La mulți ani, România! Este mesajul pe care l-am auzit ieri peste tot. Din păcate, din cauza situației fără precendent în care se află țara în aceste zile, parcă nici urarea nu mai sună aşa cum ar trebui. Ziua Națională a României a coincis cu ziua în care românii au fost din nou chemați la urne pentru a stabili cine îi va reprezenta în Parlament, în următoarea perioadă. Ca majoritatea conaționalilor mei, mi-am luat copiii de mână și am pornit spre secția de votare, cu gânduri bune, cu gândul la viitorul pe care îl vreau pentru ei şi pentru toţi copiii acestei naţiuni.
După ce am pus ștampila pe cele două buletine, copiii mei le-au introdus în urne. Un gest mic pentru ei, dar plin de însemnătate. Au înțeles că, atunci când vor avea vârsta necesară să voteze, va fi obligația lor morală să facă asta, din respect pentru patria lor. Au văzut gălăţenii votând și au înțeles că noi, adulții de azi, votăm cu gândul la ei, cu încrederea că vor trăi într-o tară europeană și că vor fi liberi să gândească neîngrădit, să se bucure de dreptul lor de a circula liberi oriunde și a alege să împrumute sau nu din valorile țărilor din UE. Am ales să îi iau cu mine în secția de votare pentru a le arăta că suntem o ţară în care viitorul se decide prin vot liber exprimat, dar mai ales informat.
Ca orice mamă responsabilă, încerc să le insuflu copiilor mei simțul civic și valorile în care cred, dar mă tem că, în mare parte, sunt anihilate de realitatea acestor vremuri pe care ei le trăiesc odată cu noi. Cum pot eu să mă mai uit în ochii lor și să le aduc argumente că e nociv să iei ca exemplu ceea ce vezi pe internet și pe TikTok, când milioane de oameni exact de acolo s-au informat? Indiferent ce le-am spune noi, adevărul, cel puţin pentru mare parte dintre cei ajunşi adolescenţi, este că principale sursă de informare rămâne internetul. Să ne mai mirăm, în aceste condiţii, că un cetățean care a declarat verzi și uscate pe rețelele de socializare, inclusiv teorii idioate care infirmă realitatea, a ajuns pe locul I în preferinţele alegătorilor la turul I al prezidenţialelor?
Este inutil să mai spun că, în toată această perioadă, copiii mi-au pus fel și fel de întrebări, după ce video-urile cu candidatul respectiv le invadau paginile de pe rețelele de socializare. Va fi foarte greu să le demontez ideea că lucrurile importante din viață se aleg oriunde altundeva, nu pe TikTok. Copiii mei au accesul restricționat la anumite aplicații pe internet și folosesc telefoanele mobile cu program și sub supravegherea unui adult. Dar, chiar și așa, nu i-am putut feri de atacurile video electorale cărora toţi le-am căzut pradă în ultimele zile.
La momentul când citiţi aceste rânduri, Ziua Naţională a trecut, iar votul s-a încheiat. Viaţa noastră însă, cu bune şi cu rele, continuă. Nu-mi rămâne decât să mă rog la bunul Dumnezeu să ne fi ajutat să facem alegerea potrivită pentru viitorul copiilor noştri.