Cum scoți omul din gunoaie și gunoiul din om

Cum scoți omul din gunoaie și gunoiul din om
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Cu siguranță e mai ușor de realizat prima parte, pentru că e în firea omului să se lipească de ce e... mai puțin bun, atâta vreme cât în mintea lui a nu face ceva echivalează cu o doză de confort și neimplicare. Chiar dacă, la modul ideal, cei plătiți să ne curețe străzile s-ar mișca cu viteza luminii și silențiozitatea creșterii firului de iarbă, din omul needucat și fără durere de alții nu scoți mizeria nici cu o mie de salahori.

Încerc un exercițiu de imaginație, ca să îmi închipui cum arată casele celor care, odată ieșiți în lume, lasă în urma lor dâre de gunoi. De la mucul de țigară aruncat din mers sau pe geamul mașinii, la ambalajul de chipsuri, biscuiți, PET-ul de bere sau cutia de energizant, orice gunoi ”mic” poate fi călcat în picioare și la ore târzii, și la ore matinale și chiar în tot timpul zilei prin cartierele cu locuitori mai ”fără griji”. Evident, e puțin probabil ca toate acestea, zvârlite cu nonșalanță în așteptarea gunoierilor, să se regăsească pe podelele caselor unde plătitorii de taxe își duc traiul privat, pe principiul ”în casa mea fac ce vreau, pe stradă fac ce pot”. Și se pare că se poate destul, câtă vreme orașul se poate transforma, ca de sărbători de pildă, într-o cocină. Doar așa putem numi străzile pline de deșeuri de toate felurile, preponderent cele rezultate de la petardele pocnite cu duiumul prin oraș, cu ghenele deversând de gunoaie menajere, cu coșurile stradale sau de prin stații cocoșate, mult depășite.

Evident, totul rezultat al convingerii că cineva poate, trebuie și este plătit să strângă. Parțial adevărat. În orice lume civilizată, un serviciu public trebuie, după caz, să furnizeze, să execute sau să întrețină. Asta presupune un anumit grad de moderație, nu ca serviciul să intervină în 90 la sută din timp în regim de calamitate. Pentru că, exceptând ocaziile în care gălățeanul profită de conjunctură și împroașcă cu gunoi, sunt destule reclamații care vizează zone, cartiere locuite de oameni, unde gunoaiele domnesc liniștite, deși coșuri de gunoi sunt, iar mașina de la salubritate nu e chiar o raritate.

Ecosal este un serviciu, cu un număr limitat de oameni și utilaje, în care rezultatele trebuie să se vadă în stradă, nu prin birouri. Din păcate, tot în stradă se vede și nesimțirea beneficiarului care ar vrea să vină cineva invizibil cu mătura sau cu wola după el și să curețe. Din această poziție nu prea avem de ce să aruncăm cu piatra. Ar trebui să știm nu doar să cerem, ci să și facem. Că trei pași până la coșul de gunoi nu omoară pe nimeni, dar pot scoate gunoiul din om cum niciun serviciu din lume nu o va putea face, în veci.

Citit 1468 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2024 13:39

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de Adi
    Joi, 04 Ianuarie 2024 22:58
    86.124.200.***
    Mai nasol cănd parchează în față porții tale și scutură scrumiera mașinii,pungi,pisoi abia fătați,coji de semințe.
    Ăștia nu sunt Gălățeni .Sunt urmașii Vasluienilor
    Veniți acu 60 de ani în Galați.
    0
    0
  • postat de .
    Joi, 04 Ianuarie 2024 13:19
    86.124.200.***
    În spațiul verde. Apoi vine rândul baghetelor arse sa le arunce în spațiul verde,aprox. 10.Paharele nu le arunca,caci sotia este vigilenta și oprește marletul caci stie ca nu mai are altele acasă. Apoi pleacă și i și lasă dezastrul pe m2 liniștiți acasă. Copiii mai imprastiau alte gunoaie pe drum.
    0
    8
  • postat de X.
    Joi, 04 Ianuarie 2024 13:13
    86.124.200.***
    Familie ,prieteni,copii, ies la privit artificiile de revelion. Se intepenesc în spațiul verde vis a vi de casa roșie, cu bratul plin de sticle,pahare,baghete artificii,petarde. Arunca petardele de aiurea între oameni,urla îndeajuns și fac live uri,bea chisoarca lor și arunca sticlele în spațiul ver
    0
    13
  • postat de intrebare
    Joi, 04 Ianuarie 2024 13:07
    128.127.117.***
    intotdeauna m-am intrebat cine curata dupa revelioanele de la n.y, londra, paris, hong kong, sidney, sa nu mai vorbim de tarile sud-americane ca si dupa fieste, festivaluri ce aduna milioane de oameni odata....aia nu lasa urme, mizerie? eu sint convins ca da. in grecia mii de pahare sparte.......
    2
    5
  • postat de G-Man
    Joi, 04 Ianuarie 2024 09:26
    86.124.202.***
    degeaba ne oripilam noi aici sau pe retelele de socializare daca atunci cand il vezi (si n-ai cum sa nu il vezi la cat de multi sunt) nu ii atragi atentia si nu ii arati ca nu e frumos sa isi arunce gunoiul oriunde vrea muschiul lui de cocalar.
    2
    14
  • postat de Gigel
    Joi, 04 Ianuarie 2024 08:57
    5.13.164.***
    Educatia incepe acasa si se termina cand iese romanshul pe usa.Daca vede ca se poate si cu mizerie si aruncat aiurea si nu pateste nimic, de ce nu? Mai ales ca e dreptul lui si plateste salubrizarea.
    0
    12
  • postat de pinguinu
    Joi, 04 Ianuarie 2024 08:48
    92.86.16.***
    Marlanii care au spart pahare in strada, sperand ca vor avea parte de noroc in noul an,au parte doar de injuraturi din partea biciclistilor. Ar trebui ca angajatii crasmelor care au gazduit petrecerile de revelion sa mature cioburile.
    0
    19
  • postat de Johnny Dirty
    Joi, 04 Ianuarie 2024 06:25
    5.13.220.***
    Educația începe cu cei 7 ani de acasă, se cizelează și completează în școală.

    Când nu se respectă normele de conviețuire socială atunci educația se poate și este obligatoriu să se facă coercitiv prin amenzi, muncă în folosul comunității, etc.

    Dacă scrieți aici nu rezolvă nimic, asta e clar.
    0
    27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.