Stingem becurile, dar tot vine iarna...

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

După ce ne-a explicat cum și-a reactivat un reflex "indus" în perioada comunistă, cel de a stinge becurile în casă, președintele PSD a lansat ideea unui program "Rabla pentru becuri", astfel încât românii să poată fi ajutați să facă economie la energie. La rândul său, un bine cunoscut primar liberal este de părere că eliminarea risipei reprezintă "o chestiune de bun-simţ", iar comparaţiile cu frigul din "Epoca de Aur" nu sunt bine-venite.

Cert este că Guvernul, prin Administraţia Fondului pentru Mediu a elaborat deja ghidul "Rablei pentru becuri", bugetul propus fiind de 400 milioane de lei, proiectul urmând a intra într-o şedinţă a Executivului, cel mai probabil în această săptămână.

Toate bune și frumoase, numai că, mai întotdeauna, fondurile planificate pentru astfel de investiții domestice ce au ca obiectiv înlocuirea aparaturii electrocasnice energofage s-au dat ca "pâinea caldă", în câteva ore de la deschiderea lor. Unde mai pui că statul ar trebui să explice foarte clar acolo unde trebuie intervenit pentru eliminarea risipei, pentru că, evident, nu doar becurile vechi, cu incandescență, sunt cele care consumă într-o gospodărie. Nici nu mai trebuie spus că mulți români nevoiași, chiar din mediul rural, acolo unde încălzirea locuințelor cu lemne reprezintă încă o variantă, nu au avut acces la înnoirea electrocasnicelor, iar o mașină de spălat arhaică, utilizată excesiv, "rupe" contorul.

Dar, ce să ne mai mirăm. Ca întotdeauna, statul acționează haotic și pompieristic, legiferează scheme de plafonare complicate ce ne fac să devenim calculatoare ambulante ce transformă de zor kilowații sau metrii cubi de gaz în putere calorică, în paralel cu ochii "cât cepele" pe surprizele din facturile primite. Este de noaptea minții, pentru că, în context, statul, prin ANRE, verifică companii de distribuție energetică, tot de stat, care nu au regularizat, la termen, facturile clienților casnici. Nu mai punem la socoteală că din schemele de plafonare au fost "uitate" destule sectoare de activitate.

Oricum, ne-am mai liniștit pentru că șeful statului a transmis, de pe Coasta de Vest a SUA, că nu vom sta în frig sau întuneric la iarnă, "cu toate că situația este complicată". În California, iarna cam lipsește, dar, la noi acasă, ea vine an de an.

Citit 1321 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2022 21:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.