Când mi-e rușine de (ne)rușin(ar)ea autorităților
Foto: Anca Melinte

Când mi-e rușine de (ne)rușin(ar)ea autorităților
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

"Capra trage vânturi și oaia trage rușinea", știu vorba asta din copilărie și-mi amintesc și acum cât de tare am roșit la față când am auzit-o prima oară. Tâlcul vorbelor e lesne de înțeles: unul greșește, altul suportă consecințele. Sau, mai grav, celui considerat mai slab ori nevolnic i se pun în cârcă toate relele de care altul e vinovat. În postura oii rușinate de nerușinarea caprei mă simt adesea, când primesc sesizări din partea oamenilor care au ajuns la capătul răbdării și scriu ori sună la ziar să reclame prin ce trec.

"Îmi pare nespus de rău pentru ce vi s-a întâmplat", le spun adesea oamenilor și nu sunt doar vorbe de complezență. Știu că nu e vina mea pentru că o lucrare pe care am anunțat-o în ziar, pe baza unor informații oficiale și entuziaste, transmise de instituția responsabilă, nu se execută corect și la timp, așa cum ar fi normal într-o lume civilizată. Că începe azi și se termină Dumnezeu știe când! Că mereu și mereu apar "situații neprevăzute", pentru că proiectele sunt făcute superficial și "cârpite" din mers. Că se deschid câte trei-patru șantiere prin cartier și-apoi înțepenesc pentru că rămâne constructorul fără muncitori... Ori că nu mai știe cum să-i împartă pe câte lucrări a antamat. Sau că șefilor de șantier și muncitorilor nu le pasă cum mai pot ieși din curți gălățenii care locuiesc pe străzi scufundate în mocirlă și gropi pe termen nedeterminat.

Nu e vina mea nici când autoritățile tratează de sus cetățenii și nu răspund pentru nimic niciodată. Am simțit povara rușinii când o gălățeancă stabilită de aproape 50 de ani în Germania a venit să reclame cum s-a dus să aprindă o lumânare la mormântul celor dragi… și a descoperit că nu mai are unde: crucea și monumentul cu numele celor răposați dragi zăceau frânte pe pământ. Și mai rușine mi-a fost când îmi povestea cum a mers să reclame administrației cimitirului, cerând soluții și a fost ținută pe la uși, tratată cu dezinteres și suspiciune, ca să afle, în final, că e singura responsabilă de faptul că i-a fost vandalizat monumentul funerar. "Îmi pare nespus de rău!", i-am zis.

Ce să-i fi spus? Că așa arată normalitatea în țara din care a plecat acum 50 de ani? Că noi avem sufletele tăbăcite de câtă nesimțire am îndurat, că suntem căliți în stat la coadă, birocrație și lipsă de răspundere a autorității?

"Îmi pare rău prin ce treceți", i-am spus și gălățencei care ne-a reclamat incidentele din autobuzele Transurb, în care călătorii s-au rostogolit ca popicele în urma unor frâne bruște. Compania de transport a reușit să ne răspundă abia după trei zile, deși ar fi trebuit să fie prima care să-și apere angajații și să dovedească respect față de călători.

Și uite-așa tot ajung să-mi fie rușine de (ne)rușinea autorităților!

Citit 1605 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2022 16:57

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de macarie banu
  Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 12:58
  95.76.2.***
  mai degraba,eu cel putin,sentimentul este de scarba nu de rusine.Un cetatean roman,destul de cunoscut dealtfel,a spus asa.......vreti ca in Romania sa fie bine?! Ok,atunci fiecare sa faca bine acolo unde este,unde munceste,unde face ceva in Romania.Sa faca bine! Asa mai avem o speranta.Dar e greu sa aduci romanii la un numitor comun....multi injura,se vaita,se plang dar nu fac nimic.Au avut grija sa ni se scoata, din vocabular cel putin,ideea de sa fim uniti.Iar in romani exista,natural, o putere si o forta latenta de care foarte,foarte multi din "cei alesi" se tem mai rau ca de moarte.Pacat!....de aici,cred,ni se trag toate.....
  1
  7
  Raportează
 • postat de Jocuri
  Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 05:57
  46.97.176.***
  In statul comunist isi cer vreodata scuze autoritatile?
  Nu, pentru ca nu exista Justitie care sa-i traga la raspundere.
  De cand am vazut primul sef de la PNA acceptand foloase necuvenite inca din prima zi dupa instalare, am inteles ca in UE lucrurile vor merge la fel ca in Romania de dupa 90. Cu perdea, cu proteste dar la fel. Singurul castig e posibilitatea de a pleca pe alte meleaguri, unde "prietenia" slava nu si-a dat mana cu "originea sanatoasa" autohtona.
  4
  9
  Raportează
 • postat de Apropo
  Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 00:42
  109.166.133.***
  Apropo de mijloacele de transport public, autobuzele, tramvaiele, troleibuzele, au trusa de prim ajutor în dotare cu care vatmanii, șoferii, să fie pregătiți să le folosească, astfel de incidente sau accidente minore ? Parcă sunt obligatorii și nu le-am văzut prin mijloacele de transport public. Și poate și de stingătoare pentru stins incendii, ar fi nevoie, nu ?
  6
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.