Tu de care popcorn mănânci la teatru?
Foto: Merch HÜSEY (unsplash.com)

Tu de care popcorn mănânci la teatru?
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Da, la teatru, nu la cinema! Știu, o să-mi spuneți că în foaierul Dramaticului sau al Naționalului de Operă și Operetă nu se vinde nici popcorn, nici nachos. Har Domnului că nu! Dar la Sindicate, mă rog, Cinema „Ioan Manole”, da! Și nu doar la proiecții, ci nonstop, inclusiv la spectacole de teatru și concerte. Iar plătitorii de bilet – pentru că nu-și merită numele de spectatori – n-au nici cea mai mică reținere să intre în sală cu punga mare de floricele ori cu platoul de nachos. În fond, de aia au plătit bilet - și încă unul destul de scump - ca să se simtă bine! Mai rămâne doar să-și lepede încălțările, să-și urce picioarele sus, pe marginea spătarului din față - păcat că scaunele nu-s la fel de confortabile precum la mall…- și să ronțăie cu poftă.

Aș vrea să exagerez, dar e crudul adevăr. La cel mai recent spectacol la care am avut privilegiul să asist, m-am alăturat unui spectator care încerca să convingă o „doamnă” că n-are voie să intre în sală cu nachos. Totul se întâmpla sub privirile plasatoarelor, pe care nu le interesa decât să ai bilet. Iar „doamna”, ofuscată, riposta nedumerită: „Cum adică n-are voie cu nachos în sală?!”. „E TEATRU, doamnă! Deranjați și actorii, și spectatorii!”. Cu o figură acrită, s-a oțărât la mine: „Am înțeles, le las aici!”, apoi a strigat către grupul care o însoțea: „Nu mai stați la coadă la nachos, că n-avem voie!”.

Practic, câteva persoane, pe același rând, ar fi grojdit nestingherite nachos și floricele, în timp ce pe scenă actori geniali – Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Virginia Rogin, Adriana Trandafir, Tudor Istodor, Ionuț Ciocia (ca să dau doar câteva nume din distribuție) – jucau „Gaițele” de Alexandru Kirițescu. Și ce s-ar fi potrivit mai mult cu sinuciderea tulburătoare a iubitei lui chef Scărlătescu – actrița Doina Teodoru o juca pe Margareta – decât un fâsâit agitat de cola desfăcută? Mergea și un semnal de mesaj ori chiar un apel telefonic, dar așa s-a nimerit. Pentru că, se știe, implorarea spectatorilor să-și închidă telefoanele mobile e un moft de care țin seama doar fraierii.

Revenind la doamna cu nachos, a fost răzbunată. Pe rândul din spatele meu, un cuplu a clefăit floricele de porumb până să-nceapă spectacolul. În fond, la 160 de lei biletul, aveau dreptul, nu-i așa?!

Nu, n-aș spune că aici e vorba musai de nesimțire. Nesimțire e atunci când te apuci să dai replici din sală, personajelor de pe scenă, pentru că ți se pare că ești mai inspirat decât scenaristul, căruia nu i-a trecut prin cap să facă spectacolul interactiv. La popcorn și nachos cred că, mai degrabă, e vorba despre neștiință. De lipsa acută de educație cu privire la modul în care trebuie să te comporți din momentul în care treci pragul unei instituții de cultură. Să știi să respecți actul artistic și pe artistul care ți se dăruiește o oră, două sau trei cât durează spectacolul. Și dacă toate acestea îți sunt străine, atunci nu-ți mai rămâne decât o alegere: de care popcorn ronțăi la teatru?

Citit 1704 ori Ultima modificare Vineri, 24 Martie 2023 22:27

6 comentarii

  • postat de Shaw
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 23:31
    5.13.162.***
    In locul ministrului Culturii as oferi floricele, nachos la toti numai sa vina la teatru. Sa rontaie la Molière, sa mestece la Shakespeare si sa uite pentru o ora ca traiesc cosmarul romanesc in cel mai cumplit oras de la Dunare.
    0
    0
  • postat de Vasile
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 18:54
    83.128.193.***
    Propun ca popcornul comercializat sa fie inlocuit de seminte. Probabil ca vor fi numai coji pe jos post-spectacol dar macar semintele au valoare nutritiva.
    Apropo, setea cu ce se potoleste? Daca vand bere poate merg si eu odata.
    0
    0
  • postat de Competentul Capabil
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 10:31
    89.137.30.***
    Dar daca este spectacolul prost (cum sunt majoritatea) primesti banii inapoi pe bilet? Mai e si varianta maimutei snoabe care se duce la teatru doar ca sa o vada ceilalti maimutoi ca a mers la teatru iar la final aplauda frenetic indiferent la ce mizerie de spectacol a asistat. Se recunoaste careva? Ei bine acest tip de intelectocanime este mult mai jos decat cei care mananca pop corn (aia macar sunt sinceri) De cate ori te-ai ridicat de pe scaun la un spectacol prost si ai plecat inainte de sfarsit?! Cum... niciodata?! Ai vazut numai capodopere superbicioase cu artisti ai poporului veritabili ca asa esti tu... un cult care stie sa aleaga inteligent, minca-ti-as! Hai Simona!
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 08:06
    86.124.201.***
    De aceea planific orele 11-14 pentru a merge la film!Si doar la teatrul dramatic sau muzical pentru spectacole !Pentru a evita intilnirea cu maimutele!!!!
    0
    0
  • postat de Galatean
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 07:18
    89.137.226.***
    Da, si Galatiul are marlanii lui.

    Ii vezi peste tot, nu numai la teatru, pe strada aruncand chistoace si scuipand a lehamite de marlan, in autobuze, la fel, cu ochii-n patru unde-o fi controlorul, din economie marlaneasca pentru bilete, pana si in biserica ocupand cate 3-4 scaune in asteptarea suratelor care nu s-au trezit inca.

    Nesimtirea, lipsa bunului simt, si, in special, respectul fata de semenii, dand din coate in orice loc si moment, cocotarea cat mai sus, unii o fac , mai ales in politica, ca sa aiba de unde sa-si rupa gatul mai abitir.

    Aceste "calitati", o spun romanii mereu, chiar si cei care incalca regulile, dar o spun, sunt tipic poporului roman, asezat ca natie in randul popoarelor latine si francofone, parasind spatiul acesta genetic, imprumatand "fataeli" de expresii si jargoane, caragialisme, cu care se umfla in pene ca si cocosii carora le-a crescut nivelul de testosteron.

    Am ajuns prea departe ca sa putem tempera atitudini care au intrat profund in gene, si, volens, nolens, se transmit mai departe.
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 00:47
    5.13.145.***
    Melteanu de Galati este in expansiune...Partea plina a paharului: plateste salariile aristilor...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.