Marele ciulin de pe strada Brăilei
Foto: Anca Melinte

Marele ciulin de pe strada Brăilei
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Nu fac băşcălie! Adevărul este că arată chiar spectaculos! A crescut semeţ şi nestingherit, pe strada Brăilei, din spaţiul verde – mda, acela amenajat cu plante ornamentale şi protejat de folie anti-buruieni.

Îl pot admira în voie şoferii care aşteaptă la semafor la McDonald's. Vineri, când l-am descoperit şi fotografiat, era înalt cam cât mine… adică măsura vreun metru şi jumătate, şi cucerise spaţiul din jur. Se pregătea să şi înflorească, ceea ce e (de) bine! Măcar ciulinii să facă flori în Galaţi, dacă alte plante, precum lalelele, nu apucă să ne bucure prea mult cu petalele lor. Ori nu fac flori de la mama natură, cum e păpuriş-stufărişul care domneşte prin Centrul oraşului.

Pe bune - o să-mi spuneţi - s-au terminat problemele din Galaţi şi n-ai mai găsit decât amărâtul ăsta de ciulin, de care să te legi! Mai ales că din două săpăligi poate fi pus la pământ şi gata, e istorie! Ei bine, în principiu, aveţi dreptate.

Numai că grandiosul ciulin poate fi considerat reprezentativ pentru felul în care ne îngrijim spaţiile verzi, alea puţine care ne-au mai rămas între betoane şi asfalt. Că în fiecare primăvară-vară-toamnă ne sufocă buruienile tot aşteptând să vină cosaşii Gospodărire Urbană, fie ei nepalezi, bengalezi ori români get-beget. Iar până reuşesc muncitorii să cosească şi s-adune iarba tăiată creşte vegetaţia la loc, mai stufoasă şi mai înaltă. Că pică arborii uscaţi aşteptând să fie tăiaţi, iar alţii zdraveni şi sănătoşi sunt frezaţi până la trunchi, de nu le mai rămân crengi nici cât să le dea frunza!

„Ce-ai tu cu ciulinul?! Ai măcar o vagă idee că-i hepatoprotector, adică ajută la bolile ficatului? La detoxifiere, la slăbit şi întinerit”, o să-mi reproşeze alţii, naturişti din fire. Desigur, nu contest beneficiile curative ale ciulinului. Şi, ştiindu-i pe terapeuţii de ocazie, care îşi culeg florile de tei din copacii stradali, rupând fără milă ramuri, mă întreb cum s-ar descurca la „recoltare” cu ciulinul.

Desigur, ciulinul nostru n-a crescut într-o noapte, precum vrejul de fasole fermecată din poveste! Pur şi simplu, nebăgat de seamă, s-a tot înălţat şi ramificat până a ajuns să ne privească de sus. În cazul de faţă, e doar o buruiană. Dar câte alte „buruieni” mult mai rele - de-a dreptul otrăvitoare pentru noi, pentru democraţie, pentru viitorul nostru - nu se-nmulţesc, cresc şi se dezvoltă precum sequoia fără ca noi să băgăm de seamă? Decât atunci când ar putea deveni prea târziu…

Citit 6010 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2023 22:03

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 15 Mai 2023 18:27
    86.124.200.***
    Sa fim Optimisti . Cat de Curand va Inflori :)
    0
    0
  • postat de da, natura ne arata ca e mai puternica ca noi.
    Luni, 15 Mai 2023 13:53
    89.39.81.***
    ciulinul ne-a aratat ca are putere, forta de supravietuire... el vine din natural, nu-i plantat, nu-i bibilit....chiar nu mi-asi dorii sa-l taie. nu face nici un rau dar ne arata ce inseamna puterea naturii...daca a-si fi artist plastic la-s face stilizat, din inox si la-s pune acolo. pe acelasi loc
    0
    0
  • postat de eu
    Luni, 15 Mai 2023 10:54
    193.231.148.***
    Buruienile sunt un rau necesar, chiar daca marea majoritate a romanilor de la oras nu au gasit o metoda de a armoniza viata de la oras cu natura. Ele produc clorofila si oxigen fara a avea nevoie de ingrijir ispeciale.
    0
    0
  • postat de magis
    Luni, 15 Mai 2023 09:31
    89.121.200.***
    Bravo, Anca, touche!
    0
    0
  • postat de un observator
    Luni, 15 Mai 2023 08:59
    193.230.156.***
    Un lucru practic: ciulinul in cauza ar trebui protejat. Face parte din natura, a gasit conditii bune sa creasca, macar el sa se dezvolte daca altceva nu se poate dezvolta in Galati.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.