A fost odată o țară numită România, înzestrată cu multe frumuseți naturale. Printre cele cu care se mândrește este și numărul mare de elevi olimpici, care, an de an, ne reprezintă cu succes peste hotare
Cu toate acestea, despre sistemul de învățământ din România s-a vorbit și s-au spus multe. An de an, vara, toți ochii sunt ațintiți spre cadrele didactice care susțin examenul de titularizare în învățământ și care obțin note de tot felul. Și imediat ce sunt făcute publice rezultatele, oamenii încep să comenteze despre cât de prost pregătiți sunt dascălii şi că, cu așa dascăli, nu putem avea învățământ de calitate.
Din punctul meu de vedere, însă, problemele încep de sus. În ultimii 20 de ani, fiecare ministru al Educației a dat o lege care n-a fost analizată amănunțit înainte de a fi promulgată. Și bâlbele care urmează când se emit normele de aplicare nu fac decât să aducă pe băncile școlilor copii debusolați, frustrați, nevoiți să se adapteze unei programe greoaie și să facă față din mers cerințelor în continuă schimbare.
Când spun acest lucru, mă gândesc, în primul rând, la debandada din aceste zile din școli, perioadă în care elevii de la clasa a II-a, până la a VI-a susțin Evaluarea Națională. Este vorba despre niște testări care se dau la nivel național, la dată fixă, după un scenariu întocmit încă din toamnă, la începerea anului școlar, dar care n-au nici cap, nici coadă. Dacă elevii de clasele primare sunt supuși examinării chiar de învățătorul de la clasă, pentru cei de la gimnaziu lucrurile sunt mai complicate și total anapoda. În acest an școlar, elevii claselor a VI-a au fost chemați, două zile la rând, la minunata evaluare, dis-de-dimineață, pentru ca apoi să fie trimiși acasă și să revină la prânz, conform programului din orar.
Am zis mai sus "fără cap și fără coadă" pentru că aceste evaluări nu sunt notate, pentru a se vedea progresul sau regresul școlarului, ci primesc niște coduri, după care este catalogat copilul. Și acolo unde codul nu echivalează cu foarte bine, se face un plan remedial pentru elevul respectiv.
În timp ce școlarii de clasa a VI-a își toceau creierii să rezolve itemii propuși de capetele ilustre de la conducerea ministerului, elevii de la ciclul primar au rămas acasă, pentru că învățătorii au fost implicați în supraveghere. Ce mai contează că s-au irosit, pentru această evaluare, timp, bani, hârtie și câte și mai câte. Important este că ne-am făcut că evaluăm, am stresat inutil copiii, am pus la muncă suplimentară profesorii și am mai făcut o pauză de câteva zile de la învățare... că și-așa vine vacanța mare, acuș, acuș.