„Ziua eliberării” Americii, numită atât de pompos după chipul și asemănarea președintelui american Donald Trump și în care acesta a anunțat tarife vamale pentru aproape tot globul, a adus un întreg bagaj de vești proaste pentru investitori.
Incertitudinea pentru viitor și teama de recesiune s-au instalat în toată lumea, inclusiv în rândul americanilor obișnuiți, care s-ar putea vedea nevoiți, nu peste mult timp, să scoată din buzunar între 4.000 și 10.000 de dolari dacă vor dori să-și cumpere o mașină nouă, de exemplu. Un alt exemplu, fermierii australieni au declarat că vor transfera costurile suplimentare generate de taxele americane către consumatorii din SUA, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru hamburgeri și fripturi. Or, să-l lovești pe american la... hamburger, e destul de grav.
E aproape imposibil să înțelegi cum a gândit locatarul de la Casa Albă noile taxe vamale, pe ce criterii le-a stabilit nivelul şi ce l-a mânat la luptă, astfel încât să stârnească un război comercial global. Este de așteptat ca foarte multe state de pe lista lui Trump să riposteze, crescând, la rândul lor, tarifele pentru mărfurile și produsele americane.
Există, însă, și cazuri în care nu va fi nicio ripostă, pentru că nu are cine să o facă. Și asta pentru că războiul comercial al lui Trump vizează și ținte neașteptate, cum ar fi insulele Heard și McDonald, locuite numai de pinguini! Iar pinguinii, se știe, nu protestează.
De taxe vamale mărite vor avea parte mici insule precum Norfolk din Pacificul de Sud (care are 2.188 de locuitori și va plăti cu 19% mai mult decât Australia, de care aparține), Tokelau (care are mai puțin de 2.000 de locuitori), Insulele Cocos și Insula Crăciunului. Singurul motiv pentru care apar pe listă este acela că sunt teritorii australiene.
O ironie a sorții este că și Galațiul a trecut recent prin niște măriri de taxe, dar de care nu s-a vorbit atât de mult ca de tarifele lui Trump. De la începutul acestui an, taxele și impozitele locale s-au mărit cu 10,4%, fiind indexate cu rata inflației. De parcă inflația ar fi lovit numai bugetul local, nu și pe cel al gălățeanului de rând. Ați aflat deja, cei care v-ați achitat dările, că impozitele pe locuințe s-au majorat cu sume între 10 și 39 de lei, că impozitul pentru un teren de 100 mp în intravilan a crescut cu vreo 11 lei, că impozitele pe autoturisme s-au scumpit și ele cu câteva zeci de lei, iar taxa de salubritate a crescut cu vreo 20 de lei de persoană.
Mai nou, de la 1 aprilie au crescut tarifele pentru apă și canalizare, și tot de atunci, tarifele de transport cu mijloacele Transurb s-au majorat cu 40%, fără ca nimeni să anunțe în prealabil. Nu am văzut nicăieri vreo consultare publică de genul „Fraților, e groasă rău, nu mai avem bani, cum facem?”. Se pare că singura soluție știută și aplicată la Galați o reprezintă scumpirile, la fel cum face și Trump. E cel mai simplu așa, că... pinguinii tac și plătesc.