Absolvenți la școala de șantaj

Absolvenți la școala de șantaj
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Are șapca cu cozorocul răsucit la spate, mâinile în buzunarele nădragilor al căror tur alunecă primejdios spre genunchi, gambele înmuiate și umerii lăsați de pare că pe ei ar apăsa toate grijile lumii și privirea pierdută

Își freacă posteriorul de un pilon de protecție din fața unui bloc, făcând "combinații" la telefon pentru o minivacanță în care n-ar vrea să moară de plictiseală.

Are vreo 16 ani și nu departe de el un grup format din alți vreo zece ca el se pregătește să amenințe liniștea de după-amiază a unui cartier, de altfel obișnuit să fie frecventat de găștile care nu mai știu cum să piardă vremea decât stând ciopor pe la scările blocurilor, fumând ca turcii și lăsând în urmă grămezi de chiștoace și gunoi după tot ce beau și mănâncă. Gălăgia, țipetele, urletele sau înjurăturile vociferate pe tonuri grotești nu mai merită a mai fi aduse în discuţie. Este un fel de obicei urban printre tinerii acestor vremuri, așa cum pe vremea celor născuți prin anii `70 - `80 era "cool" să socializezi la "zid" sau pe faleză. Cu mici detalii care fac diferența. Pe vremea aia nu era grevă la școală. Pe vremea aia nu învățam până și de la dascăli că singura formă de a obține interesul propriu este șantajul și joaca cu viitorul poate al unei întregi generații. Acele generații, din care fac parte, nu au învățat de la cei care ar trebui să își exercite profesia din vocație că peștele se împute nu de la coadă, ci de la cap. Puștiul care azi își freacă de un pilon turul obosit de stat pe scaun învață că lucrurile se schimbă prin forță, manipulare și șantaj, nu prin logică, gândire și muncă. Pentru că dascălii lui, care de multă vreme poate nu îi mai pot trasa conduite și valori, nu fac grevă să schimbe sistemul sau vreo regulă durabilă care, în timp, să îi ajute pe copiii sau nepoții lui să obțină o educație de calitate. Școala va deveni un fel de SRL unde clientul, adică elevul, va primi dacă și cât este dascălul de motivat, la fel ca la supermarket sau la bancă. Problema este că acești clienți au așteptări nerealist de mari, pretențiile și falsa concurență cresc în progresie geometrică, iar ei nu au capitalul necesar ca să ofere atât de mult cât să primească la schimb "prestații" de cea mai înaltă calitate. În cercul vicios care se naște se conturează tot mai clar un viitor promiscuu pentru cei care ne vor plăti (sau nu) pensiile și care nu are nicio legătură cu evoluția sau proverbialul conflict dintre generații: supraviețuirea lor va fi posibilă doar prin ruperea unor bariere, prea multe, de moralitate, de educație, de siguranță. La școala șantajului, se poate învăța un singur lucru: supraviețuirea cu orice preț, fără grijă, fără valori, fără reguli.

Citit 1947 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 10:34

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de pro
    Luni, 05 Iunie 2023 22:52
    5.13.220.***
    Mie mi-a spus profesoara de mate ca fata mea e proasta, nu are inteligenta. Stiam ca greseste si am schimbat scoala imediat, cu alta, la care profesor de mate era un om.
    Nota la mate la BAC a fost peste 8.
    Acum e studenta in anul 2 la Medicina, la buget, (a intrat prin concurs). Pentru ca aici, in Romania viitorul e incert pentru medici, invata intensiv engleza de specialitate.
    0
    0
  • postat de Nu orice gloabă, a fost cal de curse
    Luni, 05 Iunie 2023 13:56
    109.166.128.***
    Cum să strălucească sistemul educațional ca un diamant în România, când avem o balegă de economie ? Într-o economie dezastroasă, ai o educație, dezastroasă. Apropo, știe cineva cum îl cheamă pe ministrul economiei ? Cred că nu, este un personaj șters, din Galați, care a terminat navele.
    0
    0
  • postat de rodax
    Luni, 05 Iunie 2023 13:29
    92.83.34.***
    in alte vremuri teen-agerii erau canalizați spre sălile și terenurile de sport,cei care nu erau grozavi la școală,pentru că in alte vremuri sportul era o prioritate națională.de asemenea,tinerii din alte vremuri care nu erau grozavi la școală invățau o meserie,instalator,sudor,electrician,strungar și altele asemenea,iar după școala profesională(pe care o absolveau la 17-18 ani)se angajau imediat intr-un loc de muncă.de aceea in alte vremuri teen-agerii nu prea aveau timp să formeze găști de cartier și să piardă vremea pe străzi ca acum.
    0
    0
  • postat de scolariada 23
    Luni, 05 Iunie 2023 13:04
    89.39.81.***
    sa inteleg sa profesorii au dublu standard? cu cei buni, probabil si cu posibilitati materiale si restul ? daca cei buni au plecat din tara, asta ca au avut dascali buni, pentru cei ramasi si nu prea buni ce trebuie ca sa-i educati scolar? de fapt sa va faceti meseria pentru care sinteti platiti din bugetul statului, din taxele firmelor private, taxe si impozite persoane fizice, imprumuturi ? vreti bani mai multi, cit mai multi...articolulul nu blameaza profesorii doar le spune ca au adus meseria de dascal la nivel de cea a minerilor in anii 90, prin conduita lor fata de a forta lucrurile.
    0
    0
  • postat de ariciul
    Luni, 05 Iunie 2023 11:31
    89.39.81.***
    Acum 28 de ani,imi recomanda matematiciana de serviciu a unui liceu teoretic,sa-mi mut copilul la alt liceu cu pretenții mai modeste,ca la teoretic nu face fața.No problem.are sa faca SPATE.Da tu ?trudito?mai esti înca profesoara?Și cu ce te ocupi?daca ei is olimpici toți la matematică?ÎȚI ASUMI DOAR MERITELE?.AM SCRIS TOATE ACESTEA SPRE ȚNVAȚATURA DE MINTE ,A PROFESORILOR SI PARINȚILOR,SA SUPRAVEGHEZE EDUCAȚIA COPIILOR.Dar chiar sa o faca.Altminteri e jale.
    0
    0
  • postat de ariciul
    Luni, 05 Iunie 2023 11:25
    89.39.81.***
    Acum 30 de ani,aveam copilul la o gradinița,unde o baba proasta,mil inchidea in baie pe intunerec,fiindca era de un calm englezesc si dura prea mult pana spune ceva.am aflat tarziu asta,cand era la scoala.la serbare mi la imbracat in fetița si mi la rujat ,fiindca alt copil nu avea pereche.nu am stiut decat din poze cand faptul era deja consumat.in clasa a opta buling din partea a trei nenoriciți bine ca nu iam intalnit,[îi omoram].Am aflat la sfarșitul anului in ultima zi .
    0
    0
  • postat de Gina
    Luni, 05 Iunie 2023 08:07
    5.13.155.***
    Ăștia sunt tinerii care au mai rămas în Galați.
    Cei buni au plecat PENTRU CĂ AU ÎNVĂȚAT CARTE de la aceiași profesori pe care ii blamați in articol!!
    0
    0
  • postat de de ce nu?
    Luni, 05 Iunie 2023 07:54
    89.39.81.***
    daca tot profii si-au autostabilit salariile nu ar fi bune niste evaluari profesionale obtinute in urma unor examinari a lor? cred ca ar fi mari surprize......daca tot acum le merge cu santajul cine garanteaza ca nu va devenii o obijnuinta? poate la anul viitor, tot asa pe final de an scolar se vor gindii ca merita marite salariile de trei, patru ori. peste doi ani la fel.
    0
    0
  • postat de Aida
    Luni, 05 Iunie 2023 02:42
    84.169.1.***
    Dar despre parintii tinerilor care "au șapca cu cozorocul răsucit la spate, mâinile în buzunarele nădragilor al căror tur alunecă primejdios spre genunchi, ..." ce parere aveti?
    Oare n-au nicio vina?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.