Vineri, final de săptămână și, cel puțin în teorie, o zi mai ușoară. Fiica mea, în clasa a șasea, pleacă la școală, pentru că învață după-amiaza. Pun mâna pe ghiozdanul ei, îl ridic și aproape că nu mă pot îndrepta de spate. Este incredibil cât de greu atârnă și mai că nu-mi vine să o înham cu el ca să meargă până în clasă. A crescut și de-acum nu ne mai lasă pe noi, părinții, să o ajutăm cu ghiozdanul decât cel mult până la intrarea în școală.
Vă propun un mic experiment: luați de la magazinul cel mai apropiat de casă trei sticle cu apă la 2,5 litri. Mai puneți vreo trei-patru pâini și încă jumătate de kilogram de altceva și porniți cu ele spre casă. Pentru adulți, e un fleac să vii acasă cu opt kilograme de la cumpărături. Dar pentru un copil? Să care în spate opt kilograme de cărți și caiete, zi de zi, spre și dinspre școală, cum credeți că este? Dacă sunteți părinte de elev până într-a opta, știți deja răspunsul. Este inuman.
Seara, când copilul s-a întors acasă de la școală, am pus ghiozdanul pe cântar: 8,2 kilograme de cărți și caiete! După știința mea, conform unui ordin al ministrului Sănătății din 2020, greutatea ghiozdanului pentru elevii din ciclul primar și gimnazial nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului. Cristina mea are 55 de kilograme, deci, conform ordinului respectiv, ghiozdanul ei ar fi trebuit să cântărească maximum 5,5 kilograme. Ei bine, vineri, avea trei kilograme în plus. Stă cineva, în școlile românești, să-i cântărească, din ochi, pe copii ca să vadă cu câte cărți și caiete le spun să vină la școală? Dacă este vreun copil mai firav, îl „încarcă” mai puțin? Evident, nu.
Iată ce cărți și caiete cară într-o zi de vineri un elev de clasa a șasea (numele școlii nu este atât de important cât fenomenul în sine): matematică – manual, caiet de clasă studențesc, caiet de teme studențesc, două culegeri de clasa a șasea și o culegere de a cincea (pentru recapitulare), caiet de geometrie; lb. română – două caiete studențești, de teme și de clasă, două culegeri, una de-a cincea și una de-a șasea, manual, culegerea „Caietul elevului”, portofoliu; lb. engleză – două culegeri, manual, caiet mic; informatică – manual plus caiet; geografie – caiet studențesc, manual, atlas geografic și portofoliu; lb. franceză – un manual de clasa a cincea și unul de a șasea, un caiet normal și un dicționar. Toate într-un singur ghiozdan, pe umerii unui singur copil.
Tot respectul pentru profesorii care cer ca, la ora lor, elevii să fie cât mai bine pregătiți şi pentru școlile care le asigură cele mai bune condiții de studiu. Dar la cât sunt obligați să care bieții copii nu se gândește nimeni?