Naționala de fotbal, un nesfârșit studiu de fezabilitate

Naționala de fotbal, un nesfârșit studiu de fezabilitate
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Mă uit la fotbal și citesc despre fotbal de peste 40 de ani. Tatăl meu mi-a arătat când încă eram "junior" cărțile lui Ioan Chirilă, pe care le-am citit și răscitit apoi din scoarță-n scoarță. Pe la 14-15 ani, puteam recita campioanele mondiale din 1930 încoace și pe cele europene, știam scoruri, minute, goluri, marcatori, întoarceri celebre de rezultat (cum a fost miracolul de la Berna, din '54, când Germania a câștigat cu 3-2 finala cu marea Ungarie, după ce era condusă cu 2-0 în minutul 8 și după ce pierduse în grupe, în fața acelorași maghiari, cu 8-3). Ani de zile, am mâncat fotbal cu pâine, cum zicea Neagu Rădulescu.

Vedeam tot ce era fotbal la televizor, ascultam tot ce era la radio. Încă puteam ține pasul cu meciurile, înainte ca fotbalul să se transforme în industria de acum, cu zeci, sute și mii de meciuri pe zi, pe săptămână, pe an.

Evident că îmi doresc, ca orice suporter onest, ca România să nu mai lipsească de la niciun turneu final mondial sau european, îmi doresc să contăm din nou în fotbalul mare. Cu părere de rău, însă, nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând.

Nu am crezut vreodată că, miercuri, la Madrid, România va putea învinge Columbia, chiar dacă suntem calificați la Euro după ce am câștigat grupa fără înfrângere. Cred cu tărie că această calificare este cea mai mincinoasă dintre toate de până acum. În niciun caz nu așa ar fi trebuit să arate o câștigătoare de grupă. Am suferit precum câinii la toate meciurile, ne-am transformat în matematicieni făcând zeci de calcule după ce mai ciupeam câte un punct, cum a fost cel cu Elveția. Într-un meci în care elvețienii ne-ar fi putut da cinci-șase goluri până la pauză, noi am jucat fix două faze și s-a terminat 2-2.

La fel, miercuri, cu Columbia. Am fost "sac de box" timp de 85 de minute, ne-au pasat și ne-au întors pe toate părțile aproape tot meciul. Ne-am trezit la spartul petrecerii, când columbienii se pregăteau să plece la vestiare. Iar noi, ca invitatul care nu știe când să plece, i-am păcălit cu două goluri pe final. Trei ar fi fost nemeritate.

Cu Iordănescu junior, naționala României pare că nu poate să iasă din stadiul în care se află, acela de studiu de fezabilitate. De la un meci la altul, se schimbă câte jumătate de echipă, astfel că ajungi să nu mai știi care e aia "bună". Dacă Man și Mihăilă arată că se înțeleg foarte bine pe teren, nu-i mai vedem în aceeași formulă. Dacă joacă Pușcaș - de ce nu joacă Alibec, iar dacă joacă Alibec - de ce l-am mai convocat pe Drăguș. Și tot așa. Cu Columbia, am avut în lot patru portari și trei atacanți, dintre care unul e praf în Serie B din Italia - astea sunt veleitățile noastre ofensive.

Am ajuns, de mulți ani încoace, să facem calcule peste calcule când jucăm cu echipe ca Luxemburg, Kosovo, Andorra, Cipru sau Feroe. Ni se tot repetă că "nu mai sunt echipe mici". Ba da, din păcate sunt, iar noi suntem una dintre ele.

Citit 1310 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2024 17:47

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Gigel
    Joi, 28 Martie 2024 19:26
    5.13.212.***
    @Ionel: clar prestatia jalnica a fost din cauza echipamentului, nu din cauza besinilor si pretentiilor de profesionisti.Doar pretentii au de profesionisti ca in rest e jale. Sunt mult prea multi bani bagati in aceasta mizerie numita fotbal si care nu aduce nimic nou.Bani spalati si smenuri.
    0
    4
  • postat de Ionel
    Joi, 28 Martie 2024 08:50
    89.136.187.***
    Sa schimbe naibii setul ala de echipament galben si rosu
    ca e urat cu draci. Sa ia exemplu de la nationalele Columbiei,
    Spaniei, Angliei, care au trecut la Adidas. Super combinatie de culori
    au la echipament aceste nationale.
    Ne-am saturat de culoarea cartofilor prajiti
    de fapt valoarea e la
    7
    2
  • postat de eu
    Joi, 28 Martie 2024 08:30
    86.124.201.***
    Nu sunt jucători!Terenurile de sport ale școlilor sunt încuiate de 30ani,copiii care fac orice sport în general știu să se scarpine,să scuipe și să-și facă freza cu gel,mai puțin cu mișcarea.Plus ochii în telefon!De unde să provină sportivii?De unde să-i selectezi?Te poți gândi măcar la performanță
    1
    9
  • postat de Marin
    Joi, 28 Martie 2024 07:49
    93.120.27.***
    Nici nu se poate altfel. Atita timp cit e mai ușor sa aduci jucători străini decit să-i crești. Acum așteptăm copiii celor ce au plecat afara. Rușine FRF și cluburile ce au 2,3 jucători romani în teren.
    0
    8

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro