De ce îi apărăm pe hoţi

De ce îi apărăm pe hoţi
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

O scenă surprinsă zilele trecute în autobuz mi-a readus în minte un subiect pe care demult voiam să-l abordez şi faţă de care atitudinea publică s-a schimbat puţin sau deloc. Într-un 105 plin, în care absolut toată lumea validase card sau bilet, controlorii au surprins fără bilet un tânăr, căruia i-au cerut să îi însoţească la prima staţie, pentru a le furniza datele necesare pentru întocmirea procesului-verbal de amendă. Până aici, nimic special, cel surprins fără bilet nu a protestat. În schimb, alţi cetăţeni, de vârsta a treia, au început imediat să îi pledeze cauza, căutând să-i înduplece pe controlori să îl facă scăpat. „A greşit şi el, doamnă, cine nu greşeşte? Lăsaţi-l, că e tânăr şi el!“. Evident, controlorii nu au renunţat, au coborât cu tot cu călătorul fraudulos şi şi-au făcut treaba. În urma lor, însă, un cor de comentarii au susţinut-o pe femeia care declanşase campania de apărare. Eu, una, nu pricep motivaţia celor care îi apără pe hoţi. Dacă doamna ar fi stat la coadă la bilete, cu doi lei în mână, şi cineva i-ar fi smuls banii, ar fi strigat „Hoţul, prindeţi hoţul!“. Aşa, dacă hoţia e în detrimentul unui bun public, în cazul acesta transportul în comun, nu mai contează. Să ne înţelegem, poate merită bunăvoinţă şi milă o persoană care chiar nu are din ce trăi, nu am nimic împotriva facilităţilor pe transport pentru benefi ciarii Cantinei de Ajutor Social, pentru şomeri şi cei care câştigă salariul minim pe economie, dar în cazul tânărului nostru concetăţean, doar căştile la care asculta muzică erau vreo 400 de lei lejer, ca să nu mai vorbim de încălţările sport din picioare şi restul brandurilor pe care le purta. Nicio problemă cu stilul, doar că nu pricep ce fel de educaţie a primit cineva care, deşi în mod evident are măcar telefon mobil de pe care să trimită un SMS, alege să călătorească fără bilet şi nici măcar nu este jenat când este prins. Poate că şi reacţia publică spune multe. Obişnuiţi vreo 50 de ani să supravieţuim furând sau cumpărând la suprapreţ de la unii care furau, nu mai avem compasul moral care să ne permită să vedem că furtul din avutul public este chiar mai grav decât cel din proprietatea privată, fi indcă ne afectează pe noi toţi, adică şi pe cei care plătim un abonament, ne luăm bilet întotdeauna, chiar şi numai pentru o staţie, chiar şi atunci când e ultima cursă din zi şi sigur nu mai vine controlul. Cineva care foloseşte fără să plătească un serviciu public pentru care cei mai mulţi utilizatori plătesc, iar noi toţi plătim prin subvenţii de la buget, fură. Şi nu ar trebui apărat pentru asta.

Citit 4332 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2022 19:05

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de George
  Vineri, 14 Octombrie 2022 23:04
  89.137.232.***
  macarie banu tu macar gandesti inainte sa scoti kakat pe gura? cum adica nu toti pot folosi sms cand pana si cel mai amarat cersetor din colt de strada are un telefon mobil? sautu crezi ca sunt multe cazui asa de speciale ca tine care sunt atat de idioti incat habar nu ausa foloseasca un mobil? ca sigur tu esti unu dintre ei
  4
  3
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 14 Octombrie 2022 17:18
  78.96.86.***
  auziti?!....fara partinire,dar daca vreau sa cumpar bilet si trebuie sa merg trei statii pe jos pentru ca NU AM DE UNDE....cum facem?! de ce SMS OBLIGATORIU?...NU toti cei care au nevoie de un bilet pot folosi SMS....este deja o problema veche si se pare ca se va invechi si mai tare. Decat sa faca controale(japca si frecat menta) mai bine sa-si repare si sa intretina tovarasul Transurb cele automate pentru bilete.....apoi sa ridice pretentii....Faptul ca sunt platiti din banii nostri iar ei nu isi fac treaba nu se numeste furt?!
  4
  4
  Raportează
 • postat de abcd
  Vineri, 14 Octombrie 2022 12:28
  91.198.122.***
  "Cineva care foloseşte fără să plătească un serviciu public pentru care cei mai mulţi utilizatori plătesc, iar noi toţi plătim prin subvenţii de la buget, fură.". Voi chiar credeți că cei doi lei dați pe bilet ajung să plătească motorina (la prețul de acum) și șoferul și întretinerea autobuzului? Transurbul este super-mega-subvenționat de către Primărie, deci de noi toți, din banii noștri care se duc pe impozite. Deci și dacă nu cumperi bilet și nu folosești transportul, tot plătești pentru el, pentru că din taxele și impozitele tale, Primăria subvenționează serviciul. "Cineva care folosește fară să plătească un serviciu public", tot îl plătește în măsura în care plătește taxe și impozite. "pentru care cei mai mulţi utilizatori plătesc" - nu: toți plătitorii de impozite îl plătesc, inclusiv firmele.
  12
  7
  Raportează
 • postat de iiiihaaaaa.....traoiascacoruptia
  Vineri, 14 Octombrie 2022 10:00
  89.39.81.***
  Nenicule?cine sa ingrijit sa aiba ,e ok.Sa plateasca.Cine a frecat matzu crezanduse jmecher in scoala,si ii place munca precum magarului fuga,sa mearga pe jos frate,mai e si tanar.Iar cine nu are,nu sa ingrijit sda aiba De aia avem numa asistati si ajutati social.Ai pensie mica?atat ai contribuit.Unii au ocolit sistemul sa le fie bine si sa cotizeze minim.Ce mai voiti acum?Nu nvas ajunge ?La tara,Cu bruma de pensie,o gaina .,o gradina,un animalut pe langa casa ,si ...va fi bine.Pai la noi nici la tara ma nu mai munceste nimeni fiindca le da statul.Ba un card social,ba ajutor de incalzire,ori venit minim garantat si ?Iaaa ba sa puna mana sa munceasca si ....sa traiasca.Copii?Au unul si ala plecat peafara ca nui place tara parintilor sai.Bine facea Nenea Neculai Ceausescu,Cand Munceau de la celcu tzatzan gura pana la cel cu barba sura,si cine nu voia....Luat cu fortza la Canal,in balta brailei,La asfaltat drumuri,Sau ....la puscariile autogospodarite ca acolo nu muncea gardianul tata ,muncea Prezoneru.
  15
  5
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 14 Octombrie 2022 09:07
  86.124.201.***
  Asta este generația "Totul este al nostru, deci al nimănui" ! Are cineva timp și răbdare să le explice, măcar să încerce să le explice, că banii ăia din care Primăria le plătește autobuzul "moacă " cu care fac ei turnee prin piețele orașului, să caște gura în fața galantarelor și să înjure, sunt banii noștri? Acolo sunt banii din impozite și taxe, de aia arată orașul ca un sat mai mare, banii în loc să meargă către dezvoltare, merg către subvenții pentru cei mai disciplinați și constanți votanți !
  4
  17
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 14 Octombrie 2022 07:57
  46.97.176.***
  Bun articol. Fenomenul este mai amplu, mulți călătoresc fraudulos, prea multe facilități, prea multă nepăsare, prea multă prostie. Însă, pretențiile sunt foarte mari, vrem să trăim ca afară, dar nu ne comportăm ca ei.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Doru
  Vineri, 14 Octombrie 2022 02:39
  5.13.233.***
  Corect , c-am asa stau lucrurile in autobuz ce- care cumpara bilete ii apara pe cei care nu au si sant prinsi , pentru -ca a devenit o obisnuinta sa mergi moca cu autobuzul si de ar fi 0,50 bani si nu vor sa scoata bilet la acea suma mica [unii] care se considera ca e mai bine sa fii jmecher decat un om corect si cinstit.
  0
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.