Cum NU se munceşte la stat

Cum NU se munceşte la stat
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Mai ştiţi bancul ăla cu "de câţi poliţişti este nevoie ca să schimbi un bec"? Ei bine, nici cu personalul de la Ecosal nu ne este ruşine, dacă a fost nevoie de cel puţin şapte ore pentru ca patru oameni să cureţe o biată alee într-un parc nu cu mult mai mare decât o parcare de bloc din Mazepa II. Realitatea pe care am surprins-o ieri, în plin centru, în părculeţul de la Parfumul Teilor, este poate cea mai bună expresie a modului în care unii români s-au obişnuit să muncească. Mă întreb, oare, dacă ar fi stat la casă şi era nevoie să facă o alee până la poartă şi alta până la magazia cu lemne, tot şapte ore le lua şi mai chemau şi vecinii? Este foarte greu, în acest context, să nu ne gândim direct la stereotipul angajatului la stat, care aşteaptă să vină ora plecării acasă, pe principiul "timpul trece, leafa merge", fără a avea mândria lucrului bine făcut ori conştiinţa faptului că ar trebui să lase ceva mai mult în urmă, după o zi de muncă.

Sistemul se repetă la nenumărate lucrări din bani publici, fie că sunt ele de proporţii epice sau simpla curăţenie a unei străzi. Există o lipsă de responsabilitate care începe de la cei mai mici, de la baza piramidei, şi se propagă până la vârf. Exemplele sunt multe, de la sacii cu gunoi adunaţi de pe traseu şi abandonaţi între copaci, pe marginea străzii Brăilei, la înlocuirea unor coşuri de gunoi care a durat mai bine de un an şi jumătate, ca să nu mai vorbim de ciuruirea trotuarelor pentru lucrări la ţevi şi refacerea lor în bătaie de joc, de arată ca după război. Oricine locuieşte în Galaţi ştie la ce mă refer, mai ales dacă mai este şi pieton, măcar din când în când.

Să mai vorbim de îngroparea cablurilor, care s-a făcut atât de bine, de e plin oraşul de cabluri suspendate, iar de la cele îngropate au rămas peste tot la suprafaţă capete de ţevi care protejează cablurile şi care, în mod firesc, ar fi trebuit tăiate la nivelul străzii şi acoperite cu capace speciale, pentru a evita orice posibilitate de avariere şi de scurtcircuitare? Să mai spunem ceva de panourile speciale pentru persoanele cu deficienţe de vedere, care au fost montate pe trotuar în staţiile de autobuz, dar pe care nimeni nu le-a mai verificat şi înlocuit, acolo unde s-au deteriorat sau sunt lipsă, pentru a fi într-adevăr folosibile? Multe lucruri se fac doar pentru a fi bifate, nu din dorinţa de a rezolva cu adevărat o problemă. În acest context, creşterea taxelor cum este cea de habitat reprezintă nu doar o nedreptate, ci de-a dreptul o glumă proastă. Ca şi când ţi-ar dubla cârciumarul preţul fripturii şi te-ar mai pune să o şi frigi.

Citit 2241 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2023 17:50

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de iubitorul di fripturi di berbeci si izvoare cu api reci.
  Miercuri, 08 Februarie 2023 12:09
  89.39.81.***
  Pentru Dumnezeu posturile in serviciile respective ,Si alea de portari pe la licee,spitale,institutii,Sunt pentru anumiti oameni,sunt traficate,platite cumparate nu e pentru orisicine.Sau ai de la plaja care tin ordinea la Tulumbele alea de sus,iati vazut?Mai oameni buni despre ce vorbim?Astora le place munca precum magarului fuga Si nu ca Am observat eu lucrul asta.Dar am avut colegi in scoala,in armata,m-am intalnit cu ei in spital ,La o internare am trait cu ei,am baut o bere cu ei pe care am dato tot eu bineinteles...Si mai afli cate ceva ,nu ca nu as fi stiu de putreziciunea sistemului si coruptia deja organizata ca, mafia traficului de servicii,locuri de cersit, a iesirii la pensie pe caz de boala ,si a venitului minim garantat si abonarea la tot felul de ajutoare si pomeni de oriunde.
  0
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 08 Februarie 2023 10:16
  86.124.203.***
  Si totusi Ecosal mai scoate la concurs muncitori necalificati -50 posturi,soferi,ingrijitori la padoc....
  Si inca o problema care consider ca ar merita anchetata si anume :
  in anul 2015 ''Primăria municipiului Galaţi va achiziţiona utilaje de salubritate şi pentru deszăpezire, pentru intervenţie pe timp de iarnă, a anunţat directorul serviciului public Ecosal, Ionuţ Pucheanu"
  ''Astfel, Consiliul Local Municipal Galaţi a prevăzut în buget, la cererea Ecosal, 234.000 lei pentru achiziţionarea a patru freze de zăpadă, 390.000 lei pentru achiziţionarea a trei sărăriţe, 391.000 lei pentru cumpărarea a două tractoare, 150.000 lei pentru a procura trei motocultoare. În programul de dotări pentru salubritate mai sunt prevăzute achiziţionarea a trei maşini de tuns iarbă, pentru care s-au alocat 9.000 lei, patru autoutilitare, a căror achiziţionare nu ar trebui să coste mai mult de 240.000 lei, şi patru curăţătoare cu presiune de dezinfectat utilaje şi spaţii, pentru care au fost prinşi în buget 100.000 lei."
  ''Cele patru motocultoare pentru care am făcut cerere să ne fie achiziţionate sunt cu periferice interschimbabile, perii de măturat, maşină de tocat, turbină pentru zăpadă, dar vor putea fi folosite şi la spălat trotuarele”, a explicat Ionuţ Pucheanu.''
  A vazut aceste utilaje cineva pe strada????A vazut cineva sa se spele trotuare in Galati???Mai sunt aceste utilaje???
  1
  13
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 08 Februarie 2023 09:25
  89.137.230.***
  Bun articol.Ii vedem toti prin oras pe acesti asa zisi angajati ai Ecosal si Gospodarire Urbana.Pur si simplu senzatia este ca le este lene si sa respire.Doua societati care trebuiau de mult desfiintate.Dar nu se poate asta, pentru ca e masa de manevra electorala.In conditiile alegerii primarului din primul tur,ei inclina decisiv balanta intr-un anumit sens.
  4
  9
  Raportează
 • postat de Florin G.
  Miercuri, 08 Februarie 2023 08:59
  89.137.137.***
  Mormane de zăpadă înghețată lăsate..în porțile oamenilor de utilaje(mulți în vârstă)....În gradina publică toate aleile sunt înghețate -patinoar curat...o adevărată aventură dacă treci pe acolo...
  0
  12
  Raportează
 • postat de Gogu de la Sculerie
  Miercuri, 08 Februarie 2023 08:28
  86.124.200.***
  Nu că ar fi mare diferență... Dar, pentru corectitudine: "artiștii" din parcul de la Parfumul Teilor sunt angajați la Gospodărire Urbană, exact sun se poate observa inscripționat pe hainele lor și în fotografia din articol.
  0
  10
  Raportează
 • postat de un observator
  Miercuri, 08 Februarie 2023 08:03
  193.230.156.***
  Asa este. Lucrurile acestea se petrec de foarte multi ani, peste tot, nu numai la galati. Ce este de facut? Ori dam din umeri si trecem mai departe, sau ne facem ca ploua sau ar trebui sa facem ceva dar nu stim ce. In paralel cu acest tip de lene, practic o lene romaneasca, s-a dezvoltat foarte mult, adica s-a implementat si un soi de birocratie tot romaneasca, ce face ca nicio masura de remediere, de repare cand s-a semnalat ceva ce merge prost, chiar cu bune intentii, sa nu se poata aplica. Ba asa zisul circuit al informatiei, ba trebuie dovezi eventual scrise, ba este o procedura de comunicare ce trebuie si aia respectata ad-literam, de buna ce este! De jos pana sus asa merge treaba. Mai scrieti. Nu va opriti!
  0
  11
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 08 Februarie 2023 01:13
  5.13.144.***
  Vezi la Romarta, "ai nostri ca brazii cu mucii pe piept" cu stoicism platind taxele !!!
  7
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.