Mingea grevei, tot în curtea Guvernului

Mingea grevei, tot în curtea Guvernului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

O nouă zi de grevă generală în învăţământ, la începutul celei de-a doua săptămâni de când majoritatea cadrelor didactice şi a personalului non-didactic din şcolile româneşti a suspendat lucrul

După ce săptămâna trecută a fost dominată de tensiuni în creştere, acutizate de comentariul cel puţin deplasat al preşedintelui Iohannis, dar şi de atitudinea oarecum detaşată a guvernanţilor, astăzi, o nouă rundă de negocieri a avut loc între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicaliştilor, pentru a discuta mai multe aspecte tehnice ale noii grile de salarizare cerute de sindicatele din Educaţie, precum şi de cererea de a crește salariile, până la finalul anului, raportat la salariul minim de 3.000 de lei.

La final, nicio veste bună pentru profesori, elevi şi părinţi: ministrul Educaţiei urma să meargă la Guvern pentru a informa referitor la întâlnire, iar greva continuă. Liderii de sindicat au fost extrem de clari în declaraţii. Mingea este în curtea Guvernului sau mai exact a coaliţiei, fiindcă deciziile vor fi luate, cel mai probabil, în urma consultărilor dintre actualul şi viitorul premier, cu atât mai mult cu cât Marcel Ciolacu era şi el aşteptat la Palatul Victoria.

"Protestul de mâine se va ține. Nu există niciun motiv să renunțăm la el", a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor. Marți sunt programate proteste în toată țara, iar la marșul din București sunt aşteptaţi 20.000 de angajați din Învățământ, care vor merge de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni. Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a declarat că se doreşte garantarea "printr-un act normativ că un profesor debutant va avea un salariu cel puțin egal cu cel mediu pe economie", precizând că așteaptă o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis în acest sens.

În timp ce datele examenelor de final de ciclu sunt sub semnul întrebării, iar dascălii nu au primit niciun motiv să renunţe la proteste, se anunţă acţiuni similare ale sindicatelor din Sănătate, iar angajaţii CFR ameninţă şi ei cu greva generală. În plus, administraţia va mai avea de-a face şi cu gestionarea efectelor unui val de furtuni şi ploi torenţiale, care pun deja probleme în unele zone din ţară. La Galaţi, s-a văzut clar ce face o ploaie de nici o oră,  practic localizată doar deasupra municipiului, fiindcă la 15-20 de km de oraş nu a plouat. Canalizările din Valea Oraşului nu au mai făcut faţă, zeci de curţi fiind inundate.

Cu zeci de mii de profesori în grevă, cu scumpiri care ne sufocă şi alte proteste la orizont, ne zbatem în ape tulburi şi la propriu, şi la figurat. Rămâne de văzut până când.

Citit 2454 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2023 17:50

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Clasa socială a specialilor, ne conduc destinele, dezastru.
    Marți, 30 Mai 2023 00:12
    109.166.133.***
    Foarte bine că fac grevă și este normal, cine să facă bani pentru a plăti salarii rezonabile, bugetaților, cel puțin pentru breslele esențiale a bunei funcționări a Statului Român, nu guvernul ? Păi, în 33 de ani am mâncat tot comunismul, ba, am mușcat și din ce a mai rămas din perioada monarhiei, u
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.