Campioni la cărat manuale și culegeri

Campioni la cărat manuale și culegeri
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Vineri, final de săptămână și, cel puțin în teorie, o zi mai ușoară. Fiica mea, în clasa a șasea, pleacă la școală, pentru că învață după-amiaza. Pun mâna pe ghiozdanul ei, îl ridic și aproape că nu mă pot îndrepta de spate. Este incredibil cât de greu atârnă și mai că nu-mi vine să o înham cu el ca să meargă până în clasă. A crescut și de-acum nu ne mai lasă pe noi, părinții, să o ajutăm cu ghiozdanul decât cel mult până la intrarea în școală.

Vă propun un mic experiment: luați de la magazinul cel mai apropiat de casă trei sticle cu apă la 2,5 litri. Mai puneți vreo trei-patru pâini și încă jumătate de kilogram de altceva și porniți cu ele spre casă. Pentru adulți, e un fleac să vii acasă cu opt kilograme de la cumpărături. Dar pentru un copil? Să care în spate opt kilograme de cărți și caiete, zi de zi, spre și dinspre școală, cum credeți că este? Dacă sunteți părinte de elev până într-a opta, știți deja răspunsul. Este inuman.

Seara, când copilul s-a întors acasă de la școală, am pus ghiozdanul pe cântar: 8,2 kilograme de cărți și caiete! După știința mea, conform unui ordin al ministrului Sănătății din 2020, greutatea ghiozdanului pentru elevii din ciclul primar și gimnazial nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului. Cristina mea are 55 de kilograme, deci, conform ordinului respectiv, ghiozdanul ei ar fi trebuit să cântărească maximum 5,5 kilograme. Ei bine, vineri, avea trei kilograme în plus. Stă cineva, în școlile românești, să-i cântărească, din ochi, pe copii ca să vadă cu câte cărți și caiete le spun să vină la școală? Dacă este vreun copil mai firav, îl „încarcă” mai puțin? Evident, nu.

Iată ce cărți și caiete cară într-o zi de vineri un elev de clasa a șasea (numele școlii nu este atât de important cât fenomenul în sine): matematică – manual, caiet de clasă studențesc, caiet de teme studențesc, două culegeri de clasa a șasea și o culegere de a cincea (pentru recapitulare), caiet de geometrie; lb. română – două caiete studențești, de teme și de clasă, două culegeri, una de-a cincea și una de-a șasea, manual, culegerea „Caietul elevului”, portofoliu; lb. engleză – două culegeri, manual, caiet mic; informatică – manual plus caiet; geografie – caiet studențesc, manual, atlas geografic și portofoliu; lb. franceză – un manual de clasa a cincea și unul de a șasea, un caiet normal și un dicționar. Toate într-un singur ghiozdan, pe umerii unui singur copil.

Tot respectul pentru profesorii care cer ca, la ora lor, elevii să fie cât mai bine pregătiți şi pentru școlile care le asigură cele mai bune condiții de studiu.  Dar la cât sunt obligați să care bieții copii nu se gândește nimeni?

Citit 1834 ori Ultima modificare Duminică, 24 Septembrie 2023 18:23

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de Ivascu
    Luni, 25 Septembrie 2023 10:35
    89.39.81.***
    Pentru adultii aflati in campul muncii, exista institutia numita ITM, insa pentru copii nu exista nici o institutie ca sa-i protejeze. Avem in schimb institutia numita POLITIA ANIMALELOR. Tara de forma.
    1
    11
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 25 Septembrie 2023 10:09
    5.13.167.***
    Iar in viata ajungi sa constati ca 75% din viata de zi cu zi... SUNT INUTILE! Asta daca le mai tii minte! IN rest... ura si la AVION!
    De ce mi-as lasa copilul intr-un sistem bolnav ce nu-mi poate garanta dreptul la un loc de munca decent platit... cu un sistem medical modern, fara spagi,mediocritat
    3
    5
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 25 Septembrie 2023 10:06
    5.13.167.***
    Asta este cand totul este conduc de CANCERUL intitulat: POLITIC! Distruge tot ce este mai bun dintr-o societate!
    Scoala romaneasca este fundamentata pe MEMORARE! Nu pe imaginatie! Alegere! Selectie! NU! Trebuie sa stii TOT drespre TOATE!
    Apoi iei meditatii, profesolul nu-ti explica a doua oara!
    0
    13
  • postat de magis
    Luni, 25 Septembrie 2023 08:22
    92.86.16.***
    Da, si al mic al meu tot 8 kg cara in spate. Parea ca plandemia urneste, in sfirsit, invatamintul spre modernism. Si cind colo ... Deca si "Romania educata", sic!
    1
    7
  • postat de ariciul
    Luni, 25 Septembrie 2023 08:01
    89.39.81.***
    Av ea dreptateal de spunea ca ...e grea cartea.e grea invatatura.La unii si dupa ce intra in memorie de grea ce e le cade capul in piept si sa uoita in tilifon.de nevoie.
    1
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.