu 70%, circa 700 de angajați sunt în șomaj şi ar putea fi urmați de încă 1.500. La Alum Tulcea, societatea al cărei acționar majoritar este ALRO SA, activitatea este oprită și peste 570 de oameni sunt în șomaj. Au fost prezenți la protest și câțiva sindicaliști din Liberty Galați, veniți de la baza ultimului furnal din combinat, furnal în jurul căruia s-au vehiculat zvonuri îngrijorătoare în ultimul timp.

„Stop jafului și opriți mafia din energie și gaze naturale! Oamenii voștri zâmbesc și se dau în spectacole meschine pe posturile de televiziune recomandându-ne nouă, poporului român, să stingem lumina, să oprim gazele, să mâncăm mai puțin, să stăm în frig și fără lumină”, au spus participanții la pichet.

Îi poate contrazice cineva?

Citit 1633 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2022 20:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.