Galațiul de Sus și Galațiul de Jos

Galațiul de Sus și Galațiul de Jos
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)

Spectaculos fără tăgadă, așa mi se pare Galațiul fotografiat de sus. Și nu doar pentru că, de la vârsta de un an, locuiesc „la înălțime” într-un bloc cu zece etaje. Și m-am obișnuit să-l admir până dincolo de Dunăre, unde se ițesc în zare Munții Dobrogei. Orașul aerian mi s-a părut mereu mai luminos, mai strălucitor, mai impresionant decât cel de jos: Galațiul privit de la firul ierbii ori din buza betonului. 

Uneori, îmi ațintesc critic privirea pe vreo fotografie postată pe Facebook, care pare prea frumoasă pentru a fi adevărată. Și caut sceptică repere sigure ale Galațiului. Să mă conving că-i chiar orașul meu, nu vreo făcătură. Un trucaj menit să facă bășcălie de gălățenii neatenți și grăbiți, gata să sară cu „Like-ul” ori cu „Inimioara”. Și verific atent dacă nu cumva răsare, printre blocurile gri, vreun „London Eye”, un „Eiffel” ori „Louvre”.

Mda, știu! Cam greu să confunzi roata rămasă în Grădina Publică – mai degrabă un scrânciob decât „panoramică” – Turnul de Televiziune și Palatul Administrativ ori al Navigației cu simboluri ale capitalelor europene.

Și totuși, orice s-ar spune, Galațiul de Sus este mai atrăgător decât Galațiul de Jos. Probabil că analizate de sus, de la înălțimea ferestrelor largi ale birourilor administrative, așa par toate: transportul – modern, regulat și eficient; spațiile verzi – generoase și atent îngrijite; copacii – puternici și sănătoși; străzile și trotuarele – largi și sigure; locurile de parcare – suficiente; curățenia orașului – lună; taxele și impozitele – pe măsura unui oraș civilizat și dezvoltat.

De mai de jos, însă, de la linia betonului sau a pământului bătătorit cu pretenții de spațiu verde, realitatea pare că se schimbă. Curățenia devine greu de găsit. Transportul e neregulat și mai degrabă ineficient. Spațiile verzi – deficitare, copacii – șubrezi, bătrâni ori fragili, străzile – nesigure, trotuarele – blocate de mașini parcate. Iar taxele și impozitele – împovărătoare pentru posibilitățile financiare ale unor locuitori care și-ar dori mai mult și mai bine pentru orașul lor.

Galațiul de Sus ori Galațiul de (foarte) Jos?! Știu ce o să-mi spuneți. Că, fie privit de sus, fie de jos, Galațiul e unul singur. Că nu suntem precum acele unități administrative cu nume compus - „Cocoțații de Jos” ori „Josenii de Sus”.

Și totuși, „falia” dintre Galațiul de Sus și Galațiul de Jos pare tot mai adâncă. Iar Susul și Josul – ireconciliabile. Dar există o speranță. Alegerile pe care le vom face. Și care ar putea uni Galațiul de Sus și Galațiul de Jos într-un singur oraș. Al viitorului copiilor noștri, dacă pentru noi s-a făcut deja (prea) târziu.

Citit 6416 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2024 18:37

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Zz
    Miercuri, 07 Februarie 2024 16:07
    95.76.1.***
    Ceva urat , depășit, mizerabil de jos, nu poate fi frumosde sus.
    0
    0
  • postat de George Gentle
    Vineri, 02 Februarie 2024 15:17
    86.124.202.***
    Up and down, down, down. O mizerie ascunsa de la înălțimea aspirațiilor psd.
    2
    10
  • postat de Adrian
    Vineri, 02 Februarie 2024 13:01
    86.124.202.***
    Noroc ca au aparut dronele si se pot face poze spectaculoase. Si de coborat la sol se coboara mai rar ca altfel se vad "realizarile marete" ale lui Ionut.
    4
    13
  • postat de MM
    Vineri, 02 Februarie 2024 10:12
    5.13.140.***
    Adevărul este că, în amurg, pe înserat și noaptea, toate pisicile sunt negre!
    În plină zi, Dumnezeu cu mila!
    Aștept din partea, postacilor de serviciu din online, să realizeze un colaj foto pe timp de zi și de sus și de la nivelul asfaltului, cu perla Galatiului de altă dată, cartier Țiglina 1.
    4
    19
  • postat de florin
    Vineri, 02 Februarie 2024 09:56
    86.124.202.***
    ..Gălățenii sunt în topul celor mai sărace județe,,!
    Citim acest anunt triumfalist in Viata Libera!Fereastra de oportunitate a dezvoltarii jud Galati a fost pierduta!In urmatorii ani multi cred important vor fi de platit cele 160 de miliarde de euro datorii la nivelul lui noiembrie 2023!
    4
    14
  • postat de eu
    Vineri, 02 Februarie 2024 08:38
    86.124.201.***
    Și Farmacia Ținc,pe care psd o repară de 30ani,se vede din elicopter!La fel ca și Muzeul de Științe ale Naturii,denumit după un sovietic care avea ficus în birou și de aici s-a tras concluzia că iubea natura.Când 3/4 de județ merea la budă în fundul curții,psd băga bani în acvariul carasului auriu!
    5
    18
  • postat de magis
    Vineri, 02 Februarie 2024 08:20
    89.121.200.***
    Excelent articol! Din pacate primaria nu e in stare sa isi scoata capul din fund, ci plateste tot felul de gorovei sa ii dea cu tamaie pe la subtiori.
    5
    22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.