A trecut deja prima lună din anul 2025, parcă într-o clipă, dar cu supraplin de informații şi noutăți care s-au bătut pentru supremație în conștiința publică. Parcă mai ieri serbam Revelionul, iar astăzi, când deja ianuarie 2025 este istorie, totul în jur este haos. Mă simt de parcă zâna rea din povești toarnă praf magic pe Pământ, întoarce lucrurile cu susul în jos și face din normal anormal. Am sperat toți că va fi un an mai bun, mai liniștit și mai așezat, fără tumult și zbucium.
Din păcate, încă din primele zile ale anului, a fost evident că liniștea era ultimul lucru de care urma să avem parte. Evident, cei care fac zarvă sunt, fără îndoială, politicienii. S-a numit guvern, s-a validat, s-au pus miniștri care au trecut la treabă pe repede înainte, că deja se pierduse mult timp și trebuia să se pună în mișcare niște lucruri. Au apărut efectele ordonanței "trenuleț" și toată lumea, avizată sau nu, și-a dat cu părerea. Sindicaliștii au ieșit în stradă, unii au încercat să le confiște protestele, unele măsuri au fost modificate, altele încă nu și-au făcut simțite efectele.
Apoi, furtul obiectelor de tezaur în Olanda le-a dat iar de lucru moriștii bârfei publice, războaiele politice trecând pe planul doi. Dar, când ecourile jafului de artă s-au mai stins, atenția cetățenilor nu s-a dus, cum ar fi fost firesc, asupra proiectului de buget care are mai multe găuri decât macrameurile bunicii, ci a fost brusc îndreptată către ministrul Educației, Daniel David. Deși aflat la început de mandat, acesta are multă putere de muncă și multe idei. Una dintre ele, cea care a făcut ca site-urile rețelelor de socializare să sară în aer, a fost declanșată de intenția de a restructura planurile-cadru și de a scoate din trunchiul comun anumite materii. Deși ideea ministerială a fost de a simplifica și a reduce programele școlare, aceasta a făcut ca profesorii să se teamă pentru serviciul lor și elevii să apeleze la prietenul "google" atunci când vor să afle o informație din istorie sau geografie. Nici limba română sau latina nu au scăpat de ochiul vigilent a lui Daniel David, căci vorba aceea "De ce să mai învăț limba română, doar sunt vorbitor nativ???", iar latina-i pierdere de vreme și mai e și moartă.
Vor urma petiții, memorii, rugăminți, calcule și reprofilări, dar decizia finală îi aparține, fără îndoială, lui Daniel David. Încă nu știm cum va arăta programa claselor superioare de liceu, pentru că acolo este miza. Un lucru este însă clar. Se are grijă, de la București, ca publicul să fie ținut ocupat. Cu ce, nici nu mai contează.