Este sau nu o soluţie finanţarea sportului profesionist din bani publici?

Este sau nu o soluţie finanţarea sportului profesionist din bani publici?
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Înfrângerea din weekend a fotbaliştilor de la Oţelul, eşecul echipei de volei masculin în finala "Cupei României" şi cel al formaţiei feminine de handbal în cândva tradiţionalul derby cu Brăila au readus în prim-plan finanţarea sportului de performanţă din bani publici. Este sau nu aceasta o soluţie?

Din punctul de vedere al spectatorilor, faptul că grupările din oraş primesc bani de la Primărie pare în momentul de faţă singura variantă prin care pot vedea pe viu meciuri de o calitate cel puţin decentă. Este destul de clar că, acum, echipele gălăţene pot face faţă unei competiţii naţionale doar cu ajutorul unor jucători străini, aduşi, de regulă, pe salarii mult mai mari decât cele ale românilor. Cu toate acestea, există posibilitatea, din ce în ce mai des întâlnită, ca bugetul alocat să nu permită transferul unor sportivi cu adevărat valoroşi, ci numai al unor mercenari, aflaţi în căutarea unui angajament bine plătit. Iar ca exemplu putem da echipa de hochei, unde combinata ruso-ucraineană pare departe de nivelul de joc al celor mai bune patru echipe din ţară. Cam la fel, nucleul sârbo-american al echipei de baschet masculin n-a reuşit să se califice între primele zece formaţii din ţară. La handbal fete, s-a renunţat la "straniere" în ultima vreme, iar rezultatele sunt dezastruoase. Tot fără jucătoare străine şi tot pe ultimul loc al clasamentului se află şi echipa de fotbal fete. Nici la rugby, situaţia din clasament nu e mult mai bună, în timp ce echipele de volei feminin şi handbal masculin, care se bazează în mare parte doar pe jucători gălăţeni, se zbat în ligile inferioare.

Fac excepţie de la regula mediocrităţii doar două echipe, cea de volei masculin şi cea de futsal, aflate permanent în lupta pentru titlu în ultimii ani, dar ambele beneficiază şi de o importantă finanţare privată. Şi, privind puţin peste gardul altora (din ţară, pentru că în străinătate nici măcar nu există conceptul de sport profesionist pe bani publici), se pare că asta e soluţia optimă. Practic, ar trebui să fie sprijinite cu bani publici doar echipele care demonstrează mai întâi că pot face performanţă sau se pot menţine pe cont propriu cel puţin la un nivel decent din punct de vedere sportiv.

Ar mai exista varianta de a fi finanţate doar cluburile de copii şi juniori, dar şi aici ar fi nevoie de transferul unor conducători profesionişti, pentru că şcolile bazate pe experienţa unor foşti mari sportivi, care n-au neapărat şi calităţi manageriale, n-au produs mai nimic de cel puţin zece ani.

Una peste alta, în lipsa unor manageri sportivi de calibru (iar asta este o meserie foarte diferită de cea de lipitor de afişe), exemplele din ultimii ani demonstrează că aruncăm banii în vânt.

 

Citit 2074 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2023 20:10

8 comentarii

 • postat de Gigel
  Marți, 21 Martie 2023 19:22
  5.13.134.***
  Mai bine ar dota judeteanul cu un rmn ca stai dupa un rmn 1 an si cu spaga - la privat- 3-6 luni. Si mai cotizez si la sanatate 2000 de lei lunar.
  @galatean: echipa asta e moarta, nu are rezultate, jucatorii nu vor performanta le convine asa si se scuza ca "nu se baga bani". Dar cati dinter ei au stat dupa antrenament sa mai faca niste sprinturi, pase sau ture de teren, cati au ramas sa se antreneze dupa termnarea antrenamentului cu echipa?
  0
  6
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 21 Martie 2023 14:34
  86.124.200.***
  Pina la juniori 1 statul!Dupa care fiecare club pe banii lui!Am vrut democratie ,piata libera bla bla bla!Pe timpuri intreprinderile sustineau cluburile!Si in fata directorilor de la cluburi se dadea raportul!Acum nimeni nu raspunde de rezultatele proaste ,de pierderile financiare suferite!Este un ghiveci!Deci pina la juniori statul!De la seniori s-a dorit profesionalism,independenta bla bla bla sa-si asigure finantarea prin rezultate,sa caute sponsorizari etc!!!
  1
  7
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 21 Martie 2023 12:31
  89.39.81.***
  cluburile sportive steaua din ce bani traiesc? privati? NU. din banii M.A.N ce vin din bugetul consolidat, adica si noi galatenii contribuim la sustinerea clubului steaua, a armatei. e ok? atunci raminem sa dam la steaua si nu sportului local?
  1
  6
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 21 Martie 2023 12:07
  89.39.81.***
  acum vorbim vorbe. in toata tara se practica acest lucru, finantarea sportului local din bani publici. iasi-ul de exemplu la fotbal primeste bani mai multi decit otelul. de ce se face acest lucru? e simplu, echipele fara finantare nu pot demonstra ca ar merita bani bugetari sau sa se mentina la un nivel decent . ce inseamna nivel decent prin forte proprii? nu poti sa ai rezultate in sport fara bani. ok, renuntam la sport, nu mai finantam sportul local. cine imi garanteaza mie ca acesti bani locali nu se duc directionati pe apa simbetei. exemplu este articolul de ieri din v.l privind cartierul cantemir. ce sume din bani locali s-au pierdut in neant? ideal ar fi ca tot sportul romanesc sa fie finantat din bani privati. se poate acum in galati? fara banii locali tot sportul galatean moare. nu e corecta practica banilor locali dar asa se vrea si se practica in toata tara.........piinea s-a scumpit acum vreti sa ne lasati si fara "circ"? daca a-si crede o secunda ca banii alocati din bugetul local sportului si care nu se vor mai da sportului local ar avea directii super controlabile si corecte a-si spune: lasati sportul local sa moara!. pina la urma a murit in tara asta tot ce ne sprijinea o viata normala, ce conteaza sportul local?....... nu cred in asta.....eu cred ca banii bugetari, platiti de noi oricum se duc.......deaiurea dar cu directii prestabilite.
  2
  5
  Raportează
 • postat de Never ticket
  Marți, 21 Martie 2023 11:05
  109.166.129.***
  In vechime, orice jucator avea inscrisa nota obtinuta in jocul respectiv. De ce acum sa nu avem acest lucru reintrodus? Avem comisie de sport la nivelul Primariei si sigur dau verdicte bune. Propun si altceva, o noua coloana cu banii obtinuti pentru jocul respectiv! Sa vedem si noi daca langa o nota de 4 poate sta o cifra astronomica de bani nemeritati! Scapam de figurile celor cu “nume” si rezultate zero. De rusine si tot vor juca mai bine. Ar da bine si ca o simpla contabilitate a banilor de la Primarie alocati.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 21 Martie 2023 09:06
  5.13.195.***
  Ar trebui platiti dupa rezultate! Daca nu faci nimic, platesti TOT! Asa s-ar automotiva... ar cauta alt antrenor... si acestia ar trebui clasificati cu note! Nu poti lasa doar pentru spalat bani acest sport! Sau desfiintat complet!
  3
  13
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 21 Martie 2023 08:21
  89.136.0.***
  Adica alti angajati la stat care vor primi bani indiferent daca au rezultate bune sau nu , cu angajati incompetenti adusi in “sistem” de rude ! “Timpul trece,leafa merge!”
  5
  13
  Raportează
 • postat de Gigel
  Marți, 21 Martie 2023 07:41
  5.13.134.***
  NU! Ori esti profesionist ori esti bugetar.
  3
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.