Celălalt obraz al legii
Foto: Unsplash

Celălalt obraz al legii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Mai bine scapă zece vinovați decât să moară un singur nevinovat", așa mi s-a explicat, când eram studentă, la un seminar de Drept Penal, despre abolirea pedepsei cu moartea în România. Că nu execuția în sine este cel mai greu de îndurat pentru condamnat, ci așteptarea pedepsei capitale. Că suntem un popor civilizat, creștin, educat și european, care nu-și poate condamna semenii la moarte. Ci trebuie să încerce recuperarea, reabilitarea și redarea lor pentru societate... Frumos și înălțător spus.

Doar că... existența unora pare să dăuneze grav sănătății, integrității și chiar vieții multora dintre noi. Iar vinovații scapă cu zecile, mângâiați pe frunte cu pedepse modice, prin clemența nemăsurată a legii și a celor care o aplică. Și aici mă refer la cei care comit "fapte" - după cum li se spune în limbajul de după gratii - sub influența alcoolului și a drogurilor. Care par să devină "întăritoare" pentru cei care urcă la volan, cu sau fără permis de conducere valabil. Indivizi fără scrupule care pun în pericol zeci de vieți, conducând ca turbații, de parcă șoseaua ar fi toată doar a lor. Care se simt Dumnezei ai vitezei și ai traficului, cu boxele bubuind și cauciucurile scrâșnind.

Credeți-mă, traversez zilnic strada Oțelarilor și știu ce trăiesc pe trecerea de pietoni. Să te avânți orbește pe "zebră", eventual cu privirea și atenția în telefon, ar putea echivala cu o tentativă de suicid.

Recentul accident de pe strada Brăilei, în care o femeie în vârstă de 68 de ani a fost surprinsă pe trecerea de pietoni luată pe capotă, mai apoi aruncată pe asfalt, pierzându-și viața din cauza leziunilor extrem de grave, a fost comis de un șofer în stare de ebrietate. Cu o alcoolemie în sânge de 1,41 la mie. Șofer care, la acea oră de prânz, ar fi trebuit să fie la serviciul remunerat cu bani publici, TREAZ, făcându-și datoria, nu gonind aiurea pe străzi. Arestarea lui preventivă, pentru 30 de zile, și perspectiva de a fi condamnat la închisoare cu executare ar putea fi - sper eu - o sperietoare sau măcar un semnal de alarmă pentru cei care n-au vreo problemă să urce beți sau drogați la volan. Ori să șofeze ca scăpați din bătaia puștii!

Însă acesta este un caz extrem, în care un om nevinovat a plătit cu viața inconștiența unui șofer băut! Cum rămâne cu ceilalți făptași care, în opinia judecătorilor, "n-au prezentat pericol social" pentru că n-au omorât pe nimeni? Ori au ucis înainte de intrarea în vigoare a "Legii Anastasia"? Pe cine încurajează pedepsele lor blânde, cu duioșia clemenței? Cu legea care pare să întoarcă, iertătoare precum Iisus, celălalt obraz. Pentru că măsurile ar fi trebuit să fie luate înainte ca un om să fie spulberat pe caldarâm...

Citit 1216 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 17:41

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 13 Octombrie 2023 20:15
    86.124.200.***
    Justitia/Judecatorii cunosc lucrurile astea ...sau doar aplica precum niste roboti ...niste reguli-niste legi ?!
    Realitatile astea nu le vad ...ca sunt Acolo ?! Ceva Initiative - Propuneri ptr Legi Eficiente ?
    Numa' ciocanelu'-ciocanelu' ?
    2
    1
  • postat de hai sa o luam de la virf... am spus ca in romania, stat ue se vrea un peste cu cap imputit si un trup saracit dar care sa alimenteze capul..
    Vineri, 13 Octombrie 2023 18:05
    89.39.81.***
    un sofer beat sau drogat ucide, poate din culpa. adictia e o boala. dar judecatorii din media, cu milioane de euro, amanti si amante, interlopi, viata de smecherie, de bogatie , de milionari in euro...sint pericole mai mici? ei omor prin saracirea si punerea sub crezul in justitie a milioane....
    3
    1
  • postat de eu
    Vineri, 13 Octombrie 2023 10:09
    86.124.200.***
    Idee filosofică,pedeapsa capitală,psihologia condamnatului la moarte,infracțiune,individualizarea judiciară a pedepsei.Înălțător,ce mai!Tipic stahanovist,luăm 10 idei la trântă pentru CĂ CAntitatea contează în loc să tratăm una și bine.Sincer,nu vi se par cam multe planuri atinse într-o frază chiar?
    4
    4
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 13 Octombrie 2023 09:51
    5.13.167.***
    Mai avem un exemplu cu unul ce violeaza o fata de 16 ani, si scapa cu arest la domiciliu pentru ca urma sa implineasca 19 ani si cum sa stea de ziua lui dupa gratii! O mama a mai multi copii, 2,4 ani PENTRU O GALEATA DE FLORI! Ii moare unul din copii si nu este lasata sa vina la inmormantare!
    4
    2
  • postat de Gigel
    Vineri, 13 Octombrie 2023 09:04
    5.13.149.***
    Din pacate astea cu reeducarea si cu pedepse mici si tot felul de "pardon" se intorc si impotriva celor care le-au gandit prin vest pentru ca a crescut si acolo infractionalitatea, democratia si civilizatia nu mai sunt ce erau acum cativa ani. Bunul simt s-a degradat si acolo.
    1
    6
  • postat de Un nostalgic
    Vineri, 13 Octombrie 2023 06:50
    82.76.59.***
    Foarte frumos, profund si de actualitate cele scrise, doamna Melinte, felicitari, ce trebue facut, ca si legiuitorii nostri sa se trezeasca la realitate, ca nu mai suntem in anii 70, cand circulatia era care era si oamenii acelor vremuri, erau altii de cat cei de azi…
    2
    22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.