Prezumția de moralitate a devenit o noțiune extrem de relativă când vine vorba de chestiuni penale, de abuzuri sau infracțiuni săvârșite în timpul și/sau în legătură cu serviciul.
După cât de ”fin” este obrazul unui suspect devenit inculpat, se poate presupune lejer că omul în privința căruia Justiția va trebui să dea un verdict poate beneficia într-atât de prezumția de nevinovăție, încât să-și vadă liniștit de viață.
Iar după cum se învârt rotițele în mecanismul Justiției pe la noi, și-ar putea vedea de viață mult și bine, până praful se așterne pe dosar, iar uitarea, peste mințile oamenilor. Cel mai recent scandal de corupție care pătează nedorit obrazul unei instituții care ar trebui să formeze oameni cu principii și moralitate conturează o perspectivă deloc încurajatoare. Chiar în ceasul al 12-lea, când premisele rezonabile au permis formularea unor acuzații oficiale privind o fraudă în masă la un examen de rezidențiat cu farmaciști presupus bine pregătiți, asistăm la mici lovituri de teatru succesive care ne fac să ne întrebăm cine-i bun și cine-i rău în poveste.
O profesoară cu notorietate în viața academică și publică a orașului, inclusiv prin prisma funcției de director la Casa de Asigurări, ocupată ani de zile, Olimpia Buzia a ajuns, la deplina maturitate, protagonista unui scandal am zice rușinos, și ca miză, și ca preț. Pentru nici 10.000 de euro (spun "nici" pentru că în jocul șpăgilor la un anumit nivel și la nivelul financiar al susnumitei, suma este una modică), cadrul didactic care se presupune că formează specialiștii care mâine-poimâine, sau chiar azi, ne vând ori ne recomandă medicamente în farmacii, a trecut în tagma infractorilor corupți.
Citește și Cercetată pentru infracțiuni de corupție, profesoara Olimpia Buzia poate să predea în continuare
Din păcate, a celor din Educație și Sănătate, adică exact acele domenii unde tragem speranța să ne găsim scăparea. Scandalul de corupție din care probabil profesoara Buzia va ieși fără daune majore nu o afectează doar pe domnia-sa, ci zdruncină grav, cu patalama oficială, încrederea unor generații în cei ce vor avea, poate, grijă de sănătatea noastră. Și în sistem, în general, în acel sistem care a arătat deja destul modul în care se sancționează astfel de fapte.
Într-o ”lume rea”, în care trebuie ”să aibă grijă”, profesorul bun și milostiv, căruia i s-a făgăduit o ”prăjitură” dacă mai lasă un val să treacă, Justiția nu va da cu parul. Justiția se va servi, azi cu un minim control judiciar, mâine cu o pedeaspă simbolică, o achitare sau prescripție. Dosare cu fraude și corupți zac de ani prin instanțe și altele noi vin peste ele. Doar termenele se prescriu, năravul niciodată.