Un județ de necalificați

Un județ de necalificați
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Numărul locurilor de muncă vacante înregistrate în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați era, marți, 28 mai, de 142. La un număr total al șomerilor de peste 8.000 de persoane, să ai vacante numai 142 de locuri de muncă este dezolant.

Trebuie precizat, însă, că niciunul din aceste numere nu este conform cu realitatea, nici cel al șomerilor, nici cel al posturilor declarate libere. În primul rând, firmele gălățene NU sunt obligate să declare la AJOFM numărul posturilor libere. Niciun text de lege nu prevede această obligație, care este mai degrabă un soi de recomandare tacită, o cutumă. Firmele care declară o fac, probabil, din obișnuință, din comoditate ori dintr-un fel de curtoazie față de AJOFM. Probabil că au colaborat bine de-a lungul anilor cu instituția gălățeană și nu vor să rupă „lanțul de iubire”. Sunt cam aceleași firme care, an de an, participă la bursele locurilor de muncă organizate de AJOFM și la care numărul „joburilor” oferite scade continuu, de câțiva ani încoace. Multe alte firme au renunțat la canalul clasic de comunicare a locurilor de muncă vacante și le „urcă” pe platformele de recrutare online, pe rețelele sociale sau pe site-urile proprii. Fiecare procedează cum crede de cuviință, pentru că, repet, nimeni nu le impune nimic.

Pe de altă parte, numărul șomerilor înregistrați oficial la AJOFM nu este nici el cel real. Nici aici nu te obligă nimeni să aplici pentru șomaj dacă nu vrei. Bineînțeles, cei care au rămas proaspăt fără loc de muncă se pot înregistra, primesc indemnizație timp de câteva luni, perioadă pe care o folosesc pentru a se regrupa și pentru a „ataca” o altă angajare. După ce expiră perioada de indemnizație, poți să vii să-ți actualizezi dosarul de șomaj în speranța că vreo firmă va avea nevoie fix de tine la un moment dat. Sau poți să nu mai vii la AJOFM și atunci rămâi tot șomer, dar neînregistrat în scriptele oficiale, și ești pe cont propriu: îți cauți de muncă, faci pe dracu-n patru să te angajezi sau renunți la orice pretenții și stai la venitul minim garantat, care de la începutul anului se numește venit minim de incluziune.

Numeroase voci din spațiul public au susținut, de multe ori cu argumente solide, că șomajul real este de câteva ori mai mare decât cel oficial. În 2023, un studiu comandat de fundația germană Friedrich Ebert Stiftung estima numărul real al șomerilor la circa 150.000, nu la 8-10.000, cât este cel declarat.

Studiind lista locurilor declarate vacante pentru ziua de 28 mai, te apucă dezolarea 2.0: peste 80 din cele 142 de „joburi” vacante erau pentru necalificați. Că erau la drumuri, în construcții, textile, salubrizare sau îngrijitori de câini în adăposturi, tot necalificați erau căutați.

Ok, nu putem fi toți manageri, directori, șefi de servicii sau de proiecte, dar numai cei cu studii minime să fie cei mai căutați în Galați? Prea am ajuns un județ de necalificați!

Citit 4788 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2024 17:48

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de comunismul
    Joi, 30 Mai 2024 16:37
    5.13.156.***
    tot oras sarac este galatiul! singurul lucru bun ca a inceput sa se construiasca ceva! si speram ca ramane ionut pucheanu! altfel cine vine in locul lui! gaseste debandada asta! lasata de el!
    2
    1
  • postat de Domnul Berbenciuc
    Joi, 30 Mai 2024 09:04
    109.166.134.***
    Bun. Primăria nu este de vină pentru că voi nu vreți să aveți calificări. Aveți Universitate. De stat. Deci posibilitate aveți. Dar ce să vezi, lamentările sunt mai confortabile.
    0
    6
  • postat de marr
    Miercuri, 29 Mai 2024 20:25
    86.124.203.***
    Bun ...necalificatul se poate Califica si dupa , trebuie platit ca atare . Aici Administratia Locala/Primaria ar trebui sa vada de ce NU MERG LUCRURILE , si prin Dialog cu Angajatorii sa gaseasca O SOLUTIE . Sa faca ce tine de ea .
    Taxele si Impozitele la buget local de AICI vin !
    4
    9
  • postat de Laur
    Miercuri, 29 Mai 2024 09:09
    80.233.33.***
    Din păcate multe posturi libere sunt păstrate, traficate,vândute. Chiar și la privați,societăți mari. De stat nu mai pomenim. Cei cu putere de decizie s au învățat sa aștepte,,candidatul" ideal. Pentru ei..
    23
    16
  • postat de florin
    Miercuri, 29 Mai 2024 07:08
    86.124.203.***
    Un judet Galați care în toate analizele are un ritm de dezvoltare foarte slab!Ultimele 4 locuri in România la începutul anului 2024!Ritm de dezvoltare scăzut face că cei calificați sa plece pt salarii mai bune!Aștept ca Fotea cu Pucheanu sa ne explice iar că vor face !
    21
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.