O dată-n viață treci a cincea...

O dată-n viață treci a cincea...
Evaluaţi acest articol
(62 voturi)

Am intrat în luna mai și în linie dreaptă în privința balurilor, petrecerilor, festivităților de absolvire. De grădiniță, de clasa a patra, de-a opta și așa mai departe. Pentru că orice ”prag” trebuie marcat cu pompă, surle, trâmbițe și mult sclipici care să-l facă mândru pe copil că a trecut clasa, limita fiind cerul.

Din păcate, doar pentru fandoselile care însoțesc, chipurile, orice realizare de genul absolvirii de școală primară sau gimnaziu, ca să nu mai spunem de grădiniță, limita este cerul, pentru că pe celălalt taler al balanței pretențiile sunt mult reduse. Mai mult decât copiii, neștiutori într-ale vieții cu ale ei snobisme, părinții se întrec în a le oferi momente de neuitat, care să le marcheze trecerea mai mult sau mai puțin meritorie printr-o școală care, la urma urmei, n-ar trebui să fie mare scofală. Noile generații sunt crescute în cultul că orice mic pas trebuie trâmbițat cu fală. Copilul de mic se îmbracă în robă, deși nu știe, poate, să articuleze o frază cu mai mult de cinci cuvinte pronunțate corect. Puberul căruia îi iese primul coș trece cu importanță dintr-a patra la gimnaziu, cu petrecere la restaurant, cu ținută de gală. Nu contează că se duce de mână cu mămica la festivitate, el este cineva, că a terminat ”primara”.

Ce urmează la pragul dintr-a opta deja nu mai are rost să fie pomenit, pentru că pretențiile se dublează. Tinerii adolescenți sunt ”cinstiți” ca niște semizei, înainte de a putea măcar să pretindă că și-au găsit locul în banca vreunui liceu pe care nu sunt atât de siguri dacă și cum l-ar putea termina. Totul pe bani, cheltuiți de unii părinți cu ușurință, de alții cu greu sau împotriva principiilor, pentru că e imposibil de ținut piept omniprezentului ”grup de mămici”, al cărui unic scop în viață este să o mulțumească pe doamna și să-și glorifice progenitura.

Că unii nu pot sau că alții poate nu merită nu contează. Vechiul cadouaș sau recompensă pentru merite adevărate, oferit cu decență acasă, de părinți, copilului care într-adevăr s-a străduit, fără a face fală în ochii celorlalți ori fără a-i obliga pe alții, nu mai e de bon ton. Petrecerea, bairamul, balul sau cum s-o mai fi numind cheful de final a devenit o nouă modalitate de a reconfirma, în fals, valoarea, la fel cum, încă din clasele mici, copiilor li se dau în mod egal recompense și premii, ca să nu fie discriminați. La bal, petrecere sau bairam, nu trebuie să existe eșec și, din păcate, de asta se îngrijesc nu cei mici, ci adulții care cer și cheltuiesc. Totul în condițiile în care jumătate dintre absolvenții de-a opta nu au putut, la simulări, să ia un amărât de 5 la matematică și doar 0,03 la sută au făcut perfect la limba română.

Citit 6423 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2024 15:06

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de comunismul
    Joi, 09 Mai 2024 00:08
    5.13.154.***
    prostul nu e prost! pana nu e fudul destul! asa sa tineti minte!
    1
    22
  • postat de lucian
    Miercuri, 08 Mai 2024 16:39
    92.223.167.***
    Si inca ceva. Ne plangem de copii ca nu socializeaza. Stau doar pe telefoane. Petrecerea ramane ultima speranta! Bravo Cezar!
    27
    5
  • postat de lucian
    Miercuri, 08 Mai 2024 16:37
    92.223.167.***
    Asa spunea si bunica. Halal tineret! Si totusi am ajuns sa fim bunici! Asa sunt vremurile, tot ce nu este cum era odata, nu mai este bun! Semn de batranete! Ca pomenile sunt mai prejos? Noi, societatea de azi facem toate astea! Dar stim doar sa criticam! O petrecere da salarii la multe persoane.
    28
    6
  • postat de Cleopatra
    Miercuri, 08 Mai 2024 15:33
    192.168.10.***
    C Zar! Petrecerile pe care le inchipuiesc parintii ca sa isi demonstreze potenta sau sa se autorecompenseze pentru ”efortul” de a fi parinti” nu au nimic de-a face cu ”micile distractii”. Si tot ei se plang de copiii blazati si neinteresati de nimic. Pai ce sa isi mai doreasca, la ce sa mai viseze?
    3
    33
  • postat de C Zar
    Miercuri, 08 Mai 2024 14:12
    86.124.203.***
    De la o varsta este aproape imposibil sa intelegem noua generatie . Mai ales acum cu tehnologia care se dezvolta cu viteza luminii . Avem copii minunati , sa-i ajutam cat putem sa devina oamenii de care o societate are nevoie . DA, ACESTI COPII AU NEVOIE SI DE MICI DISTRACTII
    36
    4
  • postat de Berbunkson
    Miercuri, 08 Mai 2024 13:17
    109.166.130.***
    Unul din motivele pentru care nu suport noua generație și pentru care îmi țin copiii la distanță de facaturile astea. 0 disciplină. 0 respect. Doar fițe. Când văd că are la 18 ani iPhone și Mini One nou, dar mai analfabet(ă) ca femeia de serviciu...unde ne ducem, încotro ne îndreptăm?
    5
    37
  • postat de Sorina M.
    Miercuri, 08 Mai 2024 07:18
    84.117.46.***
    Cât adevăr în câteva cuvinte !!! Mi-am mutat copilul de la o școală "de cartier"(pentru a scăpa de acel grup de mamici,care nu vor teme și teste pentru copiii lor,ci doar petreceri) și l-am dat la o școală cu pretenții de"colegiu". Aici, "grupul de mamici" este mai mare și mai înverșunat !
    1
    50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.