TikTok-ul, ispita zilelor noastre

TikTok-ul, ispita zilelor noastre
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După furia care s-a abătut asupra noastră odată cu campania electorală a unui candidat la funcția de președinte al României, făcută agresiv pe TikTok, celebra aplicație lovește din nou. În ultimele săptămâni, printre adolescenți circulă moda de a răspunde unei provocări, una lansată, evident, tot pe TikTok. Și, cum fiecare elev are în ghiozdan și un telefon mobil, e lesne de înțeles că recreațiile sunt un bun îndrumător în acest sens. Astfel, elevii răspund prezent la provocarea a fi „Superman” chiar și doar pentru câteva minute, cât ține recreația, făcând așadar fel și fel de giumbușlucuri în aer, la fel ca și eroul din challenge-ul propus pe celebra rețea de socializare.

Din păcate, finalitatea jocului nu a fost mereu aceeaşi cu cea din situaţia eroului de film, soldându-se, în zeci de cazuri, cu rănirea gravă sau chiar foarte gravă a protagoniștilor, unii dintre ei ajungând chiar pe secțiile de ortopedie ale spitalelor județene. În opinia mea, acest fenomen e greu de stopat, în ciuda mesajelor de avertizare primite de la diriginți, poliție sau chiar de la unii medici, care explică pericolul la care se expun copiii şi tinerii în pauze. Probabil că, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, fenomenul „Superman challenge” va dispărea, cu timpul, lăsând locul altuia, la fel sau poate chiar şi mai periculos, atât timp cât internetul va funcționa și TikTok-ul va exista.

Nici discuțiile de acasă cu copilul din dotare referitoare la acest subiect nu mi se par constructive, în acest caz fiind vorba despre adolescenți pentru care, oricum, e mai important ce zice colectivul de colegi decât mama acasă. Și, dacă facem un exercițiu de memorie, ne amintim că și noi, părinții de astăzi, când eram de vârsta lor, jucam în pauze fel de fel de jocuri, care de care mai ciudate, unele dintre ele la fel de periculoase. Diferența dintre atunci și acum este că erau mediatizate doar la nivelul clasei, în cadrul ședințelor cu părinții, fără a ajunge să se difuzeze pe canale de comunicare în masă. Una peste alta, cu un învățământ care se vrea interactiv și în care elevul este adesea provocat în timpul orelor să folosească telefonul mobil pentru diverse lucruri, cu o societate dependentă de rețelele de socializare, este foarte greu să ții copilul departe de toate tentațiile pe care i le oferă folosirea acestora. Mai ales atunci când internetul este la îndemâna oricui, telefonul mobil este un accesoriu fără de care nu plecăm de acasă, iar comunicarea cea mai rapidă și eficientă se face prin intermediul rețelelor de socializare.

Citit 1311 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2024 18:26

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de sa pusbotw
    Joi, 12 Decembrie 2024 13:57
    86.124.203.***
    Tik tok exista de o vesnicie , nu el este de vina . S-a demonstrat ca se poate si altfel , multumim calin georgescu , dar meriti 15 ani bulau . Lenuta lasko a fost tinta , pe buna dreptate , eror vot
    20
    3
  • postat de Un roman
    Joi, 12 Decembrie 2024 12:54
    185.19.165.***
    Aceste imagini de pe TikTok ar trebui să fie oprite pentru că tinerii nu țin cont că sunt periculoase. Și nu doar tinerii, mai sunt și cei în vârstă care găsesc interesante aceste imagini.
    3
    21
  • postat de Doru
    Joi, 12 Decembrie 2024 10:01
    86.124.203.***
    La ce face acum tiktok, nu stiu de ce mai e tolerat. Politica? incitari la ura, atacuri,provocari? pareri incompetente, ?falsuri ?comert ? Lasati-l doar pentru ce a fost creat, divertisment si atat.
    6
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.