Sărăcia îngroapă România

Sărăcia îngroapă România
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

De fiecare dată când este vorba să amintim de evoluția generală a societăți ne referim, de regulă, la un indicator mediu: ”salariu mediu”, ”media de vârstă”, ”pensia medie” etc. Din păcate, vorba unui matematician celebru, dacă stăm pe jumătate pe un calorifer rece și pe jumătate pe un calorifer fierbinte, ”în medie” ne este numai bine...

Iată însă că pe măsură ce rafinăm rezultatele, situația reală ne apare într-o formă mai nuanțată. Un exemplu în acest sens sunt datele Institutului Național de Statistică (INS) referitoare la bunăstarea populației. Concluzia ar trebui să fie un duș rece pentru toată lumea: aproape un sfert din populație (24,3 la sută) trăiește în sărăcie, fiind afectată de o lipsă acută a resurselor financiare! Consecințele economice, sociale, politice ale unei asemenea situații sunt multiple.

În primul rând, e vorba de o mare dependență a populației de ajutoarele de stat. Statisticile indică faptul că fără transferurile sociale – redistribuire a banilor publici – n.r. – situația ar fi de-a dreptul catastrofală. Aproape jumătate din populație (45 la sută) s-ar situa sub pragul sărăciei relative. Cel mai mult s-ar înrăutăți situația persoanelor vârstnice (de peste 65 de ani), care, într-o proporție de 84,8 la sută, ar fi într-o stare de sărăcie relativă! De aici se vede cât de important este ca România să aibă un sistem de pensii corect și sustenabil pe termen lung, iar banii colectați de la salariați să nu devină ”pușculița” în care Guvernul bagă mâna de fiecare dată când are de cârpit o gaură la buget sau de umflat vreo pensie specială.

Din păcate, nici pe segmentul de vârstă 55 – 64 de ani, adică persoane care teoretic ar trebuie să facă parte din sectorul productiv al societății, lucrurile nu stau mai bine. Fără ajutoare de la stat, 51,5 la sută din aceste persoane ar trăi sub limita sărăciei!

Iar ”cireașa” de pe statistica sărăciei este și aceea că și tinerii de până în 18 ani, în proporție de 30,8 la sută, depind, sub o formă sau alta, de transferurile sociale.

Dincolo însă de aceste statistici, nu ar trebui să uităm că sărăcia înseamnă nu doar lipsa veniturilor, ci înseamnă lipsa de educație și perpetuarea ei la generațiile următoare. Sărăcia înseamnă sănătate șubredă și vulnerabilitate socială. Sărăcia înseamnă dependență de cei aflați vremelnic în funcțiile de autoritate publică.

Desigur, în orice țară există oameni bogați și oameni foarte săraci. Dar forța unei ”societăți civilizate” constă, de regulă, în consistența clasei... medii. Din păcate, societatea românească tinde să devină tot mai polarizată. Iar sărăcia îngroapă democrația! Populația pauperizată tinde să ajungă la mâna unui ”tătuc”, a unui regim autocrat. Să ne mai mire atunci că populismul, sub toate formele sale, este tot mai ”gustat” în România?

Citit 1599 ori Ultima modificare Duminică, 19 Noiembrie 2023 15:01

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 20 Noiembrie 2023 22:25
    86.124.203.***
    Sa le Multumim Alesilor ... si-au dat Toata Silinta sa ne aduca in Situatia asta/ se intample asa .
    Dupa atatia Ani de la 'Lovilutie' cred ca ne-am dat seama care le-a fost(si inca este) Jocul de Glezne .
    Acusi vine si 1 Decembrie ...sa fim Mandri de Saracie !
    1
    0
  • postat de romanul smeker a invatat. politica aduce bani. fara numar.....da si ani de zbirna.
    Luni, 20 Noiembrie 2023 16:56
    89.39.81.***
    sa va fie clar ca orice partid nou ce face propaganga impotriva saracirii va cistiga. eu cred ca acel partid inca nu e pe imagine. cred ca partidul ce ataca tot sistemul corupt din romania va cistiga. asta nu inseamna ca nu va face la fel mai tirziu. politicienii romani vor de ros cit mai mult.....
    1
    7
  • postat de cel mai smeker
    Luni, 20 Noiembrie 2023 16:36
    89.39.81.***
    in tara asta, sint bugetari de smecherie si bugetari de saracie.....totul e pe interes de .....smecherie.
    1
    3
  • postat de comunismul
    Luni, 20 Noiembrie 2023 16:33
    5.13.143.***
    pai da astia din parlamentul romaniei tin cu bogatii! nu tin cu saracii! nu tin cu aia de nu au cu ce sa se stearga la fund! tin tot cu aia cu care au cu ce se sterge la fund! asta-i viata! a fi sarac in zilele noastre e ceva asa rar! tot bogat cu bogatii si luxuri ramai asa des!
    2
    1
  • postat de pentru cine? pentru aia de mare smekerie......asta e smecheria in buget...pune fraierii la munca.
    Luni, 20 Noiembrie 2023 16:29
    89.39.81.***
    in tara asta sint bugetari pe mare smekerie...cum sa zic, care pune mina pe smekerie. e tare. case de pensii speciale...mai sint si niste bugetari care cu sindicate, smecherie mai mica dar ce vrea gura lor. au reusit. si sint bugetarii de ris, bugetarii de saracie.....ei muncesc de le cad capacele.
    0
    2
  • postat de te poti duce nervos in salopeta la orice ghiseu de institutie publica. omul din fata ta trebuie sa aiba nervi de otel pentru ca oamenii sint de multe feluri
    Luni, 20 Noiembrie 2023 14:48
    89.39.81.***
    angajatii bugetari platesc aceleasi taxe, impozit, cas, cass, ca si unul angajat la privat. exact la fel. salariile UNOR bugetari sint la nivel 2017, fara majorari pe salariu minim...ei cistiga net cit unii care sa zicem, nu sint necalificati, ceva salariu un pic mai mare la privat.
    4
    3
  • postat de E bine sa uite lumea de vinovatii adevărați. Puneții pe fraieri sa se lupte ca să uite de noi, smecherii ce conduc tara
    Luni, 20 Noiembrie 2023 14:38
    46.97.171.***
    Datorita șmecheriei de îmbogățire a foștilor securisti, ei sau copiii lor sint azi afaceriști, parlamentari. Șmecheria lor merge pe a pune clasa celor ce nu au, din cauza ca au muncit la negru, nu au învățat împotriva celor care au învățat dar același sistem i-au pus pe sărăcie.Bugetarii de saracie.
    1
    2
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 20 Noiembrie 2023 10:24
    5.13.167.***
    Cum specifica un comentator aici, Romania este un sistem semiooligarhic ce strag din pusculita populimii cei 80% adunati isi fac interesele personale si de grup mafiot, apoi firimiturile le dau la fraieri! Numai din hidrocentrale ar trebui sa avem 20bani KW! Exploatarea materiilor brute! PRAPAD!
    0
    6
  • postat de foamea muncitoare
    Luni, 20 Noiembrie 2023 09:27
    89.39.81.***
    Si atunci ?De ce au pretenții toți bugetarii să li se mărească salariile ?ia mergeți voi la patroni să vedeți cat ii jupoaie statul ,cat ia statul de la cei care MAI muncesc ,Si de unde îsi dau aștia bani in plus?Din SĂRĂCIE?Bă io le-o dau toată si pe a mea si ....sa si-o bage in fund.
    3
    4
  • postat de rodax
    Luni, 20 Noiembrie 2023 09:22
    193.231.148.***
    Dar aici nu e vina și a celor săraci?A „ pensionarilor” care atunci când au fost în câmpul muncii s-au complăcut în munca la negru,sau chiar au stat acasă,a tuturor acelora cărora școala și educația și instruirea li se pare o corvoadă inutilă,a celora cărora nu le place munca de nici un fel....
    1
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.