Bogaţii lumii vor să dea bani săracilor, politicienii se opun!

Bogaţii lumii vor să dea bani săracilor, politicienii se opun!
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Forumul Economic Mondial, care s-a desfăşurat săptămâna asta în staţiunea elveţiană Davos, a avut ca principale teme de dezbatere încetinirea creşterii economiei globale, provocările de mediu pentru climă, hrană şi energie, sănătatea în perspectiva unei viitoare pandemii, locurile de muncă ale zilei de mâine, viitorul digital al omenirii şi, evident, războiul din Ucraina. Ca de obicei, agenda reuniunii a fost una generoasă, însă discuţiile, în mare parte sterile, nu s-au materializat în acţiuni concrete, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, la toate cele peste 50 de ediţii ale forumului.

O idee a ieşit însă în evidenţă pregnant, în chiar primele zile ale întâlnirii elitei mondiale de anul acesta. Foarte concret, peste 200 de miliardari din întreaga lume au solicitat, printr-o scrisoare deschisă către guvernele tuturor ţărilor, să fie... taxaţi suplimentar, chiar acum! Superbogaţii au cerut introducerea de urgenţă a unor noi impozite pe avere, pentru a strânge bani din care să fie ajutaţi cei săraci.

Deşi pare stranie la prima vedere, generozitatea miliardarilor are un substrat extrem de practic. Mai precis, bogaţii lumii sunt conştienţi că nu pot face şi mai mulţi bani decât în societăţi democratice. Or, în condiţiile în care inegalităţile sociale se adâncesc pe zi ce trece (1% din populaţie a acumulat 63% din bogăţiile produse în lume în anii 2020 şi 2021), pericolele de transformare a democraţiilor capitaliste în regimuri extremiste, populiste, militariste sau dictatoriale sunt din ce în ce mai mari, iar cei bogaţi se pot trezi peste noapte fără întreaga avere. Acestea fiind datele problemei, nu mai bine dai nişte bani (puţini) în plus pentru a ţi-i pune pe ceilalţi (mulţi) la adăpost? Spre exemplu, calculele unor experţi arată că o taxă de numai 5% pe averea superbogaţilor ar scoate din sărăcie două miliarde de oameni şi ar putea finanţa un program de combatere a foametei pe întreg globul.

Pare logic raţionamentul bogaţilor, nu-i aşa? Numai că politicienii s-ar putea să nu fie de acord, pentru că, din banii ăştia 5% pe care bogaţii lumii sunt dispuşi să-i sacrifice, lor nu le-ar reveni nimic, pe când, dacă se menţine actualul status-quo, ar putea avea parte de ceva "firimituri", 1% să zicem, ceea ce înseamnă enorm pentru orice clasă politică de oriunde din lume. Astfel, e destul de logică şi opoziţia politicienilor, aşa că "meciul" se va juca între ei şi miliardari, iar săracii vor fi, ca de obicei, spectatori. Rămâne de văzut până când, pentru că vor fi din ce în ce mai dese situaţiile în care mămăliga va exploda înainte de fluierul de final al jocului...

Citit 1636 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2023 22:23

1 comentariu

  • postat de de ce politicieni? de ce nu persoane ce demonstreza o viata valoare si spiritualitate
    Duminică, 22 Ianuarie 2023 16:36
    89.39.81.***
    oamenii foarte bogati isi pot imprejmui locatia, vila, orasul cu sirma ghimpata, electrificata.....dar cind ies de acolo dau de populatia obijnuita. chiar cu masini blindate, body-guarzi, etc. asta nu poate dura mult. atunci oamenii foarte bogati vor da bani comuniunii unde traiesc. de ce? e simplu.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.