Să moară și capra vecinului!

Să moară și capra vecinului!
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

După Campionatul European de fotbal, care se desfășoară în această perioadă și care ține prima pagină a publicațiilor fizice și online, un alt subiect intens disputat este Evaluarea Națională. La fel ca  la fotbal, căci trimiterea la C.E. nu e întâmplătoare, toată lumea se pricepe la învățământ.

Cum marți a avut loc prima probă de la Evaluare, cea la limba română, imediat după au apărut discuții, comentarii și păreri, una mai neavizată ca alta. Dar așa cum ne place nouă, datul cu părerea e sport național la noi. Fără să aibă habar ce înseamnă să rezolvi un subiect de amploarea celui de la examenul de final de gimnaziu și fără să știe ce presiune a planat pe umerii copiilor și ai părinților în aceste zile, duduile plictisite și-au exprimat verbal impresia despre ce înseamnă un asemenea examen.

Puțin după ora 11,00, când proba scrisă era deja terminată, copiii și părinții emoționați își împărtășeau trăirile, mai ales că pentru mulți dintre elevi această zi a fost una în premieră, proba la limba română fiind primul examen serios susținut. Cum drumul spre casă de la centrul de examen trece pe lângă parcurile din cartiere sau chiar pe lângă scările unor blocuri și cum e vară și principala preocupare a unora este să iasă în stradă și să verifice ce se mai întâmplă prin cartier, și absolvenții de a VIII-a au picat în plasa lor. „Ăștia vin de la examen de parcă ar veni de la piață. Îmi imaginez eu ce au scris ei acolo, că nu mai învață nimic ăștia acum”, a comentat o gălățeancă, persoană care, cu siguranță, a lăsat de ceva vreme pixul din mână și a uitat cum e să fii în pielea celor doi. Revenind la examenul de Evaluare Națională, denumit până acum câțiva ani, examen de capacitate, este vital pentru viitorul copiilor noștri.

Se știe că în funcție de media obținută după susținerea celor două probe, se face repartizarea computerizată a elevilor la licee. Și dacă nu bifezi, tu, ca părinte, opțiunile corecte, în funcție și de preferințele copilului și de media obținută, riști să te trezești că aplicația îl distribuie la un liceu oarecare și la un profil diferit de cel dorit. Știu că mulți ar spune că un copil învață indiferent de liceu și de profil, însă, în realitate, ştim cu toţii că misiunea părintelui şi a copilului de 14-15 ani este una de care depinde viitorul elevului şi care, printr-o eroare, poate foarte uşor să compromită munca de patru ani din gimnaziu.

În aceste condiţii, comentariile de pe margine ale unor persoane pentru care Evaluarea Naţională nu are nicio miză ar trebui să fie ultima bătaie de cap a copiilor şi părinţilor. Iată însă că este suficient să nu le convină oamenilor cum eşti îmbrăcat sau cum mergi pe stradă după ce ai ieşit de la examen pentru a te desfiinţa din două vorbe. Căci datul cu părerea e sport național la noi, la români.

Citit 1694 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2024 17:59

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro