Dacă nici asta nu mai e incompetență...

Dacă nici asta nu mai e incompetență...
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Perioada concediilor nu s-a încheiat, însă "luna de miere" a Guvernului Ciolacu este deja istorie. După ce şi-a prezentat noua orientare, denumită "patriotism economic", Executivul de la București se află într-un impas major.

Pe de o parte, colectarea ineficientă a veniturilor se suprapune cu o "foame de bani", cu bugetari răzvrătiți de preconizatele măsuri de austeritate. Acestea sunt, de fapt, mici ajustări fiscale și nu au cum să acopere nici măcar gaura unui covrig de Buzău. Unde mai pui că unele dintre ele, cum ar fi inițiativa de modificare legislativă a CASS în privința profesiilor liberale, sunt de natură a încuraja evaziunea fiscală. Ce nu înțeleg actualii guvernanți și, în general, oficialii de la Palatul Victoria de-a lungul timpului este că presiunea fiscală își găsește întotdeauna debușeu într-o formă de optimizare, ca să o denumim elegant. Cu un Fisc anchilozat și utilizator de instrumente arhaice, nici colectarea TVA nu strălucește, ba dimpotrivă, chiar și în condițiile inflației din ultimii doi ani. În plus, oamenii din privat nu mai par dispuși să acopere această ineficiență a cheltuirii banului public, ținând cont că spitalele și școlile noi din România rămân rara avis.

Soluția pare una cât se poate de simplă, odată cu apropierea de anul multielectoral. De ceva vreme, specialiștii anunță majorarea TVA la 22% ca ultimă variantă de reîntregire a veniturilor statului, măsura urmând a fi aplicată de la 1 ianuarie 2024. Nici măcar asta nu pare a rezolva problema, iar undeva la mijlocul anului viitor ne putem aștepta la o vizită a FMI în țara noastră. În opinia economistului-șef al BNR, Valentin Lazea, neluarea vreunei măsuri nici în 2023, nici în 2024 va face din România "următorul candidat la o asistenţă din partea FMI şi la o eventuală suspendare a fondurilor din partea Comisiei Europene".

Asta ar însemna cu adevărat "un stat eșuat", pentru că știm care este viziunea FMI atunci când se raportează la autorități naționale neputincioase în lupta cu deficitul și când țintele fixate sunt an de an ratate. Într-o țară a bugetarilor, nici măcar dacă salariile și angajările în sistemul public vor fi "înghețate", nu se rezolvă problema, sunt de părere alți analiști.

Să nu uităm că toate acestea au plecat, în bună parte, și de la o supraevaluare a veniturilor în proiecția bugetară, iar dacă nici asta nu mai e incompetență, atunci este cu adevărat un moment foarte dificil.

Citit 1218 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2023 03:19

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 17 August 2023 23:53
    5.13.146.***
    Eu chiar imi doresc sa vad acest stat de cacat FALIT... sa fie nimiciti leprele ce-au furat de 34 de ani de acum FIZIC... si secu sa se innece in propria TRADARE NATIOANALA! In rest... URA si LA AVION!
    0
    0
  • postat de România este un fel de Miorița, nu mai sunt oi de muls
    Joi, 17 August 2023 16:19
    109.166.133.***
    Mai simplu, România este o stână, cu 100 de oi și-n cioban, un măgar. Dacă îți pleacă peste hotare 50 de oi, la stână pentru muls mai vin 10 ciobani, 10 măgari, o asistenta, un secretar și familiile lor, ba oile mor, îmbătrânesc, iezi , normal că poți să mulgi cât vrei, oile nu pot da mai mult lapte
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Joi, 17 August 2023 09:18
    89.136.6.***
    Bun articol.Nu se va face nimic pana la alegeri,asta e clar.Iar din 2025,cand se va darama sandramaua,se va da vina pe FMI,ca oricum ei vor impune masurile necesare.Un stat esuat,intr-adevar,tinut in viata de imprumuturi si fonduri UE,pentru moment.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.