Mânuțe de ceară în mănuși de fier

Mânuțe de ceară în mănuși de fier
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

      Ca un numitor comun al tuturor tragediilor în care oameni în uniformă devin eroi într-un mod nedorit, atestatele psihologice care îi certifică drept ”tari” pentru profesia pe care au îmbrățișat-o de bunăvoie și nesiliți de nimeni se dovedesc, cu fiecare nouă dramă, pietre de hotar în stabilitatea și funcționarea autorității-cheie pentru siguranța noastră. 

      Șirul oamenilor legii care au decis, aparent inexplicabil, să părăsească abrupt scena vieții este lung. Și se lungește accelerat în ultima vreme, când renunțarea la misiunea pe pământ și în slujba oamenilor față de care au jurat a devenit calea spre scăparea de probleme, de griji, de stres, de boli și deziluzii. Probleme care au bântuit omenirea dintotdeauna, dar cărora, paradoxal, tocmai aceia care ar trebui să aibă tărie de caracter, nu le mai fac față. Dincolo de drama care marchează nu doar destinul celui în cauză, dar și pe al celor din jur, putem vorbi de o dramă a sistemului. A unui sistem care nu conștientizează faptul că, odată cu timpurile, și oamenii s-au schimbat, iar predispozițiile lor, precum și capacitățile de a le face față nu mai sunt aceleași.

      Sistemul analizează capacitățile oamenilor născuți după `90 în funcție de criterii valabile acum jumătate de secol și mai bine, când oamenii aveau alte valori, alte mentalități, altă rezistență în fața a ceea ce tinerilor de azi li se poate părea de neacceptat și de neînvins. Vrem sau nu să admitem, tinerii, puși în situația de a îmbrăca acum uniforma și a forma noul sistem de apărare, sunt altfel construiți, deci și sita care ar trebui să îi cearnă la recrutare, la angajare sau pe parcursul carierei ar trebui să fie alta. Și poate atunci ar ajunge mai puțini să se sinucidă din dragoste sau din cauza vreunui șef prea autoritar sau din pricina cine știe căror frustrări acumulate pe drumul profesional ori personal. Poate dacă mințile luminate care îndosariază anual zeci de mii de chestionare prin care oamenii legii sunt declarați, mai mult formal, ”apți” ar face o altă strategie de verificare a sufletelor și minților, polițiștii și militarii nu și-ar mai pune pistolul la tâmplă. Sau poate, mergând mai departe, ar fi ”ghiciți” și înlăturați, ori corectați la timp, aceia care dovedesc altfel de slăbiciuni: de corupție, de moravuri...

     În ultimul an, despre cel puțin șapte oameni în uniformă, polițiști și militari români, tineri și foarte tineri, s-a spus, retroactiv, că ”trecuseră cu bine testele psihologice”. Ultimul, un gălățean, de numai 21 de ani, polițist răpus din dragoste într-o țară în care depresia este subdiagnosticată, iar mersul la psiholog, încă o rușine. 

Citit 1734 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2022 18:52

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Viața reală, te omoară
  Joi, 15 Decembrie 2022 12:51
  109.166.130.***
  Vorba aia, ,,practica te omoară'', observ la propriu. Păi ce să învețe un polițist în care școlarizarea este de un an, apoi aruncat de pe băncile școli, pe la un post de poliție ''in civilie'', într-o societate sălbatică, neprotejat, amenințat, huiduit, înjurat pe la spate.....și, și. Bașca mai găsești șefi hârjâiți, plictisiți, neimplicați decât în a lor post, să iasă mai repede la pensie, ori cu obiective ascunse cu lumea interlopă în perpetuă dezvoltare, pe fondul sărăciei noastre cronice. Polițistul tânăr, a clacat, psihicul lui cedat față de realitatea crudă a vieți, în costum de polițist, pentru a proteja viața unei societăți cinstite, societate transformată într-o societate necinstită, violentă timp de 32 de ani, chiar prin legi fără valoare, legi care încurajează infracțiunile, fără să fie pedepsite drastic.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mr Jones
  Joi, 15 Decembrie 2022 05:27
  46.97.176.***
  Testarea starii de sanatate psihica presupune pregatire medicala si experienta reala.
  Psihiatria e cea mai grea ramura a medicinei, deoarece bolnavul adesea nu stie ca este bolnav, nu isi poate da seama sau neaga vehement existenta unei probleme (negarea e o parte a bolii) si nu poate intui consecintele faptelor sale.
  Am vazut psihoze, am trai langa oameni cu probleme psihice, pot sa spun ca filmele nu reflecta suficient realitatea si ca nimic nu te pregateste indeajuns ca sa iti dai seama ce e in creierul celui de langa tine. Mai ales daca e tanar si are un istoric de aparenta normalitate.
  In majoritatea cazurilor bolnavul isi face rau propriei persoane.
  Am cunoscut o persoana (femeie tanara cu copil de 8 ani) care si-a pus streangul de gat la cateva zile dupa ce vizionase scena socanta a executiei lui Saddam, intentia exista (a spus-o cu subiect si predicat aparent in gluma), exista o cauza de stress si erau si semne de TAB in comportament.
  Cred ca e bine sa-l sprijini pe cel de langa tine(prieten, coleg, vecin) cand spune ca ii este greu, cu un cuvant bun, o mana intinsa poti amana o criza si poate salvezi o viata.
  Daca in cazul ideal medicii psihiatri ar putea trata corect si complet pe toti posibilii pacienti, cuvantul "Diavol" ar disparea din dictionar si din Biblie. Si dictatorii din istorie!
  1
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.