Opt lei roșiile, zero lei speranța

Opt lei roșiile, zero lei speranța
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

„Opt lei kilul de roșii?!!”, vorbea, aproape singur, ieri, în troleibuz, un pensionar care făcuse o incursiune prin piețele de cartier, după vreun chilipir. Locuiește la Spicu, iar în zonă, ioc piață, chiar dacă ajunge cineva pe tarabele din minipiața amenajată acolo, nu te poți apropia de scumpete, mărturisea omul, vizibil supărat. Are 1.800 de lei pensie, după 42 de ani de muncă, și nu e singurul gălățean care crede că prețurile din piețe și magazine sunt făcute pentru „bogătași” și „mafioți”, că a ajuns zacusca făcută în casă un lux, de unde era mâncarea săracului.

Nu prea poți să-i contrazici pe oameni. Una peste alta, în ceea ce privește legumele și fructele, marfa din supermarketuri și marketuri de cartier lasă mult de dorit. Nu o dată am cumpărat, vara asta, roșii care au ajuns la gunoi, fiindcă nu se puteau mânca. Pentru mine, mersul în piață, orice piață, nu este o soluție, dar sunt mulți cei care le vizitează cel puțin de două ori pe săptămână, iar reacțiile sunt aceleași. Prețurile par trase la xerox, de parcă nimeni nu ar vrea să fie mai competitiv și să vândă mai repede, singura grijă fiind să nu strice piața.

Zonele în care ar trebui să vândă producătorii sunt ocupate, dar o singură privire la ce este pe tarabe îți dă clar de înțeles că marfa cu pricina provine mai degrabă din depozite en gros. Curățenia spațiilor lasă de dorit, chiar și acolo unde piețele au fost modernizate. Se vede clar că lipsește spiritul gospodăresc, se plâng oamenii. Dincolo de încasat bani pe chirii, alte așteptări au oamenii de la administratorii piețelor, după cum au și de la administratorii orașului. Dincolo de renovarea spațiilor, este nevoie de revigorare și de o preocupare constantă pentru ca și comercianții să o ducă bine, și administrația să încaseze, dar și cumpărătorii să fie mulțumiți și să revină. Degeaba ai piețe noi, dacă marfa de pe tarabe gonește mușteriii, iar prețurile îi fac să aibă coșmaruri noaptea.

Gălățenii regretă piața de gros de pe Basarabiei și nu sunt de acord cu prigonirea comercianților basarabeni, de la care spun că luau mâncare bună și ieftină. Spun că nu este normal, cu producători mari de legume în județul nostru, să ajungem să cumpărăm roșii importate, la prețuri mari, iar producătorii autohtoni să-și arunce marfa fiindcă nu au cui să o vândă. Piețele comunitare locale, niște concepte mult promovate prin alte state europene, presupun ca oamenii să consume, pe cât posibil, mâncare produsă local, aceasta presupunând și costuri de transport și logistice mai mici, și încurajarea producătorilor autohtoni. Pe când, de exemplu, lactate de Liești și în supermarketurile din Galați?

Citit 1578 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2023 17:32

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de marr
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 19:57
    86.124.201.***
    Mafia pietelor ...e cu Fir pana Sus . Sa nu va faceti iluzii ca aia fac/invart banii sunt de capul lor...si 'naivii' de la conducerea pietelor stau si se uita cum le trec/numara banii pe sub nas . Tre' sa dai ceva sa fie bine ptr TOTI...
    Circuitul banilor in Natura .
    0
    4
  • postat de florin
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 18:32
    46.97.176.***
    Treceti și discutat in media lucruri serioase nu cit costa rosiile!Uite un lucru serios despre care Viata Libera va scrie saptamina viitoare de abia și anume:Liberty cumpara Dunafferul!Pentru Galați dacă UE aproba aceasta tranzactie va fi bomboana pe coliva!
    4
    1
  • postat de un observator
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 17:16
    5.13.151.***
    Am totusi o intrebare: ăștia mari de tot, din Galați, care ne conduc de zeci de ani de zile, ei ce mănîncă?
    0
    4
  • postat de istoria se repeta.....saracii ramin si vor fi eternii votantii , la tara pe smecherii de primari si prefecti.
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 16:55
    89.39.81.***
    maria antoaneta, ultima regina a Frantei, decapitata de "revolutionari", a spus ca daca taranii francezi nu au piine sa manince briosa, un sortiment superior piini normale....de aici si mitul ca ileana ceausescu ar fi spus la fel. propaganda FSN.....preturile cresc continuu, taxe ,impozite...
    0
    0
  • postat de Gogu
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 10:35
    82.79.117.***
    In supermarket toata marfa e fiscalizata, depozitata conform si verificata sanitar. Pretul la producator e de multe ori mai mare sau egal cu cel din supermarket.
    3
    2
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 10:33
    5.13.167.***
    Basarabenii da... au marfa ff buna... ieftina... mai apar pe laterale cum vii dinspre fostul Dolpin Center aka drumul Damen spre Eekels. Stau si vand blat saracii... ESTE JALE CU PRETURILE! Iar calitatea.... cartofi noi, parca mananci carton... apr nici un gust.. in market paine din aluat inghetat!
    1
    5
  • postat de pro
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 10:07
    82.208.137.***
    Majoritatea avem terenuri la tara, mostenire de la bunici sau parinti. Se asociaza 3-4 familii la o gradina de 500 mp. Un put de mica adancime pentru irigatii, un hidrofor, instalatie de irigat cu picatura, robinete automate (baterii si temporizator), folie de mulcire si un pic de munca. Verificat!
    2
    3
  • postat de Ion
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 05:49
    5.13.168.***
    Producatorii iti vand produsele lor, din poarta lor, cu pretul mai mare decat cele din supermarketurile din orase. Ca urmare, cei mai multi clienti prefera sa cumpere din supermarket, unde isi si pot alege marfa, isi pot cantari precis marfa si totul este fiscalizat si controlat sanitar-veterinar.
    1
    6
  • postat de Costel
    Miercuri, 20 Septembrie 2023 00:55
    89.39.81.***
    Piata din buzau are preturile la jumatate kg de rosii e 3.5 4 lei...e mai mare si mai diversa...la noi mafia din piete controleaza preturile iar producatorii primesc si ei bani de nimic
    0
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.