Așa cum am mai scris în numerele anterioare ale ziarului „Viața liberă”, examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională, organizate conform calendarului aprobat și semnat de fostul ministru al Educaţiei, dau peste cap întreg programul școlar al celorlalți elevi.
Și, chiar dacă cineva ar spune că mai este până în iunie, când au loc, practic, aceste probe, efectele lor se văd deja. În această perioadă, în întreaga țară, se susțin deja simulările celor două examene. Conform legislației în vigoare, și simulările se organizează ca la carte, cu elevi așezați câte unul în bancă, cu săli special amenajate, cu profesori supraveghetori și evaluatori, cu termene fixe pentru corectare și afișarea rezultatelor, cu supraveghere audio și video. Acest lucru este necesar pentru a-i obișnui pe bieții elevi cu rigorile unei testări de o asemenea anvergură.
Din păcate însă, toată această muncă pare zadarnică, din mai multe motive. În timp ce colegii din anii terminali de liceu sau gimnaziu se chinuie să rezolve subiectele, ceilalți școlari au parte de un program de școală amestecat. Fie sunt lăsați acasă în zilele cu simulare, fie orele de curs se scurtează, astfel încât să încapă tot programul zilei în doar câteva ore. O parte dintre ei au din nou ore online sau chiar online asincron (adică fără interacţiune în timp real cu profesorul), pentru că platformele școlare pe care se lucra în pandemie nu mai sunt acum funcționale. Așadar, unii simulează că dau examen, iar alții, că fac școală.
Notele obținute de elevi la aceste simulări sunt orientative, ele ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru viitorii candidaţi, cât și pentru părinții acestora. Din păcate însă, totul este tratat cu superficialitate, elevii care obțin note mici se scuză și dau vina pe faptul că au foarte mult de învățat la celelalte obiecte și că se vor pregăti pentru examene începând cu luna mai, ca să aibă materia mai proaspătă. De partea cealaltă, elevii mai mici, împinşi în online, nu prea fac mare lucru.
Cum om fi supravieţuit oare unui sistem în care nu erau la modă simulările, absolventul dădea examen doar la liceul unde dorea să intre, nu existau ore scurte (de 40 de minute), pauze reduse sau învățământ online sau chiar asincron? Și noi, cei din generațiile anterioare, am făcut școală serioasă, am învățat pentru admitere la liceu și pentru bacalaureat, ne-am stresat și am avut emoții, dar nu am simulat că dăm examen de trei ori înainte. Acum, ce să mai spunem? Succes şi concentrare simulatorilor, sperăm ca măcar întreaga zbatere să nu fie în zadar...