Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu a anunțat, pe rețelele sociale, că a amendat una din firmele de construcții care lucrează la modernizările de pe bulevardul George Coșbuc, pentru că împrăștia prea mult praf în aer și pe străzi. Pe scurt, camioanele care transportau deșeuri nu erau acoperite, cauciucurile acestora nu erau spălate la intrarea și ieșirea în și din șantier, iar gardul împrejmuitor al șantierului nu era acoperit cu o plasă specială pentru limitarea prafului. Nu insist mai mult, știrea completă o puteți citi în ziarul de astăzi.
Din start vreau să precizez că sunt perfect de acord cu acest mod de a pune problema și că cei care deschid șantiere în oraș trebuie să facă tot posibilul pentru a limita cât mai mult disconfortul oamenilor din zonă.
Pe de altă parte, să fim serioși, suntem în România și așa se lucrează la noi de la Decebal încoace. M-am născut în Galați, am crescut în Galați și de când mă știu nu am văzut niciodată, dar niciodată, o firmă care să lucreze așa cum spune Garda de Mediu că trebuie să se lucreze.
Îmi povestea un prieten care a fost de curând la Budapesta că s-a nimerit să treacă pe lângă o clădire veche care se reabilita. Cărămizile care se scoteau din clădire erau trimise de sus, printr-un jgheab perfect ermetic, până jos, la locul de depozitare. Locul respectiv era și el acoperit etanș, astfel că nici urmă de praf nu se ridica în aer.
Câți dintre voi ați văzut vreodată să se lucreze așa în România? Noi, deocamdată, zicem mersi că se împrejmuiesc șantierele cu niște cârpe și se semnalizează cât de cât lucrările, astfel încât să nu se mai întâmple nenorociri cu oameni în vârstă sau copii care cad în șanțurile săpate.
Pe firma care lucrează pe Coșbuc Garda de Mediu a amendat-o cu 15.000 de lei și i-a impus, printre altele, să "umecteze" ieșirea din șantier. Probabil că dacă îi spunea să o ude sau să o stropească, respectivii n-ar fi înțeles exact ce au de făcut.
La cum se lucrează prin unele sate sau cum se întâmpla până de curând la Smârdan, pe lângă halda de zgură, probabil că cei de la firmele respective ar trebui executați direct, fără judecată, pentru că orice amendă ar fi prea mică.
Mă gândesc că cel care ar trebui să aibă grijă de felul în care se desfășoară activitatea pe un șantier este chiar dirigintele de șantier. Acesta ar trebui să iasă pe teren și să vadă cu ochii lui dacă totul este ok. Nu să stea în birou și să întrebe pe unul sau pe altul dacă "merge treaba". Și nici să afle că a primit amendă de la Garda de Mediu și apoi să se plesnească peste frunte spunând "Pfoailei, am uitat să le spun să umecteze drumul!".
Până când toți ne vom face pe bune treaba pe care o avem de făcut, aceste amenzi date câte unei firme de construcții nu sunt altceva decât picături într-un ocean. Sau, vorba colegei Anca Melinte, controale la unghii și batistuțe.