Dacă nu se poate o rampă, măcar o punte. Către suflet!
Foto: Vitor Camilo/ Unsplash

Dacă nu se poate o rampă, măcar o punte. Către suflet!
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

„De Crăciun, fii mai bun!” este îndemnul pe care-l auzim până la saturație în aceste zile. Nu cred în „bunătatea” arătată doar de Crăciun. Mi se pare fățărnicie și nimic mai mult. Cred însă cu tărie în bunăvoință, îngăduință, în empatia pe care am putea să le arătăm mai des unii altora.

Americanii au o vorbă „put in someone else's shoes”. Cum ar veni să te pui în pantofii altuia. Și dacă pantofii respectivi nu folosesc la mers, ci doar ca respectivul să nu fie desculț?! Pentru că nu-l poartă propriile picioare, ci roțile unui cărucior...

La imaginea asta mi-a zburat mintea când am citit sesizarea trimisă la redacție de o persoană revoltată că un vecin a îndrăznit să amenajeze o rampă de acces pentru că are în familie o persoană cu handicap locomotor. E drept, rampa nu-i vreo operă de artă, n-are nici acordul asociației și nici bară de susținere, dar, în caz de mare nevoie, ar putea fi totuși utilă.

Firește, asta nu înseamnă că încurajez construitul cu de la sine putere, ci doar că pledez pentru îngăduință și înțelegere. Dar despre ce înțelegere, empatie sau îngăduință poate fi vorba într-o țară în care persoanele cu dizabilități trebuie să-și manevreze cărucioarele mai mult off road, să urce și să coboare borduri înalte ori trepte, să folosească rampe cu înclinație periculoasă și, în genere, să se descurce cum pot... Și nu vorbim doar despre accesul în blocuri, ci și în clădiri publice. Cum ar fi, de pildă, lăcașurile de cult - bisericile.

Anul acesta ne-au părăsit două personalități gălățene emblematice pentru persoanele cu dizabilități: Vasile Cristea și Marta Bencze. La funeraliile celui dintâi, s-a constatat că singurul lăcaș de cult care permite accesul persoanelor cu dizabilități este bisericuța improvizată de pe strada Constructorilor, pentru că nu are scări la intrare. Și totuși au fost persoane cu dizabilități care nu și-au putut lua rămas-bun pentru că nu au avut acces acolo. La înmormântarea Martei Bencze, persoanele în scaun rulant au urcat scările bisericii purtate pe brațe de alții, pentru că nu exista o rampă de acces în biserică!

Trist și umilitor deopotrivă...

Discuții și demersuri pentru ca lăcașurile de cult să fie accesibile și celor în cărucior au fost și în Consiliul Local...

Revenind însă la sesizarea de la care am plecat: dacă bisericile sau clădirile publice nu oferă acces facil persoanelor cu dizabilități, ce să cerem pentru blocurile de locuințe? Da, știu, vine Crăciunul și pe mine mă preocupă rampa de acces.

Și totuși, dacă nu ne iese o rampă de acces, am putea încerca, totuși, cu o punte. Măcar între suflete. „Dacă-n fiecare zi,/ Crăciunul ar veni,/ Mai buni poate am fi,/ Ce bucurie-ar fi...”

Citit 1995 ori Ultima modificare Vineri, 22 Decembrie 2023 12:58

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de florin
    Sâmbătă, 23 Decembrie 2023 15:43
    86.124.203.***
    Bai lasatima cu nu știu ce regulament sau nu știu ce ordin!Daca sunteeeeeeti asssssa buuuuuuni ia toți inginerii lui peste ajutați acești oameni și construiți rampe pt toți ce au nevoie!Tot sunteți voi cu Crăciunul în gură!
    2
    1
  • postat de Akbar
    Sâmbătă, 23 Decembrie 2023 11:38
    5.13.223.***
    Rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati trebuie sa indeplineasca anumite cerinte tehnice mentionate in NP 051-2012 Normativ privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale persoanelor cu handicap. Panta de max. 8%, latime 1,2 m. Cerinte minimale.
    3
    3
  • postat de marr
    Vineri, 22 Decembrie 2023 19:58
    86.124.203.***
    Puteti construi CATE-RAMPE-DORITI . Bineinteles ca e ok/se poate ...Toata treaba e ca Rampa sa fie facuta cu cap , in asa fel sa nu blocheze (si) circulatia Celorlalti din bloc sau alt loc .
    E ok daca am parerea asta ..sau , sunt asa ..un retrograd fara suflet ?
    5
    3
  • postat de Veronica
    Vineri, 22 Decembrie 2023 17:29
    86.124.202.***
    Bun articolul, doar că vin cu o precizare.
    Bisericile "Sf. Cruce" și "Sf. Mina, Victor și Vichentie" au rampe de acces.
    1
    2
  • postat de Gabriel
    Vineri, 22 Decembrie 2023 09:40
    193.230.156.***
    O altă biserică având rampă de aces pentru scaune cu rotile (de vreo câțiva ani) este și biserica Sf. Împărați, situată pe str. Anul Revoluției 1848.
    1
    8
  • postat de eu
    Vineri, 22 Decembrie 2023 09:18
    86.124.203.***
    Blestemăm cu Doamne-ajută în fraza anterioară,nu ne spălăm,nu respectăm pe nimeni și nimic,oropsim copiii,ne hlizim când băgăm la sacoșa neagră ceva pomană electorală fără să ne gândim că ne îngropăm copiii,aruncăm gunoi pe unde putem,ridicăm garduri de lagăr pe spațiul verde să ne facem moșie la bl
    2
    13
  • postat de eu
    Vineri, 22 Decembrie 2023 09:14
    86.124.203.***
    Ăștia suntem!Abrutizați de sărăcie,după un trai plin de lipsuri,fără asistență medicală,inculți,needucați.De asta,când ieșim la pensie și avem timp,în loc să punem mâna pe o carte pe care nu am reușit poate să o citim în tinerețe,stăm cu ochii în tv care ne bagă în cap toate mizeriile,că locul e gol
    3
    18
  • postat de florin
    Vineri, 22 Decembrie 2023 08:04
    86.124.203.***
    ''Nu cred în „bunătatea” arătată doar de Crăciun. Mi se pare fățărnicie și nimic mai mult.''
    Aveti dreptate!
    3
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.