Cumințenia se învață acasă, nu la poliție!

Cumințenia se învață acasă, nu la poliție!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Respectul față de orice înseamnă normă nu poate fi deprins decât în cei șapte ani de acasă. E tardiv să vină școala, poliția sau altă forță de coerciție să îl învețe pe copil noțiuni fundamentale despre ce este bine și ce este rău, ce înseamnă respectul și bunul-simț și mai ales că în toate, dar în absolut toate, există o limită. 

Vorbim în special de prevenirea criminalității, un demers ajuns la majorat, dar peste care s-au așternut conotații prăfuite, cu iz de formă fără fond, în contextul în care noile generații sunt tot mai puțin aliniate la ceea ce înseamnă respect față de regulă, normă, lege. Să le explici selectiv și ”la rece” tinerilor fără experiență de viață despre pericole, despre riscurile încălcării regulilor, e o muncă de Sisif, ineficientă pentru cei care acasă ori în mediul lor apropiat au adulți care sfidează tot. Adulți care nu fac diferența între normă și cei care ar trebui să le aplice, să le respecte sau să le garanteze și amestecă totul în aceeași oală. Disprețul față de politician, de șef, de funcționarul de la ghișeu sau de trecătorul de pe stradă este exprimat tare și asimilat cu disprețul față de legi și autoritate. Este exprimat fără perdea, uneori fără discernământ, pe toate căile, sub garanția libertății de exprimare și opinie.

Și pentru că omul este setat de mic să absoarbă cu predilecție ceea ce este negativ, creierele fragede absorb cu nesaț ceea ce îi înconjoară. Adică mama și tata care își arată lehamitea față de reguli, sau care recurg la mijloace neortodoxe să mai rezolve o problemă. Ei văd cum micile diferende se reglează cu scandal și arțag și mai ales cum ”toate relele și neajunsurile” sunt puse pe seama ”legilor proaste din țara asta”.

Copiii nu au un etalon de comparație, neștiind cum este prin alte părți, dar presupun ”că mai rău decât atât nu se poate”. Pentru a supraviețui, copilului i se activează mecanismul de ”fugi sau luptă”. Nu are unde să fugă și, pentru a se adapta, folosește inevitabil ceea ce a învățat și văzut, de cele mai multe ori acasă. Acolo unde profesorul a fost desconsiderat și combătut, polițistul umilit și luat în râs și oricare altă persoană care ar putea impune reguli sau trasa conduite a fost pusă sub semnul întrebării. Uscături sunt, da, peste tot, dar nu ele ar trebui să fie standardul educării unei populații de la care avem pretenția mai apoi să fie civilizată, disciplinată și cuminte. Cu care să ne simțim în siguranță pe stradă, de la care să avem pretenția să muncească cinstit și care să facă, în general, din țara asta, un loc mai bun. De aceea, săptămâna prevenirii criminalității trebuie să înceapă cu părinții, pentru că, vorba ceea ”calul bun din grajd se vinde!”.

Citit 947 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2024 07:38

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Educator
    Joi, 23 Mai 2024 17:33
    37.251.223.***
    „omul este setat de mic să absoarbă cu predilecție ceea ce este negativ”Aveți perfectă dreptate dar cine înțelege acest adevăr?Educația se face prin asimilarea de cunoștințe și prin explicații dar și prin constrângeri.Acasă,constrângerile nu se folosesc iar la școală sunt interzise.Le aplică poliția
    1
    11
  • postat de marr
    Joi, 23 Mai 2024 14:13
    86.124.203.***
    E greu sa aplici in viata ta niste Regului care stii ca te vor 'sabota' , te vor pune intr-o pozitie care il va avantaja pe celalalt(care Nu Respecta Nimic) . 'Seriozitatea' varfurilor se Transmite pana jos .
    Ori ,Regulile , trebuiesc si Implementate , nu doar...Declarate .
    6
    5
  • postat de I on
    Joi, 23 Mai 2024 13:24
    86.124.202.***
    Negativ.....
    5
    2
  • postat de Gigel
    Joi, 23 Mai 2024 13:03
    5.13.171.***
    Acasa invata despre fotbal, manele, seminte, aruncat pe jos si cand mai creste sa tipe ca are doar drepturi si sa fie cat mai agresiv si cu tupeu. Bunul simt, educatia sunt pentru fraieri.
    1
    17

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro