Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca primul clopoțel să anunțe începutul unui nou an școlar, inspectoratele școlare organizează de zor ședințe de repartizare pe posturi a celor care au susținut examen de titularizare atât anul acesta, cât și în anii trecuți. Să explicăm puțin cum merg treburile în învățământ, în România Educată, condusă, culmea, de un profesor, căsătorit tot cu o profesoară. În fiecare an, la nivel național, în luna iulie are loc examenul de titularizare, adică de obținere a unui post în învățământ, pe durată nedeterminată sau doar pentru un an. După ce se termină circul cu afișarea rezultatelor, contestații și reafișarea rezultatelor, începe circul repartizării pe posturi, operațiune care durează până la sfârșitul lunii august. De ce atât de mult? Nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Probabil pentru că metodologia de ocupare a unui post în învățământ a stabilit mai multe etape de împărțire a catedrelor.
Așadar, sediile inspectoratelor școlare, în această perioadă, se transformă în adevărate teatre de luptă. Se întâlnesc în acelaşi ring, dar cu şanse diferite, în funcţie de ce grei are fiecare în colţul său, candidați care au obținut note mari la examen, dar care nu au posturi sau găsesc catedre foarte departe de casă ori formate din fracţiuni la mai multe școli, candidați care au obținut doar note de trecere, dar care, ca prin minune, iau posturi în buricul târgului, apar catedre vacante la inspectorat, dar inexistente în realitate, doi profesori repartizați pe aceeași catedră și altele. Problema e că cei mai mulți dintre viitorii profesori nu găsesc posturi, pentru că predau discipline care se studiază destul de puțin în școli, fiind astfel nevoiți să bată drumurile la sediile inspectoratelor până în ultima zi de vacanță, uneori chiar și după ce începe școala.
Absurdul situației constă și în faptul că, la sfârșitul lunii august și în primele zile din septembrie, se mai organizează alte două examene, unul pentru suplinitori calificați și altul pentru suplinitori necalificați, având loc din nou ședințe de repartizare. Întrebarea este de ce se mai organizează aceste ultime două examene, când tu, ISJ, nu ai reușit să îi repartizezi pe posturi nici pe cei care au promovat examenul național de titularizare. Practic, acum, un absolvent de liceu (dar nu Pedagogic) are aceleaşi şanse să devină învăţător suplinitor necalificat câte are şi un profesor de limbi străine care nu a prins catedră pe specializarea sa.
Și uite așa, la început de an școlar, foarte mulți aspiranți la postul de profesori sunt în așteptarea unei minuni care să lase un post vacant, fie la sediile ISJ, fie pe la bisericile unde se roagă pentru o pensionare sau pentru un concediu mai lung al unui coleg. Cred că doamna ministru ar trebui să iasă mai mult din biroul domniei sale și să facă vizite în teritoriu, să vadă situația reală a profesorilor pe care cu onor îi conduce. Nu de alta, dar în situaţia actuală, binele elevilor este ultima grijă a acestui sistem.