Ne-a enervat multă vreme situaţia că Uniunea Europeană este o construcţie politică în care unele ţări sunt mai importante decât altele, iar România este tratată întotdeauna ca un membru de mâna a doua, neavând acces la reuniunile la care se iau deciziile majore. Am protestat pe toate canalele posibile, publice sau diplomatice, dar în cele din urmă ne-am resemnat, pentru că era evident că nu vom fi trataţi niciodată ca Franţa sau Germania. Cu mare întârziere, am mai primit nişte drepturi, cum ar fi accesul în Spaţiul Schengen, dar după foarte multe discuţii şi amânări, care au avut ca rezultat principal pierderi economice uriaşe pentru companiile româneşti. Pentru că, până la urmă, la asta se rezumă totul, politicul fiind doar un instrument de control al celor ce deţin puterea economică.
Ei bine, se pare că nu numai la nivel continental există conceptul de "mâna a doua", ci şi la nivel global. Cel puţin, aceasta este concluzia după decizia Statelor Unite de a începe negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina doar cu Rusia, fără Uniunea Europeană şi chiar fără... Ucraina. O situaţie absurdă, în condiţiile în care Ucraina a pierdut sute de mii de oameni în această conflagraţie, iar ţările europene au contribuit cu zeci de miliarde de euro la achiziţiile de armament ce au permis Kievului să se opună cu succes Rusiei timp de trei ani. Mai puţin decât SUA, e drept... însă ajutorul pentru Ucraina s-a decis sub umbrela NATO, care înseamnă nu numai SUA, ci şi alte 31 de ţări, marea majoritate din Europa. Când este însă vorba despre interese economice, Trump nu mai are nici mamă, nici tată, iar resursele minerale uriaşe ale Ucrainei reprezintă se pare un motiv suficient de puternic pentru a îndepărta de la masă pe oricine ar putea râvni la borcanul cu... litiu şi titan.
Cum spuneam, România s-a zbătut degeaba ani buni şi tot n-a reuşit să ajungă la masa deciziilor continentale. Iar situaţia este în continuare aceeaşi, pentru că reuniunea de la Paris, convocată recent de mai marii Europei după sfidarea lui Donald Trump, nu are România printre participanţi. Cărţile le fac, de data aceasta, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, Italia şi Danemarca, fiind excluse de la discuţii nu numai ţări de nivelul României, Bulgariei şi Croaţiei, ci şi state mult mai importante în construcţia europeană, precum Spania, Olanda, Belgia sau Austria. Toate considerate, iată, ţări de mâna a doua, pe un continent de mâna a doua...