Pensionarea, bat-o vina!

Pensionarea, bat-o vina!
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Protestele din Franța privind vârsta de pensionare au stârnit destule reacții și în România. Pe meleagurile mioritice, unde pensia vine, în condiții normale, fără privilegii speciale, abia de la 65 de ani (pentru bărbați), ieșitul francezilor în stradă și protestele de tot felul au părut, mai degrabă, niște "mofturi". Adică, prea era "foarte, foarte" pensia francezului la 62 ani, un prag de 64 de ani este acceptabil, mai ales dacă luăm în considerare extinsul sistem de protecție socială din Hexagon!

Că tot s-a deschis subiectul, ministrul Muncii de pe la noi a și precizat că în niciun caz nu dorește majorarea vârstei de pensionare în România peste limita de 65 de ani. O limită la care, apropo, ar urma să ajungă, până în 2030, și femeile, că așa scrie "la catastiful" angajamentelor asumate prin PNRR. Asta așa, să fie egalitate de gen...

Dincolo de sămânța de scandal ce se întrevede deja pe scena politică apropo de pensii și PNRR, dincolo de vârsta de pensionare, rămâne în fapt realitatea tristă a... speranței de viață. La acest capitol, potrivit ultimelor date Eurostat, românii abia ajung la o medie de 72,8 ani, în condițiile în care media Uniunii Europene este de 80,1 de ani. 

În aceste condiții, protestele francezilor, care în materie de speranță de viață "bat" peste 80 ani, par oarecum și mai "extravagante".

Adusă spre tărâmul politic, dacă s-ar face o corelare între speranța de viață și vârsta de pensionare, atunci românii ar trebui să iasă la sub 60 de ani la pensie, pentru a fi pe picior de egalitate cu francezii.

Desigur, aceste comparații sunt pur teoretice. Modul în care este croită societatea în ansamblul ei contează la fel de mult precum corelarea datelor statistice. Ne referim aici la condiții de muncă, asistență sanitară, promovarea unui trai sănătos etc. Sunt capitole la care România este, de asemenea, codașă, excelând mai degrabă prin a-i plasa pe cei mai mulți dintre pensionari într-o zonă a claselor sociale etern vulnerabile.

În plus, rămâne deschisă și problema sustenabilității sistemelor publice de pensii. Din acest punct de vedere, de-a lungul timpului au tot curs avertismentele sociologilor și economiștilor cum că ne îndreptăm spre o situație de criză, cu o populație activă tot mai redusă, tot mai incapabilă să susțină prin contribuții viitoarele pensii de stat. E un subiect ocolit de politicieni, pentru că, nu-i așa, mandatul lor e pe cel mult cinci ani, nu trebuie să-și bată capul cu pensiile românilor din 2050! Așa că, noi să fim sănătoși și să avem putere de muncă!

Citit 1466 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2023 15:50

6 comentarii

  • postat de Gigel
    Joi, 23 Martie 2023 08:56
    5.13.132.***
    In Franta, Germania, Belgia si prin alte tari, de 1 mai se duc sa protesteze pentru respectarea drepturilor - stiu ca suna a limba de lemn dar asta e- oamenilor muncii. La noi lumea se bucura ca are liber sa faca mici si sa ragaie bere.
    0
    0
  • postat de S-a creat o societate strâmbă în 33 de ani
    Miercuri, 22 Martie 2023 15:27
    109.166.132.***
    În Franța ,,clasa muncitoare'' este o forță, pentru că există, sunt activi în plan social, luptă pentru a lor existență și lovesc aprig pentru a-și apăra viața, existența, locurile muncă, familia. La noi ,,clasa politică'' s-a debarasat de ,,clasa muncitoare'' alungând-o din România, cu peste 6 milioane de români fugăriți din țară, peste hotare, pentru că le era frică de mișcările sociale care se anticipau prin criza economică și s-a creat o nouă clasă socială majoritară votantă pentru partidele de la putere ce ne manipulează viața, PSD-PNL, numită ,,clasa bugetată'', bugetați de la stat, clasă ce nu produc nimic, fără plus valoare, amorfă și parazitară, care ne dirijează viața, pentru a lor interes în a salariilor și pensii speciale să fie menținute prin a lor viață parazită.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 22 Martie 2023 10:59
    5.13.195.***
    Francezii au balls, noi avem gardgara obisnuita GEN: hai sa facem misto de pasivitatea , delasarea si prostia romaneasca preponderent numerica procentual!
    Ghestatul rumenit, cel perfid.... nu-i pasa ca in 27 de ani, motoritatile vor trebuia sa colecteze banii din prostitutia virtuala, si nu au cum pentru ca sunt legi internaitonale de neatins.... asa ca vor trebui sa legalizeze prostitutia ( TREBUIA DEMULT) si sa TAXEZE PERFIDA BISERICA (mafia stat in stat si spioni lingai de regim) vedem DACA se ve trezi sau va ramane proasta dupa cei ce is in varfuri si nu numai!

    Observam ieri la un nr de ghisee... imi cereau copii la actele oficiale... zic nu... nu am voie sa fac copii, DMV trebuie sa faceti copii!
    Nu stiti legea 2 pe 2022! Buuuu getarii astia trebuie batuti virtual cu parul... adica... te comporti ca un cretin si dobitoc... PAC... 5% din salariu!
    Fa la 20 asa si muncesti gratis O LUNA! Eu asa le-as face! Intai ai avertisment!
    0
    0
  • postat de Ludovic
    Miercuri, 22 Martie 2023 09:56
    95.76.59.***
    Francezii au parte de "democratia bulanului si lacrimogenei"!
    Sau cum spunea un muncitor roman de 67 de ani - care indeamna pe francezi - "La munca nu la sex"!
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 22 Martie 2023 09:32
    86.124.200.***
    Cum spunea si paloma:francezii au ceva important in pantaloni!Nu ai ca si tara cum sa asiguri o pensie decenta cind ca si emigrare suntem pe primul loc in Europa!Si apoi noi suntem cei mai tari la pensii speciale!Cind apare in discutie cum sa facem ca pensiile pe CONTRIBUTIVITATE sa se mareasca apare textul cu problema sustenabilității sistemelor publice de pensii!!!!
    Cind se maresc pensiile specialilor atunci nu mai exista nici o problema de sustenabilitate!!!!
    Ala care a muncit 35 de ani nu trebuie sa depaseasca 40% din venitul brut!La speciali fara virf fara limite!!!!
    Si acest lucru se intimpla ca nu avem ce au francezii!!!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 22 Martie 2023 00:13
    5.13.144.***
    Francezii dovedesc ca au si altceva in afara de bagheta(painea) si eclere !!!...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.