Care-i miza scandalului din Universitate

Care-i miza scandalului din Universitate
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, scandalul neconfirmării în funcţie a rectorului ales, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, în urma unui control de la Ministerul Educaţiei, continuă. După ce mandatul rectorului Georgescu s-a încheiat, la cererea ministerului, Senatul universitar a desemnat-o drept interimar pe prof. univ. dr. ing. habil. Laura Daniela Buruiană, ştire întâmpinată cu extrem de mult interes de comunitatea academică din Galaţi.

Aceasta are însă drepturi limitate de statutul său provizoriu, iar, potrivit declaraţiilor făcute vineri, la un post de televiziune naţional, de către prof. Georgescu, misiunea dumneaei va fi extrem de dificilă, având, printre altele, de semnat circa 10.000 de documente în fiecare lună - fiindcă nu are dreptul să delege răspunderi membrilor unei echipe, aşa cum se întâmplă în cazul rectorului cu drepturi depline. Mai mult, doamna Buruiană nu va putea reprezenta Universitatea în anumite situaţii, făcând astfel ca instituţia să "dispară", pur şi simplu, de pe harta academică.

Miza ar fi, potrivit fostului rector, desprinderea din Universitatea "Dunărea de Jos" a actualei Facultăţi de Medicină şi Farmacie, care s-ar dori să devină independentă, chestiune dificilă din punct de vedere practic şi care nu s-ar înscrie în trendurile actuale de dezvoltare ale centrelor universitare, în care tendinţa este ca instituţiile de învăţământ superior să fuzioneze sau să creeze consorţii, pentru a fi mai mari şi mai puternice financiar şi din punct de vedere al bazelor materiale. 

Interesant este că, în contextul în care plângerile făcute împotriva fostului rector nu vin direct din zona Medicinei, discuţia se întoarce aici, la decidenta cu cele mai multe voturi de la "Dunărea de Jos". Şi mai interesant este că liderul Medicinei şi profesorul Georgescu fac parte din acelaşi partid politic, PSD, puternic reprezentat la Galaţi şi despre care nu se ştie pe cine va susţine. Să mai spunem că bugetul Universităţii s-a ridicat la 69 de milioane de euro, că vorbim despre nişte mii de contracte de muncă şi peste 14.000 de studenţi, plus dezvoltarea viitoare a instituţiei.

Organizarea de noi alegeri în următoarele trei luni, cu modificarea cartei universitare, astfel încât să se asigure legalitatea cerută de Ministerul Educaţiei, pare neverosimilă, dacă se va respecta în spirit şi literă Legea 199/2023, care presupune consultări ample ale comunităţii academice. În consecinţă, e greu de spus ce se va întâmpla acum, cu atât mai mult cu cât Ministerul, de la care am cerut lămuriri, tace. Între timp, noi aşteptăm reacţii de la membrii comunităţii academice de la "Dunărea de Jos", indiferent de care parte a baricadei se află. Interesul superior al studenţilor şi al urbei ar trebui să primeze, evident, în condiţii de legalitate, iar profesorii ar trebui să fie şi modele de conduită. În orice situaţie.

Citit 7653 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Februarie 2024 00:23

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Mirea-Ioan Popescu
    Duminică, 25 Februarie 2024 16:18
    86.127.79.***
    De ce ministerul educație nu verifică legalitatea alegerilor din UPB?
    Daca le-ar controla s-ar speria. Tot PSD dar aici evo uniune puternica intre patronat, administrație și sindicat.
    Din păcate și aici, studenții tacvdinngura și înghit multe ilegalitati
    1
    6
  • postat de Gheorghiu
    Duminică, 25 Februarie 2024 09:57
    86.120.239.***
    Domnul cadru de nădejde Georgescu face și a făcut ce știe el mai bine...diversiune prin minciună așa cum a învățat la Ștefan Gheorghiu...
    4
    16
  • postat de florin
    Sâmbătă, 24 Februarie 2024 16:37
    86.124.201.***
    In Romania este o mare problema că studenții nu reacționează la mizeriile partidului de guvernământ!Cînd studenții se vor trezi la viață atunci își vor găsi de lucru în tara conform pregătirii lor și nu vor mai fi nevoiți să slugărească pe afara!
    2
    26
  • postat de student
    Sâmbătă, 24 Februarie 2024 12:10
    89.137.137.***
    Ce cauta oameni pusi politic in invatamant, educatie si centre universitare?!!! Ce se urmareste? Bani, sinecuri, posturi calde, salarii bune?
    2
    37
  • postat de Un universitar
    Sâmbătă, 24 Februarie 2024 09:56
    109.166.128.***
    Sper ca la viitoarele alegeri studentii, profesorii si functionarii de la UGAL sa nu mai voteze PSD. Georgescu, Nechifor si Nechita sunt toti la fel ca partidul pe care-l reprezinta.
    3
    33
  • postat de florin
    Sâmbătă, 24 Februarie 2024 07:00
    86.124.203.***
    Miza sunt banii!Cineva nu cunoaște tabla împărțirii!Cunoaște doar tabla înmulțirii și adunării!Acum va învăța serios tabla scăderii!
    5
    48
  • postat de Rodax
    Sâmbătă, 24 Februarie 2024 06:35
    92.83.34.***
    Legile sunt făcute, sau ar trebui făcute pentru a ușura viața oamenilor și pentru a rezolva problemele apărute,nu pentru a crea situații imposibile. Fostul rector crede că universitatea nu va putea funcționa decât dacă e condusă de dânsul? E plin cimitirul de oameni de neînlocuit.
    10
    63

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.