Cernem sau culegem educatori?
Foto: Sebastian Pandelache unsplash.com

Cernem sau culegem educatori?
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

176.000 de elevi de clasa a VI-a ar fi trebuit să dea astăzi proba la Limba și literatura română, la Evaluarea Națională, iar mâine, pe cea la Matematică. Examenul a fost amânat, la decizia ministerului de resort, pentru 30-31 mai. Este doar un efect al grevei generale din învățământ, grevă care continua, ieri la prânz, oferta guvernamentală de acordare a unor bonusuri nefiind acceptată de sindicate. 

Între timp, spațiul public este invadat de mesaje pro și contra greviștilor. Dacă sunt părinți care nu doar acceptă protestul, dar îl și susțin, adăugând că își doresc profesori și personal auxiliar bine plătit pentru copiii lor, fiindcă aceasta este o primă condiție, evident, nu singura, a unui învățământ de calitate, alții urmăresc de pe o poziție ceva mai veninoasă desfășurarea evenimentelor, convinși că salariile sunt de fapt mari, folosind sume brute pentru a contrazice pretențiile angajaților din Educație, deși este clar pentru oricine că doar o parte ajunge în buzunarele salariaților. În realitate, salariile personalului din învățământ sunt departe de a fi mari, dacă ne referim la bază. Nu aș spune, așa cum o tot fac de câteva zile televiziunile, că sunt "de mizerie", dar sunt mici, mai ales pentru debutanţi, chestiune valabilă în multe alte domenii de activitate presupunând studii superioare. Ceea ce, însă, nu se spune suficient este nivelul de responsabilitate pe care-l presupune meseria de dascăl, fie el educator, învăţător sau profesor. Eşti, fără niciun dubiu, responsabil nu doar pentru securitatea şi bunăstarea fizică a peste 20 de copii, ci şi pentru felul în care ei deschid ochii asupra lumii, pentru mare parte din ceea ce învaţă sau nu învaţă, pentru deprinderi sănătoase de alimentaţie şi igienă personală, pentru gradul de încredere pe care cei mici îl au în adulţi, pentru felul în care se iubesc pe ei înşişi sau nu, pentru cum se dezvoltă fizic şi emoţional. Da, aceste responsabilități sunt sau ar trebui să fie împărţite cu părinţii, dar uitaţi-vă bine în oglindă şi gândiţi-vă de câte ori nu aţi spus: "Lasă, că asta îi învaţă doamna la grădi sau la şcoală!" Da, sunt în învăţământ şi destui oameni care probabil nu ar trebui să fie acolo, dar şi nivelul de exigenţă dintr-o profesie este direct proporţional cu răsplata disponibilă pentru fiecare angajat în parte. Ce să-i ceri unui om, dacă nu îi oferi decât limita de jos a subzistenţei? Posturi mai bine plătite ar atrage o concurenţă mai mare, iar când ai de unde, îţi permiţi să cerni, nu să culegi.

Citit 1304 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 18:58

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de un observator
    Miercuri, 24 Mai 2023 10:04
    193.230.156.***
    Vad ca a sosit timpul Educatiei sa faca greva. Ne-am lasat dusi de nas cam in toate domeniile de politicienii romani pe care tot noi i-am cocotat acolo... sus la varf! De peste 30 de ani! Rezultatele se vad in toata Tara Romaneasca! Ce mai urmeaza? Vacanta parlamentara! Pensii pe masura lor!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.