1 Martie, între tradiție și modernism

1 Martie, între tradiție și modernism
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cu tradiția nu te joci! Cel puțin așa vor să arate comercianții de mărțișoare, care deja de câteva zile bune au ocupat zonele și piețele cele mai importante ale urbei. Și-au expus pe tarabe marfa, fie hand-made, fie recomercializată.

Dacă ar fi să privim la toți cei care cască gura din tarabă în tarabă, ai zice că românii sunt cei mai iubitori de tradiții dintre toate popoarele. Dar dacă ne vom uita în ziua de 1 Martie pe rețelele de socializare, vom vedea că tradiția a rămas departe în urmă și că mărțișoarele sunt acum luate de pe net, iar cele mai frumoase sunt cele virtuale, primite pe WhatsApp sau pe cine ştie ce altă rețea. Și-aici începe adevărata luptă și invidie... care este mai sclipitor, mai colorat sau cel mai frumos decorat. În definitiv, de ce să pierzi timpul pe la tarabe, să te înghesui, să alegi și în final să mai dai și bani.... când, cu un singur click, din confortul patului, poţi să trimiți câte mărțișoare vrei și cui vrei!?

Pentru doamnele mai pretențioase, marile magazine au găsit soluții, însă ceva mai costisitoare decât cele de la tarabe. Un mărțișor din aur sau argint trece de 100 de lei. Dar cui îi pasă? O dată pe an este 1 Martie, iar obrazul subțire cu cheltuială se ține. Și-apoi, cu cât mărțișorul primit de la iubi este mai fițos, cu atât invidia celorlalți este mai mare. Iar scopul cu care a fost dăruit este atins! Că și mărțișoarele au devenit motiv de invidie. Coșarul, care până acum câțiva ani era considerat simbolul norocului și al prosperității, a rămas uitat într-un sertar și a fost înlocuit acum cu o piatră prețioasă, noul simbol....al prosperității.

Însă pentru cei mai tradiționaliști, care vor să respecte cutuma moștenită din tată-n fiu și pentru care mărţişorul decorat cu fir alb și roșu reprezintă simbolul primăverii, oferta comercianților gălățeni este bogată. De apreciat este faptul că, printre cei ce se plimbă în aceste zile pe la tarabele cu mărțișoare, sunt și părinți cu copii de vârstă primară, care abia acum învață ce e tradiția. Fie că vor să cumpere un simbol pentru colegele de clasă sau pentru mame și bunici, ideea de a respecta tradiția este cea care primează.

Profitând de ocazie, le urăm și noi o primăvară frumoasă și «La mulți ani!» tuturor femeilor şi în special cititoarelor ziarului "Viața liberă".

Citit 1241 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2023 15:09

2 comentarii

  • postat de Soson
    Miercuri, 01 Martie 2023 20:55
    95.76.59.***
    Evaziune de la ata de martisor/lumanare la podoaba de aur. Cei care le fac le pot fabrica din materiale refolosibile pentru a le dona altor donatori! Daca se vrea traditie. Traditia nu presupunea sa cumperi. Poate cel mult troc.
    Astazi este doar fala. Evazionistii, de la patroni la specialii cu ven
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 01 Martie 2023 00:54
    5.13.144.***
    Un buchetel de ghiocei si nu vrei gresi niciodata !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.