Primăria, codul vestimentar şi discriminarea

Primăria, codul vestimentar şi discriminarea
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

La mijlocul săptămânii viitoare, Primăria Galaţi îi va răsplăti cu distincţii pe unii gălăţeni merituoşi, "care au o activitate cu impact la nivel local, național și internațional". Până aici, totul este perfect. Oamenii cu pricina, care vor primi fie Premiul municipiului Galaţi, fie titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, sunt nişte personalităţi remarcabile, care merită recunoaşterea noastră, a tuturor. Faptul că această recunoaştere va veni împachetată sub forma unui eveniment elegant este de bun augur şi o salutăm. Ceea ce nu ni se pare normal, însă, este modul în care acest eveniment a fost conceput. În primul rând, va avea loc la Primărie, unde spaţiul destinat unor asemenea chestiuni de protocol este limitat. În al doilea rând, drept consecinţă directă a primului aspect, numărul persoanelor care vor putea participa la această celebrare este redus. Or, în opinia noastră, atunci când organizezi evenimente menite să răsplătească munca şi talentul unor oameni de excepţie născuţi în această urbe, important ar fi să-i poată vedea, cunoaşte sau măcar să poată afla despre realizările lor cât mai mulţi dintre gălăţeni. Nu să faci o sărbătoare cu circuit închis, care miroase mai mult a mini Revelion pentru administratorii oraşului.

Se putea face laudatio şi se puteau decerna premiile pe scena amenajată în Grădina Publică, cu larga participare a gălăţenilor, iar eventual apoi organiza un cocktail la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", ai căror extraordinari artişti ar fi putut susţine unul dintre spectacolele lor de succes, special pentru premianţi şi invitaţi. Variante, suntem convinşi, ar fi existat. Aşa, Primăria a copt un eveniment de tip "black tie", la care a invitat, selectiv, probabil câteva zeci de persoane, cu menţiunea să li se confirme prezenţa, tocmai fiindcă spaţiul este redus. Dar gafa cu adevărat greu de crezut mi se pare impunerea nu doar a unui cod vestimentar, ci şi transmiterea inclusiv a "invitaţiei" ca doamnele să poarte rochii de seară, iar domnii, costum negru, cămaşă neagră (care, după ce le-am semnalat greşeala, a fost corectat cu albă) şi papion. În primul rând, menţionarea codului vestimentar ar fi trebuit să fie suficientă, fiecare invitat urmând să decidă, în funcţie de posibilităţi şi sensibilităţi, cu ce anume să se îmbrace. În al doilea rând, discriminarea pe bază de gen este ilegală în România, din câte ştiu, astfel încât sugestia ce să poarte un gen şi ce să poarte celălalt este nu doar jignitoare, ci şi ilegală. Repet, este vorba despre un eveniment public, organizat de o instituţie publică, plătit din bani publici, al cărui unic scop ar fi trebuit să fie ca publicul larg să-i cunoască şi să-i poată aprecia la justa lor valoare pe nişte gălăţeni care uimesc lumea. Nu ar trebui să fie defilare de modă, dar am sentimentul că asta va fi. Şi, cum Primăria a promis că ne va furniza materiale foto-video de la eveniment, probabil că vom afla.  

Citit 3719 ori Ultima modificare Vineri, 13 Decembrie 2024 17:03

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Un roman
    Sâmbătă, 14 Decembrie 2024 13:30
    185.19.166.***
    Se pare că cei în cauză sunt "scumpi" la vedere, deci nu trebuie să-i "zărim "și noi. Petrec în cadru intim acolo la primărie și gata. S-au gândit că ar costa prea mult la Grădina Publica.
    4
    20
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 14 Decembrie 2024 12:16
    86.124.201.***
    Deci vor fi ei intre ei ca la curtea Frantei.
    3
    19
  • postat de DC
    Sâmbătă, 14 Decembrie 2024 11:54
    86.124.202.***
    Pinguini (sau ospătari) !
    Atât s-a putut.
    5
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.