Stațiunea balneoclimaterică Galați

Stațiunea balneoclimaterică Galați
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

O postare recentă a primarului Ionuț Pucheanu a stârnit un tsunami de comentarii în social media. "Orașul nostru este pe primul loc în țară și pe locul 21 la nivel european în ceea ce privește calitatea aerului", afirma primarul, citând un studiu al Agenției Europene a Mediului. O fi de bine, o fi de rău?

Studiul există, se bazează pe cifre colectate din aproape patru sute de orașe europene și nu poate fi contestat cum că ar fi realizat de vreo entitate care ar simpatiza Galațiul în mod deosebit. Conform specialiștilor agenției europene, orașele au fost clasificate de la cel mai curat la cel mai poluat, pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici. Particulele fine sunt "poluanții atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește decesele premature și bolile".

Așadar, aerul este mai curat la Galați decât la Brașov, Suceava sau Piatra Neamț! Destul de greu de crezut pentru cineva care trăiește aici, în orașul nostru, dar sunt cifre oficiale ale unei agenții europene.

Ziceam de comentarii. Sute de reacții au acuzat faptul că "cel mai curat aer din România" este dat de faptul că ne-a murit aproape toată industria din Galați. "O să ajungem în final un fel de Sinaia, Bușteni, Poiana Brașov, o stațiune balneoclimaterică de tratament al căilor respiratorii", făcea cineva haz de necaz. "Nu mai avem industrie și vântul bate mai tare la Galați decât în alte orașe, de-aia nu avem poluare", era o altă opinie.

Într-adevăr, nu poate fi contestat faptul că foarte multe din vechile întreprinderi ale Galațiului au dispărut. Nu că ar fost bine că ne poluau, dar era bine că existau locuri de muncă în Galați și că se făcea și producție, nu numai comerț și ansambluri rezidențiale la prețuri la care trebuie să te îndatorezi pe viață.

Să reamintim doar câteva cazuri: combinatul mai are doar vreo 5.000 de oameni, un singur furnal și continuă drumul spre "înverzirea" completă. Șantierul naval respiră mai greu decât în urmă cu câțiva ani. De la Mehid, despre care am scris recent, au dispărut până și ruinele și ar urma să se transforme în complex rezidențial. Peste drum, fosta întreprindere de sârmă, cuie și lanțuri s-a "transformat" în mall și blocuri. Electrocentrale are lacătul pe ușă, este falimentară și se vinde la bucată, câte-o mașină, câte-un strung, câte-o... surcea. Din fosta fabrică de elice au rămas doar halda de zgură și o fabrică de... containere. Pe locul fostei fabrici Galacta se va ivi un nou Dedeman, iar în port, pe locul fostului laminor de tablă, proprietarul Shopping City va ridica un proiect imobiliar mixt.

Mai rămâne să se construiască și o fabrică de bani, ca să fie "distracția" completă.

Citit 12613 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 16:33

Mai multe din această categorie:

13 comentarii

  • postat de Respirând aer curat, dezindustrializare
    Duminică, 30 Aprilie 2023 18:32
    109.166.128.***
    Lăsând deoparte politica din perioada comunistă, dezvoltarea planificată a industriei din perioada comunistă, încălcând ,,sfaturile'' de la Kremlin care ne voia o țară agrar industrială, cu accent pe dezvoltarea agricolă a României, ceva din profilul de azi a economiei Basarabiei, s-a încălcat înțelegerea și sfatul Kremlinului sovieitc și Dej-Ceaușescu, au pus accentul pe dezvoltarea industrială a României, punând accentul pe dezvoltarea și modernizarea industriei din perioada monarhiei și construirea a noi .
    fabrici și uzine prin industria metalurgică, industriei grele și ușoare în Moldova mai ales, pentru a echilibra industria în toate regiunile, inclusiv în Moldova noastră. După 33 de ani de după '89, am dus la fier vechi, industria din perioada comunistă și din perioada monarhiei, pentru a crea o nouă clasă socială de speciali, reprezentanți de PSD-PNL, clică politică feudală ca mod de acțiune și viață socială impusă.
    Feudalism- sistem politico-economic din Evul Mediu perioadă, caracterizat prin economia de subzistență în detrimentul economiei de piață, prin înzestrarea producătorului în mod direct(patronii creați azi de după'89) cu utilaje de producție, în timp ce pământul este în general în proprietatea personală a stăpânului domeniului( arendaș, fermier, baronii speciali de azi), care au diverse grade de autoritate asupra producătorului direct(țăranii de azi) asigurând prin constrângere(monopol) prin intermediul organelor de forță administrative(bugetații speciali de azi), menținând o dezvoltare industrială tehnologică scăzut și menținând o nesiguranță socială care obligă producătorul(patronii) să apeleze la stăpân( guvern, administrație locală azi'. Am spicuit din Wikipedia-,,feudalism''.
    Tastați pentru un articol din 2012 care vine perfect-,,Cum a șters dezindustrializarea orașe întregi din România. Dispariția coloșilor din Bucovina și Moldova
    0
    5
    Raportează
  • postat de Mocanu
    Duminică, 30 Aprilie 2023 10:08
    5.13.146.***
    Combinatul a fost oprit și acum fâlfâie.
    0
    11
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 17:07
    5.13.197.***
    Pentru ca O fabrica de ulei.. trateaza uleiul care-l utilizam noi, facandu-l lipede cu Soda Caustica. Apoi trebuie arsa... de aici si mirosul banuiesc.
    Praful este dezastru! Ventilatorul de la baie... daca nu-l curat la maxim 6 luni... deja sita este plina de praf aproape ca trage in gol dupa sunet...!!
    Perfazuri nici nu mai pomenesc! O fi kinderul ala visator... merge pe linia partidului de ruj... doar ca reversul in cele bune: distrug nu creaza industrie... desfiinteaza nu apar locuri noi de munca! Asfalteaza drumuri de centura pente vechiul covor asfaltic dar in caietul de saricini si plata apare totul decorpertat integral pana la manant! Si multeee altele!

    Eu blestem orasul asta sa nu mai voteze partide care au fost la guvernare in 33 de ani facand PRAPAD... si independenti pusi de aceleasi loaze... sau... ne vom blestema singuri ajungand ca si SIDEX-ul... O RUINA!
    0
    23
    Raportează
  • Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 13:02
    92.86.79.***
    Studiul asta al Agentiei Europene de Mediu este ca Buletinul de analiza a apei a celor de la Apa Canal. Reclami calitatea apei( ruginie), vin tarziu sau dupa ce fac niste spalari superficiale de conducte, apoi vin cu sticlutele. Surpriza. Rezultatul: apa este perfect potabila, se incadreaza in limitele...s.a.m.d. I-as pune s-o bea. Asa si cu studiul asta. Pui totul la pamant, industrial vorbind si gata. Aerul e curat! Dar cu apa asta potabila ce facem totusi? Asta nu face parte din mediul asta? De o luna de zile apa este mizerabila( mai mizerabila ca de obicei) pe Aleea Stiintei si cred ca nu numai aici. Pana cand o sa va spalam noi conductele prin reteaua noastra proprie si personala? Si o mai facem si pe bani. Grei.
    1
    26
    Raportează
  • postat de macarie banu
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 09:14
    89.137.225.***
    No comment! Uniunea Europeana ne-a trebuit?! ....ue avem si luam si nu oricum ci total. Atat!
    27
    15
    Raportează
  • postat de gorbi
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 08:36
    84.232.141.***
    Cine sa mai polueze…targu galati nu mai are industrie si sigur, nici locuri de munca….da uite citesc ca la galati vine si un oficiu K.F.C. nu i de colo , trebue mentionat la realizari, cateva locuri de munca, si prilej de racolari pentru rechinii galatiului.
    5
    28
    Raportează
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 08:36
    5.13.147.***
    Speli o mașină și după 10 minute e plina de praf. Foarte curat aerul, ce sa spun. Sau praful nu se pune?
    5
    46
    Raportează
  • postat de Mariean
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 07:33
    109.166.130.***
    Trebuie sa ne gândim și la aspectul că munca în industria grea nu mai are actualmente foarte multă căutare pe piața muncii de la noi, se caută locurile de muncă curate, de birou, eventual să câștigăm bani cu ajutorul internetului. Iar cei mai puțin norocoși care nu au avut noroc de studii înalte/relații care ajung totuși să lucreze pe un șantier, hală de producție vor tot condiții decente, curățenie, un automat de cafea etc. Așa că trebuie să privim realitate în față și să nu mai plângem după tot felul de combinate...eu ca fost lucrător prin combinat și portul mineralier; sincer...nu mi aș trimite copiii și nepoții să lucreze în frig, mizerie și praf.
    15
    19
    Raportează
  • postat de florin
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 06:51
    86.124.200.***
    La nivel de tara devenim mai verde!In curind Greta va oferi Romaniei o diploma!Ursula va fi mindra!Iar Pamintul va fi salvat!!!!!!URA !!!
    ;;Consumul național de gaze naturale a scăzut, în primul trimestru al anului 2023 , până la cel mai mic nivel al acestei perioade din ultimele două decenii, arată Petrom în prezentarea situației financiare aferente primului trimestru al acestui an.''
    ''Consumul final de energie electrică în primele 11 luni ale anului 2022 a fost cu 6,8% faţă de perioada similară din 2021 (47 mld. kWh), în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 5,9%, arată datele INS.
    În perioada ianuarie-noiembrie 2022, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,1%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 9,3%.''
    '' România, deși se află pe locul 25 din Uniune la consumul de carne, trebuie să îl reducă cu aproape două treimi până în 2030 și cu 3 sferturi până în 2050. În plus, nici reclamele la produsele de carne nu vor mai fi permise. ''Cum scadem consumul???MARIM PRETURILE
    Dupa ce in comunism am inghetat de frig acum pentru a salva Pamintul si a multumio pe Greta ''Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Euopană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie.''-deci o alta interdictie
    Sunt foarte multe interdictii care vor face viata un calvar in UE !!!Iar politicienii din Galati nu fac altceva de cit sa urmeze regulile UE:PENTRU A SALVA PAMINTUL DISTRUGEM INDUSTRIE,MAI PUNEM O PATURA PE NOI,TINEM DRUMURILE DISTRUSE PENTRU A FOLOSI CIT MAI GREU AUTOMOBILUL,MINCAM CIT MAI PUTIN,NU MAI FOLOSIM APA PENTRU CA NU O SA MAI AVEM BANI SA PLATIM APA DE ABIA SCUMPITA DE PSD,O SA NE ADUCEM AMINTE DE CEI TREI R DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ETC!!!!INTOARCEREA IN EVUL MEDIU SIGUR VA SALVA PAMINTUL!!!MULTUMIM GRETA!!!!!!!MULTUMIM URSULA!!!!!MULTUMIM UE CA NE SALVEZI!!!!!VOM AVEA UN ORAS,O TARA ,O EUROPA VERDE!!!! URA!URA!URA!!!
    11
    29
    Raportează
  • postat de eu
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 06:45
    86.124.201.***
    Păi nu trebuie să aibă unde să-și cheltuiască banii bugetarii ? Orizontul lor este limitat, ca al oricărui om fără educație economică ( pentru a rămâne în subiect ne referim doar la lipsa de educație economică ) : casă și mașină. Asta implicând că gușa și burdihanul sunt deja la capitolul probleme rezolvate. Lăsând răutățile la o parte, fenomenul este generalizat și se produce de ceva vreme în lume ( aoleu, să vezi ce mă înjură antiglobaliștii din 35 de piață ), anume dezindustrializarea. În lumea civilizată însă, dezindustrializarea a venit ca o etapă firească în dezvoltarea umanității, respectiv a specializării ridicate în muncă. Mai pe înțelesul dacilor liberi, nu mai tragem la lopată la combinat ci ștergem praful de pe un ecran de monitor, de exemplu. Numai că la noi "progres" economic înseamnă să vinzi din casă, să aduni bani de șpagă și să te angajezi la stat. Cel puțin in ultimii 5-6 ani, așa s-a tradus reușita în viață. Să ai un loc unde să stai la adăpost o zi întreagă și de unde să iei un salariu și mai ales niște sporuri. De făcut ceva în sensul dezvoltării personale, nu numai profesionale, așa ca individ să faci și altceva decât să te hrănești și să dormi, iese din discuție. Cu plăcerile lumești, e altă treabă că nu e timp de așa ceva când gândești cu stomacul...
    6
    33
    Raportează
  • postat de pro
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 06:20
    5.13.221.***
    Efectuati cateva determinari si la Spitalul CFR, noaptea sau in week-end cand fabrica de ulei imprastie un miros ingrozitor, acelasi miros care insotea odinioara fabricarea sapunului de casa. Daca aerul poluat de fabrica de ulei e sanatos si european, nu mai am nimic de spus, imi transform casa in pensiune si astept turistii!
    PS
    Cred ca la Galati am ajuns la categoria minciunilor festiviste, ca in vremurile cand la telejurnal se anuntau trumfal recolte nemaiauzite la grau iar in Alimentara painea era la cartela.
    5
    38
    Raportează
  • Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 05:30
    5.13.233.***
    Nu pot sa cred ca e adevarat despre poluarea orasului , atata timp cat am spat masina si nu am folosit-o o saptamana , am gasit-o plina de praf, la fel si pe jaluzelele si pervazelele de la balcon , chiar mintim poporul cu televizorul ca avem un oras cu aer curat atat timp cat srazile sant pline de praf si urme de noroi de la constructii , ati uitat cand str Sderugistilor era in constructie si cat praf se ridica in aer in urma masinilor , a vintului puternic, avem moloz la fostul Mhid neridicat , la fostul Cristea Nicolaie laminorul de tabla, cu moluz, strazi pline de praf , pamint si nisip centura ocolitoare neterminata in zona de nord cand praful se ridica de pe urma tirurilor , ati uitat ce era acolo in zona ?ce nor imens de praf se face ? , asta e calitatea aerului in oras?
    5
    36
    Raportează
  • postat de Off off...nu mai avem buton de On, doar de Off
    Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 02:10
    5.13.148.***
    Cat de rupt de realitate din conacul matale de sticla poti fi..va invitam cu drag dle cu privirea fixa, in ic frimu, micro 21, brailei, unde vreti!... langa un asfalt incins, la o proba prajita de praf respirabil si pe urechi, nu doar pe nas si gura...la un 60 de grade fara pic de oxigen.In afara de Micro 39, unde aerul este acceptabil, peste tot pute a pacura incinsa de asfalt, pus la cuptorul infernal de loess, sau a otetar, sau a copac iute sau iarba de balta malita , ceva indescriptibil...nu ai aer dar de coci! Iarna nu ai oxigen, dar mirosul si praful persista. Cata minciuna statistica, si cat de ostentativ sunteti preluand si mintindu-ne de parca nici nu existam....sus, jos, peste tot iti vine sa fugi, sa te bagi, sa te ascunzi...atat de neprimitor e aerul ce si-l da , sau ni-l da acest oras care ne-a pus gand rau tuturor de pe-aici...iar dvs. in loc de tacere...apropos, toti suntem statistic vorbind, numarul unu la supravietuire in conditii de clima antropica extrema, facuta de mana noastra...si nr. 1 la sufocare si arsura uscata de soare, ciment, asfalt, pamant galben!
    4
    36
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.